TÜKODER'den 4,5 G için fatura uyarısı!

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, “4,5 G’yi kullanan vatandaşlarımız dikkat etsin, Nisan ayı faturası çok yüksek gelebilir” şeklinde uyarı yaptı.

TÜKODER'den 4,5 G için fatura uyarısı!

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, “4,5 G’yi kullanan vatandaşlarımız dikkat etsin, Nisan ayı faturası çok yüksek gelebilir” şeklinde uyarı yaptı.

TÜKODER'den 4,5 G için fatura uyarısı!
02 Nisan 2016 - 17:53 - Güncelleme: 04 Nisan 2016 - 00:27
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yeni geçilen 4,5 için vatandaşları uyardı. Yazılı bir açıklama yapan Başkan Aziz Koçal, hızın bir bedelinin olacağını ve Nisan ayı faturasının yüklü gelebileceğini söyledi.

Yazılı açıklamasında Bakan Binali Yıldırım’ın, “Ne kadar yüksek hızla gidersek, o kadar kısa zamanda bilgiye erişilebilir ama faturası o kadar yüksek olur. Bunu vatandaşın kendisi ayarlayacak. Zaman çok önemli, para önemsiz ise istedikleri hızla gitsinler”  sözlerini hatırlatan Başkan Koçal, “Bu da gösteriyor ki 4,5 G uygulaması ekonomik sorunu olmayan kesime hitap eden bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

Yazılı açıklamanın tamamı:
4,5 G KULLANANLAR NİSAN AYI FATURANIZA DİKKAT
İHTİYAC DEĞİL İSE 4,5 G UYGULAMASINDAN UZAK DURUN

Mobil iletişimde 4,5 G teknolojisi hayatımıza girmiş bulunmaktadır. Değişen ve gelişen teknoloji İnsan yaşamında bazı kolaylıklar getirmesi ile birlikte beraberinde birçok zararları ve ekonomik sıkıntıları da getirmektedir. 

Cep telefonlarında her bir yenilik yeni bir çılgınlık getirmekte, dünyada oluşmakta olan elektronik çöplüğün biraz daha büyümesine neden olmaktadır. 4,5 G ye uyumlu olmayan telefonlar yenilenmeye başlayacak eskiler ikinci el fiyatlara ekonomik gücü daha zayıf olanlara satılacak bir müddet sonra da çöplüğe gidecektir. Bu çılgınlıklar sürdükçe ilerleyen yıllarda insanlar dünyamızda yaşanabilir bir yer bulmakta zorlanacaktır. 

Tabiiki esas olan vatandaşlarımızı bu uygulama ile nelerin beklediğidir. Biz Tüketici örgütü olarak tüketicilerimizi uyarıyoruz. 4,5 G kullanımına geçenler dikkat Nisan ayı faturanız çok yüksek gelebilir. Bilindiği üzere tüketicilerin çoğunun kullandığı internet bir paket’e bağlıdır ve kotalıdır. 4,5 G hızlı erişim sayesinde video ve diğer indirimler fazlalaşacağından, önceki uygulamada size yeterli olan kotanız, yeni uygulama da  10 gün içerisinde bitebilir, devamı ek ücretlendirmeye gidebilir. Bu nedenle 4,5 G uygulamasına dikkat edilmeli ihtiyaç dışında kullanılmamalıdır. 

Çeşitli reklamlar ile aşırı tüketim alışkanlığının bizlere empoze edildiği bu süreçte aileleri uyarıyoruz, aile ekonominizde aylık bütçenizde sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, ihtiyac değil ise 4,5 G uygulamasından uzak durun, özellikle gençler bu uygulamaları olan telefonlara   talepleri artacaktır. Yada mevcut telefonları uygulamaya uygun ise ayarlarını değiştirerek uygulamaya geçiş sağlayacaklar, yeni telefon alımı da 4,5 G uygulaması ile faturalara gelecek ek ücretler, aile ekonomisine katkı yerine zarar getirecektir. Bu nedenle aileler tarafından gençlere alınan telefon hatları faturalı ise kontörlü uygulamaya geçmelerini öneriyoruz. 

Sistem oturana dek kademe seçimi, hız artırımı vb. taleplerde bulunarak, faturalarınızı kabartmayın, bütçenizde bir delik daha açmayın. İhtiyacınız değil ise 4,5 G den uzak durun. GSM firmaları 4,5 G ye yaptıkları alt yapı harcamalarını ilk iki yılda içerisinde amorti edeceklerini planlamışlardır. Buda gösteriyor ki, yük tüketicinin sırtına yüklenecektir. 

Yüksek faturalar ile karşılaşmamak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirilen ve internet sitesinde yer alan “Veri Kullanım Hesaplayıcı” Hizmetinden faydalanılarak, faturalarını takip edebilirler, 

Değerli tüketiciler; 4,5 G uygulaması ihtiyacınız değil ise uygulamaya geçmeyin telefonlarınızın ayarlarını değiştirmeyin, yada cihazlarınızı yenileyerek yeni bir ekonomik zarara girmeyin. Buna rağmen arada bir ihtiyaç olur derseniz de, sadece ihtiyaç anında kullanın, aksi taktirte faturalar bütçenize ek yük getirecektir.

Sayın Bakan Binali Yıldırım 4,5 G ile ilgili yaptığı basın toplantısında; “Ne kadar yüksek hızla gidersek, o kadar kısa zamanda bilgiye erişilebilir ama faturası o kadar yüksek olur. Bunu vatandaşın kendisi ayarlayacak. Zaman çok önemli, para önemsiz ise istedikleri hızla gitsinler”  ifadesini kullanmıştır. Bu da gösteriyor ki 4,5 G uygulaması ekonomik sorunu olmayan kesime hitap eden bir uygulamadır. 

Tüketiciyi Koruma Derneği
Genel Başkan yardımcısı ve 
Bağcılar Şube Başkanı
Aziz Koçal


YORUMLAR

  • 0 Yorum