Mali polis baskında kasayı patlattı

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’yle ilgili yolsuzluk iddiaları üzerine birliğin Bakırköy’deki merkezinde arama yapan mali polis, ‘birlik yetkilileri kendilerini yok dedirtince’ binadaki kasayı patlatarak belgelere el koymuş.

Mali polis baskında kasayı patlattı

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’yle ilgili yolsuzluk iddiaları üzerine birliğin Bakırköy’deki merkezinde arama yapan mali polis, ‘birlik yetkilileri kendilerini yok dedirtince’ binadaki kasayı patlatarak belgelere el koymuş.

Mali polis baskında kasayı patlattı
01 Şubat 2016 - 10:43 - Güncelleme: 12 Şubat 2016 - 19:48
Reklam

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’yle (İSTESOB) ilgili yolsuzluk iddiaları uzerine Gumruk ve Ticaret Bakanlığı mufettişi tarafından hazırlanan soruşturma raporu ilginç bilgileri ortaya çıkardı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre; yolsuzluk ihbarı uzerine birliğin Bakırköy’deki merkezinde arama yapan mali polis, 'birlik yetkilileri kendilerini yok dedirtince’ binadaki kasayı patlatarak belgelere el koymuş. Birlik Başkanı Faik Yılmaz başta olmak uzere ust duzey yetkililerin görevden uzaklaştırılmasını isteyen Gumruk ve Ticaret Başmufettişi Şakir Engin Yuksel, esnaf odalarında yaşanan bir skandalı 153 sayfalık raporunun son bölumune koydu. Raporda, “Başka odaların uyelerini arzu ettiği odalara uye kaydetme işini tek tek yapmanın yanı sıra sahte imzalarla oda kurdurup bir seferde 669 kişiyi odalarından kopararak, kendi kurdurduğu odaya aktardığı" bilgisine yer verildi.

Yolsuzluk iddiaları hem Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na hem de Maliye Bakanlığı’na bildirildi. Soruşturma raporuna yansıyan o bölumler özetle şöyle:

Mufettişe o gunu anlattı
Eski Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Nuhoğlu’nun bilgisine başvurulmuştur. Nuhoğlu, sicil paralarının Birlik Başkanı Faik Yılmaz’ın oğlu Bora Yılmaz tarafından zimmete geçirildiği konusunda uyelerden (esnaftan) duyumlar aldıklarını, konuyu asıl itibarıyla TESK’ten duyduğunu, konu hakkında Malis Polis yetkilileri kendilerini sorduğunda sicil mudur yardımcısı Bora Yılmaz, sicil muduru Ömer Demir ve Birlik Başkanı Faik Yılmaz’ın kendilerini 'yok dedirtmeleri’ sonucu birlik kasasının patlatılarak açılması, belgelere el konulmasının yönetim kurulu uyeleri olarak kendilerini derinden yaraladığını...

Mobingi hissetmiş!
Herhangi bir bildirim yapılmaksızın ve bir gerekçe beyan edilmeksizin işten çıkarıldığı, böylece çalışanlara psikolojik baskı ve şiddet uygulanarak mağduriyetlerine sebep olunduğu, yaygın adıyla mobing olarak bilinen yöntemlerin çok yoğun biçimde uygulandığının denetim sırasında çok rahatsız edici bir biçimde hissedildiği.

Ağır suçlamalar
Faik Yılmaz’ın raporumuzda yer verilen zimmet, görevini kötuye kullanma gibi cezai sorumluluk gerektiren çok sayıda usulsuzluğu, denetime rağmen bu usulsuz işlemlerine devam etmesi...

Görevden uzaklaştırın
Gumruk ve Ticaret Başmufettişi Yuksel, Yılmaz’la birlikte 10 ust duzey birlik yöneticisinin görevden uzaklaştırılmasını istedi.

İşte TESK'in yazısında vahim savlar
Turkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK) soruşturma raporuna giren yazısında iddialar şöyle sıralandı:

-1560 adet sicil ilan bedeli yatırılmadı - Sicil ilan bedellerinin yatırıldığı banka hesapları tetkik edildiğinde 1560 adet ilana ait sicil ilan bedelinin TESK’e intikal ettirilmediği.
-Oğula kıyak - İstanbul Esnaf ve Sanatkarlâr Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz’ın oğlunun sicil mudurluğunden maaş almasına rağmen sicil mudurluğune hiçbir zaman gelmediği.
-Değerinin altında satışlar - Birçok gayrimenkulun gerçek değerinin altına satılarak Birliğin zarara uğratıldığı.
-Sahte imzayla genel kurul - İstanbul’da yaklaşık 30 esnaf ve sanatkâr meslek odasının genel kurullarının sahte imzalarla yapıldığı.
-Yuksek kiralar - Faik Yılmaz’a ait bir deponun değerinin uzerinde birliğe kiraya verildiği.
-Oğula özel araç - Birliğin araçlarının başkanın oğlu tarafından özel işlerinde kullanıldığı.
-Yönetim kurulu tartışmalı - Birliğin yönetim kurulunda seçilme şartlarını taşımayan kimselerin bulunduğu.
>Aykut Kuçukkaya- Cumhuriyet Gazetesi


YORUMLAR

  • 0 Yorum