TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan ‘asgari ücret’ açıklaması…

Asgari net ücretin Bin 603 lira olarak açıklamasının ardından TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan tepki geldi. Sert sözlerle yetkililere sorular yönelten Koçal, yapılan zammı ‘Rezalet’ sözleriyle nitelendirdi.

TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan ‘asgari ücret’ açıklaması…

Asgari net ücretin Bin 603 lira olarak açıklamasının ardından TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan tepki geldi. Sert sözlerle yetkililere sorular yönelten Koçal, yapılan zammı ‘Rezalet’ sözleriyle nitelendirdi.

TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan ‘asgari ücret’ açıklaması…
07 Ocak 2018 - 20:21
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal, 2018 itibariyle asgari ücrete gelen zammı değerlendiren yazılı bir açıklama yaptı. Asgari ücretin bugünün şartlarına göre rezalet olduğunu savunan TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal, yetkililere tepki gösterdi.

“Bu ücret tüketicileri yine açlığa mahkum etmiştir” diyen Başkan Koçal açıklamasında; “Şimdi yetkililere soruyoruz, açlık sınırının altında olan açıkladığınız asgari ücret ile tüketicinin bu hakkı karşılaması mümkün müdür? Asgari ücretin en az 10 katı fazlası maaş alıp, vatandaşa bu asgari ücreti reva görenler, siz bu asgari ücretle yaşayabilir misiniz? Çalışanlarımızın bu ücretle yaşamlarını nasıl sürdüreceklerine dair yetkililerin sihirli bir formülü var mıdır? Açıklanan bu ücret kabul edilebilir bir ücret değildir. Asgari ücret için söylenecek tek şey bunun tam bir ‘Rezalet’ olduğudur. Çalışanlara açlık sınırının hatta yoksulluk sınırının üzerinde bir asgari ücretin verilmesi için, açıklanan kararın yeniden gözden geçirilmesi asgari ücretle çalışan tüketicilerin talebidir” ifadelerini kullandı. >365/Haber Merkezi 

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal’ın açıklamasının tamamı şöyle:
2018 Yılı için açıklanan asgari ücret tutarı, asgari ücret ile geçinmeye çalışan tüketicileri yine açlığa mahkum etmiştir. Türk-İş'in her ay yaptığı geçim şartları araştırmasına göre, Aralık ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.608 TL iken, asgari ücretin 1.603 TL olarak açıklanması milyonlarca vatandaşın açlık sınırının altında yaşayacağını tescil eden bir vakadır. Bir kişinin aylık geçim maliyeti asgari 1.989 TL olduğu düşünüldüğünde de, açıklanan asgari ücret bir kişinin bile geçimini sağlayamayacak düzeydedir.

Her gün yapılan zamlar, her gün çıkarılan yeni vergiler, üretimin olmadığı her şeyin ithal olduğu ülkemizde mevcut yüksek fiyatların oluşu; köprü, tünel, hastane geçseniz de geçmeseniz de gitseniz de gitmeseniz de hepsinin vatandaştan alınması açıklanan sonucu Asgari Ücret için söylenecek tek şey bunun tam bir “REZALET” olduğudur.

Ayrıca herkes bilmeli ki, yılbaşı itibariyle gelecek olan zamlar, dolaylı vergilerdeki artışlar asgari ücrete yapılan bu zammın çok daha üzerinde olacaktır. Bu nedenle asgari ücretle emekçiye verilen %14,2 artış, aslında açıklandığı gün çalışandan geri alınmıştır.

6 Milyon vatandaşa al 1.603 TL ile yaşamını idare et diyenler, köprü ve otoyollara döviz kuru ile zam yaptıklarını unuttuğumuzu da zannetmesinler!

Tüketicilerin Temel İhtiyaçlarının Karşılanması Hakkı; evrensel bir haktır. Türkiye de bu hakkı kabul etmiş ve altına imza atmıştır. İnsanın insan olmaktan doğan ve hayatını devam ettirebilmesi için gereken asgari ihtiyaçlarını karşılayabileceğini belirten bu hak, tüketicinin en temel hakkıdır. Gelişen ve değişen dünya şartları içerisinde; beslenme, barınma, ısınma, aydınlanma, içecek su bulma, ulaşım ve haberleşme gibi bütün ihtiyaçlar tüketicinin en temel haklarıdır.

ŞİMDİ YETKİLİLERE SORUYORUZ, AÇLIK SINIRININ ALTINDA OLAN AÇIKLADIĞINIZ ASGARİ ÜCRET İLE TÜKETİCİNİN BU HAKKI KARŞILAMASI MÜMKÜN MÜDÜR?

ASGARİ ÜCRETİN EN AZ 10 KATI FAZLASI MAAŞ ALIP, VATANDAŞA BU ASGARİ ÜCRETİ REVA GÖRENLER, SİZ BU ASGARİ ÜCRETLE YAŞAYABİLİR MİSİNİZ?
ÇALIŞANLARIMIZIN BU ÜCRETLE YAŞAMLARINI NASIL SÜRDÜRECEKLERİNE DAİR YETKİLİLERİN SİHİRLİ BİR FORMÜLÜ VAR MIDIR?

AÇIKLANAN BU ÜCRET KABUL EDİLEBİLİR BİR ÜCRET DEĞİLDİR. ÇALIŞANLARA AÇLIK SINIRININ HATTA YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE BİR ASGARİ ÜCRETİN VERİLMESİ İÇİN, AÇIKLANAN KARARIN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN TÜKETİCİLERİN TALEBİDİR.

Aziz Koçal
TükoDer Genel Başkanı

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum