TükoDer'den Ramazan Bayramı öncesi uyarılar...

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği’nden Ramazan Bayramı öncesi yazılı açıklama geldi. Açıklamada; tüketiciler alacakları gıdalardan, seyahat işlemlerine kadar birçok konuda uyarıldı.

TükoDer'den Ramazan Bayramı öncesi uyarılar...

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği’nden Ramazan Bayramı öncesi yazılı açıklama geldi. Açıklamada; tüketiciler alacakları gıdalardan, seyahat işlemlerine kadar birçok konuda uyarıldı.

TükoDer'den Ramazan Bayramı öncesi uyarılar...
14 Haziran 2018 - 01:19 - Güncelleme: 22 Haziran 2018 - 20:49
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), Ramazan Bayramı öncesi tüketicileri uyardı. Yazılı bir basın açıklaması yapan TükoDer, tüketiciler alacakları gıdalardan, seyahat işlemlerine kadar birçok konuda tavsiyede bulundu, çözüm için yol gösterdi.
 
TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’ın imzasını taşıyan açıklamada; “Sağlıksız gıdalardan uzak durun, bayramda bayram yapın. Merdiven altı şeker ve tatlılar ile diğer ürünlere dikkat edin. Tatilciler dikkat edin tatiliniz zehir olmasın. Seyahat edecekler biletlerinizi otobüs firmalarından alın. Kartlarınızı ihtiyaca göre kullanın bayram sonrası zehir olmasın. Tatlı alırken nişasta bazlı şeker (nbş) kullanılan tatlılardan almayın. Bayram süresince;  olumsuzluk yaşayan, tüketicilerin karşılaştıkları sorunları belgelemeleri halinde; değeri 4.570,00 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetine, değeri 4.570,00 ila 6.860,00 TL arası olan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine, Değeri  6.860,00 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan tüketici mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Tüketiciyi Koruma Derneği tüketicilerin karşılaştıkları her türlü sorunlarda tüketicileri aydınlatmak ve onlara yardımcı olmak üzere bayram ertesi, Ülke genelinde 42 şubesi ile sizlere hizmet vermeye devam edecektir” ifadeleri kullanıldı. >365/Haber Merkezi

Tüketiciyi Koruma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamasının tamamı şöyle:
VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Bayram’a çok kısa bir süre kaldığı bu günlerde; bayram alışverişleri ve tatil programları yapılmaya başlandı. Bayram alış verişlerinde, bayram nedeniyle yapılacak seyahat ve tatillerde vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususları halkımız ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 

*Bayram nedeniyle merdiven altı imalat ürünleri piyasaya sürülmeye başlanmış olması nedeniyle özellikle alınan her üründe TSE markasına dikkat edilmesi düşük kaliteli çok ucuza satılan merdiven altı ürünlerin yerine ambalajlı TSE markalı ürünlerin alınması tüketici sağlığı açısından önemlidir. Özellikle açık şekerlerden uzak durularak, kaliteli TSE markalı ambalajlı şekerler tercih edilmelidir. Ancak şekerin fazlasının sağlığa zararlı olduğunu da bilmeliyiz.

*Bayramlarımızın vaz geçilmezi olan tatlılarımızı mümkünse kendi tatlımızı kendimiz yaparak, ikramda bulunmamız, hem kendi sağlığımız hem de misafirlerimizin sağlığı açısından önemlidir. Bu mümkün değil ise, tatlı alımlarında, tatlıda şeker pancarından elde edilen bildiğimiz sofra şekeri (sakaroz) kullanıldığı tatlıları tercih etmeli, piyasada gıda sanayiinde  yaygın olarak kullanılan Nişasta Bazlı Şeker (glukoz/früktoz) kullanılan tatlılardan çocuklarımız ve kendi sağlığımız açısından uzak durmalıyız. Bilinmeli ki, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) Obeziteye yol açması nedeniyle, Obeziteye bağlı telafisi mümkün olmayan hastalıklar ile  karşı karşıya kalabiliriz. 

Alınan tatlı, şeker ve şekerleme türlerinin son tüketim tarihine dikkat edilmeli ve belgesi mutlaka alınmalı. Açık ürün alımından uzak durulmalıdır.  Günü geçmiş ve bayat şekerlemeler insan sağlığı açısından oluşturduğu tehlike nedeniyle zehirlenme riskini artırmaktadır.

*Bayram nedeniyle çocuklarımızı bisküvi, çikolata, gofret, cips  v.b gibi halk arasında abur cubur dediğimiz özellikle Nişasta Bazlı Şeker Kullanılan yiyeceklerden NBŞ kullanılan meyve sularından uzak tutmalıyız. Özellikle NBŞ kullanılan ürünler çocuklarımız için çok büyük tehlike oluşturmaktadır. 

*Hediyelik giyim ve diğer ürün çeşitlerinde ayıplı çıktığında  iade hakkını kullanabilmek için pazar tezgâhları yerine; mağazalardan alım tercih edilerek  belgesi mutlaka alınmalı,  

 * Birçok otobüs firmaları artan talep üzerine fiyatlarını ikiye katlamakla yetinmeyip 40 kişilik otobüse 60 kişilik bilet satabilmekte ve tüketicileri mağdur etmektedirler.  Özellikle bayramlarda bu uygulamalar nedeniyle birçok şikâyetler derneğimize ulaşmıştır. Böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalan yolcular haklarını arayarak otogar zabıta müdürlüklerine başvurmalıdır. Otobüs firmalarının fiyatları önceden ilan edilen fiyatlardan yüksek olamaz. Yüksek fiyatla bilet aldığınızı düşünüyorsanız mutlaka firmanın internet sitelerinden fiyatı kontrol edin. Hangi firmadan otobüse biniyorsanız biletiniz o firmaya ait olsun, otobüslerde üzerinde plaka yazılı bilet almayı ret edin. Firmanın yazıhanesinden firmaya ait bileti alın.

* Bayram sonrası sıkıntıya düşmek istemiyorsanız Günlük hayatımızda alışverişlerin vazgeçilmez parçası haline gelen kredi ve maaş kartlarının kullanımına dikkat edilerek, keşke dememek için , kartlı harcamalarınızı ihtiyacınız kadar kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ki kartlı harcamanızı süresinde ödemediğinizde bayram maliyetiniz iki misli artmaktadır. Bayram tatilinin zehir olmasını istemeyen tüketiciler kart kullanırken ATM lerde ve kredi kartı kullanımında dolandırıcılara karşı uyanık olmalılar. Yapacağınız alış verişlerde kartınızın bankalara ait pos makinesi haricinde başka bir cihaz dan dan geçirilmesine izin vermeyin.

*Bayram nedeniyle tatil yapacak seyahate çıkacak vatandaşlarımız acente aracılığı ile bunu gerçekleştirmek istediklerinde tatilin işkenceye dönüşmemesi için mutlaka acenteden size sunulan hizmetin detaylarını gösteren seyahatin tüm içeriğini taşıyan broşür alın ve sözleşme imzalayın. Size sunulan hizmet ile aldığınız broşür arasında farklılık var ise seyahat bitimi hakkınızı arayın.

*Bayram nedeniyle tüketicileri istismar etmek üzere sosyal medyada çeşitli ilan ve görseller ile ürün satmaya çalışanlardan uzak durularak, internet üzerinden alış veriş yapılacak ise; kurumsal firmalar tercih edilmelidir. Sosyal medyada verilen ilanlar aldatıcı ve yanıltıcıdır. Verilen ilanlarda yada görsellerde firmaların web sayfalarının olup olmadığı, web sayfalarında firmaları ile ilgili detaylı bilgilerinin kontrol edilerek karar verilmesi, tüketicinin mağduriyetini önleyecektir. 

Bayram süresince;  olumsuzluk yaşayan, tüketicilerin karşılaştıkları sorunları belgelemeleri halinde; değeri 4.570,00 TL nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetine, değeri 4.570,00 ila 6.860,00 TL arası olan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine, Değeri  6.860,00 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan tüketici mahkemesine başvurulması gerekmektedir.

Tüketiciyi Koruma Derneği tüketicilerin karşılaştıkları her türlü sorunlarda tüketicileri aydınlatmak ve onlara yardımcı olmak üzere bayram ertesi, Ülke genelinde 42 şubesi ile, sizlere hizmet vermeye devam edecektir. 

Basına, kamuoyuna ve halkımıza saygı ile duyurulur. 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer)
Genel Başkanı
Aziz Koçal

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum