112 Acil Çağrı hattına yapılan asılsız ve gereksiz...
Mesut Çetinkaya

Mesut Çetinkaya

Sağlıklı Yaşam

112 Acil Çağrı hattına yapılan asılsız ve gereksiz çağrılar!

08 Şubat 2022 - 22:26 - Güncelleme: 08 Şubat 2022 - 22:27

Bu ay ki yazımda da 112 komuta kontrol merkezlerine yapılan asılsız ihbarların ve bu ihbarların binlerce hayatı olumsuz yönde etkilediğini anlatmak istiyorum. Örnek verecek olursak;
 
• Taksi yerine ambulans çağıranlar,
• Evcil hayvanlarının sağlık kontrolünü isteyenler,
• Telefon vb. iletişim araçlarını satın alırken ses kontrolü yapanlar,
• Hoparlör tamiri yapan cep telefonları teknik servisinin araması ya da sırf sohbet etmek için bile yapılan asılsız ihbarlar gibi pek çok örnek sayılabilir.
 
Tüm bunlar küçük bir yanlış gibi gözükse de bir yakınımızın acil ambulans hizmetini engelleyip hayatına mal olabilir. Bu davranış yanlış bir davranış olmakla birlikte aynı zamanda kanunlarımıza göre suçtur ve para cezası yaptırımı vardır. “Asılsız İhbar” başlıklı 42/A maddesinde de “112 Acil Çağrı Merkezine asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu kanuna göre il valileri tarafından 561 TL (2022 yılı için) idari para cezası verilir.
 
112, acil ve hayati durumlarda iletişime geçilmesi gereken bir hat olup, aksi aramaların sayısı arttıkça, asılsız vakaları eleyip, gerçek ihtiyaç sahibi hastalara da ulaşmak büyük oranda zaman almaktadır. Ayrıca 112 personelinin performansını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Bu yanlışların önüne geçebilmek ancak eğitim ve halkı bilinçlendirmekle mümkündür.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum