Meydanda toplandılar, tüketicilere haklarını hatırlattılar

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle Güngören’de basın açıklaması yapan Tüketiciyi Koruma Derneği üyeleri, vatandaşlara çağrıda bulundular.

Meydanda toplandılar, tüketicilere haklarını hatırlattılar

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle Güngören’de basın açıklaması yapan Tüketiciyi Koruma Derneği üyeleri, vatandaşlara çağrıda bulundular.

Meydanda toplandılar, tüketicilere haklarını hatırlattılar
17 Mart 2016 - 14:26
Reklam

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası etkinlikleri, tüketici federasyonları ve tüketici dernekleri başkanlarından oluşan Türkiye Tüketici Hareketi’nin Taksim’de Atatürk anıtına çelenk koyması ve basın açıklamasıyla start aldı.

Özellikle bankaların ve elektrik, doğalgaz gibi dağıtım şirketlerinin talep ettiği haksız ücretler konusunda vatandaşları bilinçlendirmek ve tüketicilere haklarını anlatmak amacıyla ilçelerde de düzenlenen etkinlikler kapsamında; Güngören’de de Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üyeleri, basın açıklaması yaptı. Vatandaşlara haklarını anlatan dernek üyeleri, dağıtıkları bilgilendirme broşürleriyle de çağrıda bulundu.

TÜKODER Bağcılar, Güngören ve Beylikdüzü şubelerinin ortak basın açıklamasını TÜKODER Güngören Şube Başkanı Nedim Akgün yaptı. Yürüyüş yolu olarak anılan, yoğun yaya trafiğinin yaşandığı Menderes Caddesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında; TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal’ın yanı sıra CHP Güngören İlçe Başkanı Alaettin Aktay ve yönetim kurulu da yer aldı.

GELİN HAKKINIZI ARAYIN
Açıklamasına Ankara’daki saldırıyı hatırlatarak başladıktan sonra, insanları haklarını aramaya ve tüketici derneklerine üye olmaya davet eden Nedim Akgün, “Hâlâ dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz. Elektrikte milyonlarca tüketiciyi mağdur hale getiren elektrik dağıtım şirketlerinin haksız yere aldığı mahkemelerce tescil edilmiş olan kayıp kaçak paraları alınmaya devam edilmektedir. Petrol, doğalgaz fiyatları ucuzluyor, ama tüketicilere yansıtılmıyor. İletişim ücretlerinden, hâlâ çok yüksek ek vergiler alınıyor. Telefon, elektrik, su doğalgazda hâlâ sabit ücret alınıyor. Aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici reklam, ilan ve tanıtımları engelleyecek önlemler alınmalıdır. Yüksek yargı kararlarıyla hükme bağlanan, dosya masraflarının iadesi için, genel bir düzenleme hâlâ yapılamıyor. Dar gelirli tüketiciler et yiyemez oldu. Et fiyatlarının düşmemesi için, et lobisi hâlâ direniyor. Ayrıca tabiatın dengesini bozacak insan sağlığına zarar verecek nükleer santrallerle, HES’lere ve maden ocaklarına da izin verilmemelidir. Tüm bunlara karşı, gelin hakkınızı arayın ve tüketici derneklerine üye olun” diye konuştu. 365/Aykut Kaya
                
TÜKODER Güngören Şube Başkanı Nedim Akgün’ün basın açıklamasının tamamı:
Tüketici vatandaşlarımıza çağrılarda bulunarak kutladığımız 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü ve 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası ne yazık ki, Ankara’da yapılan insanlık dışı saldırıyla gölgelenmiş bulunmaktadır. 37 vatandaşımızın ölümüne ve 125’i aşkın vatandaşımızın yaralanmasına, bir kısmının ise sakat kalmasına yol açan bombalı terör olayı, tüketici haklarının önüne geçti. Bu hain saldırı, sadece ölen, yaralanan vatandaşlarımıza değil; hepimize, tüm insanlığa karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu cinayetler insanlık değerlerine sahip hiç bir kişi ve kuruluş tarafından mazur görülemez, meşru gösterilemez. Geleceğimize, kardeşliğimize, insani değerlerimize karşı yapılan bu tür saldırılara artık daha fazla sessiz kalamayız, kalmamalıyız. 

Anayasamızın 17.Maddesinde “Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.” Hükmü yer almaktadır. Vatandaşlarımızın Yaşam hakkını ihlal etmeyecek ortadan kaldırmayacak tedbirleri ise Devlet almak zorundadır. Birilerinin bir başkasının yaşam hakkını ortadan kaldırma hakkı yoktur. 

Değerli Tüketici vatandaşlarımız:
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 5 Temmuz 1985 tarihli toplantısında, “Evrensel Tüketici Hakları’nı kabul etmiş ve: 
*Temel Gereksinimlerin Karşılanması,
*Sağlık ve Güvenliğin Korunması, 
*Ekonomik Çıkarların Korunması,
*Zararların Karşılanması,
*Temsil Edilme hakkı,
*Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama hakkı,
*Bilgi Edinme Ve Eğitilme hakkı olarak; sekiz başlık halinde, bu kararını tüm Dünyaya duyurmuştur. 

Aynı toplantıda, 15 Mart Günü, “Dünya Tüketici Hakları Günü” ; 15-21 Mart günleri arası da, “Tüketici Hakları Haftası” olarak ilan edilmiştir.

Türkiye’mizde de,“Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” 6502 sayılı yasa olarak yürürlüktedir ve uygulanmaktadır.

Tüketicilerin korunması amacıyla çıkarılan yasalar, yasanın yürürlüğe girdiği günden bu güne kadar, tüketicileri yeterice koruyamadığı gibi, hak ihlalleri de artarak devam etmektedir. 

T.C. ANAYASASI’NIN 172/A Maddesinde: "Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder." Amir hükmü yer almaktadır. 1982 yılından bu yana geçen onlarca yıla rağmen, iktidara gelen hiç bir parti, ne yazık ki, yeterince buna uygun davranmadı; Tüketicilerimizin örgütlenmesini ve kurumsallaşmasını teşvik etmedi, Anayasal yükümlülükleri doğrultusunda vermesi gereken desteği bizlerden esirgedi.

Biz Tüketiciler olarak:
* Hâlâ dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz.  
* Elektrikte milyonlarca tüketiciyi mağdur hale getiren elektrik dağıtım şirketlerinin haksız yere aldığı mahkemelerce tescil edilmiş olan kayıp kaçak paraları alınmaya devam edilmektedir. 
* Petrol, doğalgaz fiyatları ucuzluyor, ama tüketicilere yansıtılmıyor.  
* İletişim ücretlerinden, hâlâ çok yüksek ek vergiler alınıyor. 
* Telefon, elektrik, su doğalgazda,  hâlâ, sabit ücret alınıyor.
* Aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici reklam, ilan ve tanıtımları engelleyecek önlemler alınmalıdır.
* Yüksek yargı kararlarıyla hükme bağlanan, dosya masraflarının iadesi için, genel bir düzenleme hâlâ yapılamıyor.     
* Yar gelirli tüketiciler et yiyemez oldu. Et fiyatlarının     düşmemesi için, et lobisi hâlâ direniyor. 
* Tabiatın dengesini bozacak insan sağlığına zarar verecek nükleer santrallerle, heslere ve maden ocaklarına izin verilmemelidir. 

Değerli vatandaşlarımız,
Tüketiciler olarak, elde etmiş olduğumuz kazanımları korumak; yeni ve kalıcı kazanımlar elde etmek için:
* Evrensel tüketici haklarımızı öğrenelim, kullanalım,
* Çocuklarımızı bilinçlendirelim, 
* Tüketiciler olarak birleşelim, 
* Tüketici örgütlerine üye olalım,     
15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü'müz, kutlu olsun.    

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Bağcılar Şubesi- Güngören Şubesi- Beylikdüzü Şubesi


YORUMLAR

  • 0 Yorum