Maske Kullanma (!)
Mesut Çetinkaya

Mesut Çetinkaya

Sağlıklı Yaşam

Maske Kullanma (!)

29 Eylül 2020 - 19:47

Ülkemizde Covid-19 dan ölüm ve hastalığa yakalanma hızı gün geçtikçe artarak devam etmekte. Bu devamlılık ve artıştaki en büyük etkenler ihmalkarlık ve tedbirsizlik... Maske takmak bile sorunlu bir hal almış durumda. Sokakta maskeyi kollarına takanlar mı dersiniz yoksa maskesini evde unutanlar mı, kendisinden çıkarıp çocuğuna takan anneler mi dersiniz yoksa yerde bulduğu maskeyi kullananlar mı?..

Hele ki sokağa çıkma yasağından sonra hijyen anlayışı da bir hayli geriledi. En başta sosyal mesafeye önem verip kendimiz ve çevremizdeki her şeyi dezenfekte ederken şu an bizi maskenin her şekilde koruduğu düşüncesine kapılıyoruz. Toplu taşıma araçlarında da bu durumun birçok örneğine de rastlamak mümkün. Temas ve maskeye dikkatsizlik ön planda. Elbette bu konuda insanlarımızın hataları olduğu kadar merkezi ve yerel yönetimin de hatası var diyebiliriz. Çünkü biz her ne kadar hijyenimize ve sosyal mesafemize dikkat etmeye çalışsak da ulaşım araçlarının az oluşu, araçların sekteye uğrayışı yahut tıka basa duraklara gelişi ister istemez bu sinsi hastalığa olanak sağlıyor.

Sosyal hayatımızda da gençlerimizin çoğu kendi arasında sosyal mesafeyi yok sayıp maske dahi kullanmıyor, yaşlılarımızın çoğunu da bu virüsün varlığına inandırmakta güçlük çekiyoruz. Böylesi durumlarda diğer aile fertlerinin üzerine düşen görev zayıf, kronik hasta ve yaşlı bireylerinin olabildiğince izolasyonlarını sağlamalarıdır. Aile ziyaretlerinden, düğünlerden vb. olabildiğince kaçınılmalıdır.

Bu virüsü ne kadar zamanda yeneriz bilinmez ama yayılmasını engellemek ve yenme süresini kısaltmak hepimizin elinde. Sadece tanımadığımız insanlardan geçmediğini, kendi yakın çevremizin de bir sürü etkene maruz kaldığını ve potansiyel taşıyıcı olduklarını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.

Yönetimin tek yapması gereken halkın bu sinsi virüsten korunabilmesi ve atlatabilmesi için onlara gereken desteği vermek, toplu taşıma araçlarını arttırmak, denetimlerini sağlama tarzında koruyucu tedbirler almak. Bizim yapmamız gereken ise açık ve net: Tedbiri ne olursa olsun elden bırakmamak, maskemizi doğru kullanmak, sevdiklerimiz ve kendimiz için sosyal mesafeye dikkat etmek.

Bu kurallara uyduğumuz nice sağlıklı günlere...
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum