Senin ağrın psikolojik...
Dr. İsmet Üstün

Dr. İsmet Üstün

Sağlık Olsun

Senin ağrın psikolojik...

06 Temmuz 2022 - 23:34 - Güncelleme: 06 Temmuz 2022 - 23:37

Çevremizde sıkça şahit olmuşuzdur. Kaygılı, titiz ve ayrıntıcı kişilik yapısı olan birisinin sıklıkla baş ağrılarından yakması. Baş ağrıları yaşam kalitesini bozması. Etrafındakiler ise onu devamlı eleştirir ‘Senin ağrın psikolojik, çok takıyorsun, takmasan ağrımaz.’ Peki, gerilim tipi baş ağrısı olarak ifade ettiğimiz bu durum bu kadar basit mi?
 
Gerilim tipi baş ağrısı dünya genelinde en yaygın görülen nörolojik bozukluktur. Baş ağrıları genellikle günün sonuna doğru başlar. Hafif –orta şiddette sıkıştırıcı, baskı tarzındadır. Alın ve ense bölgesi en çok etkilenen kısımlardır. Hastalar ağrıyı mengene sıkıştırıyor gibi veya saç bandı takmış gibi şeklinde ifade edebilir. Ağrı masajla, istirahatle veya basit ağrı kesicilerle geçme eğilimindedir. Zaman zaman, belki de ayda 1-2 kez hepimizin yaşadığı bir durum aslında. Fakat ağrıların kronikleşmesi önlem almayı gerektirir.
 
Genellikle gerilim tipi baş ağrısı tek başına yaşanan bir sağlık sorunu değildir. Sıkça atak yaşayan kişilerde eşlik eden kaygı bozukluğu, depresyon, uyku bozuklukları, kas-iskelet ağrıları (fibromyalji gibi) toplum ortalamasından çok daha sık görülmektedir.  Bu tür baş ağrısı çekenler boyun ağrısı ve bel ağrısı gibi sorunları da sıkça (%80-90) yaşarlar.
 
Gerilim tipi baş ağrısı oluşum mekanizması tam aydınlatılabilmiş değil aslında. Başın çevresindeki kasların gerginliği, ağrı eşiğinin düşmesi, dolaşım bozukluğu birçok etkenin birleşimi belki de. Önemli olan ağrı sıklaşırsa bir şekilde gidermek. Çünkü beynimizde ağrı haritalama sistemi var. Burada ağrı şekillendikçe ve yer ettikçe ileride daha çok ağrıyacaktır. Ağrı eşiği düşecek ayrıca ağrıyı geçirmesi daha da güçleşecektir.
 
Peki, stresten uzak kalmaya çalışıyoruz ve kafamıza çok takmamaya başladık. Ama ağrılar yine de davam ediyor, ne yapmalıyız? Öncelikle uyku sorunları, ilaçlar, diş sıkma, tansiyon yüksekliği, duruş bozukluğu gibi tetikleyici nedenleri gözden geçirmeli.
 
Boyun ve sırt kaslarımıza uygulayacağımız gün içerisinde tekrar edeceğimiz gevşetici egzersizler bize çok yardımcı olacaktır. Düzenli yürüyüş, yüzme, yoga, plates gibi sporların rahatlatıcı etkinliği vardır. Nefes egzersizleri, masaj, akupunkturun da çok faydası vardır.
 
Ayda 1-2 kez ağrımız varsa ağrı kesici alabiliriz. Ağrıyı dayanmaya çalışmak ve uzun sürmesi ağrı matriksini fazla meşgul ederek ağrıları kronikleştirebilir. Fakat ağrılar haftada 1-2 ye çıkmaya başladıysa ağrı kesici almak çok mantıklı olmayabilir. Yukarıda bahsettiğimiz yaşam tarzı değişiklikleri dışında ilaç tedavilerine başvurmaktayız. Gereğinde başın çevresindeki kaslar ve sinirleri rahatlatıcı sinir blokajı, tetik nokta ve botox enjeksiyonu tedavileri de uygulanabilir.
 
Sağlıkla kalın......
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Fırat bey
    1 yıl önce
    Değerli hocamızı bir süredir Gazete 365 aracılığı ile takip ediyorum gerçekten çok faydalı bilgiler paylaşıyor. Teşekkür ederiz..