Karara tepki gösteren MHP Güngören İlçe Başkanı Gülahmet Soylu bir basın açıklaması yaparak, "Meclis kararıyla cami satmak, değil İstanbul’da, Türkiye’de hiçbir örneği olmayan bir uygulamadır. Böyle bir karara asla izin verilemez." dedi.
6 caminin mülkiyeti Maliye’ye devredildi
Güngören Belediye Meclisinin Mart 2011 toplantısında, Güngören ilçe sınırlarında bulunan 6 Cami’nin mülkiyetlerinin vergi borçlarına karşılık, bedelli olarak Maliye Hazinesine devredilme kararı alınmıştır. CHP Güngören Belediyesi meclis üyelerinin gurup olarak karşı çıkarak şerh koymasına rağmen, Belediyeye ait üzerinde cami bulunan mülkiyetlerinin hazineye verilmesine MHP Güngören İlçe Başkanı Gülahmet Soylu da tepkisini dile getirerek, bir basın açıklaması yaptı. Değil İstanbul’da Türkiye’de hiçbir örneği olmayan, camilerin yenlerinin Belediye meclisi kararıyla satışı yapılmıştır diyen MHP Güngören İlçe Başkanı Gülahmet Soylu, "İlçemizdeki 6 Cami’nin arazisini Belediye vergi borçlarına karşı Maliye’ye devretti.” dedi.
Oy çokluğuyla karar verildi…
Göngören Belediye Meclisinin Mart 2011 toplantı tutanağında 2. Başkan v. Hikmet Sırma’nın 1 nolu komisyon raporu okumasıyla Divan Kâtibi Ergun Edepali’nin yaptığı açıklamada isim ve adres pafta, ada, parsel no’ları verilen altı cami arsasının belediyenin vergi borçları sebebiyle maliyeye devrinin komisyonca uygun görüldüğü açıklanıyor.
Divan Kâtibinin okuduğu raporda şu bilgilere yer veriliyor: "… Güngören Belediye Başkanlığı lehine tescilli altı (6) adet arsanın vergi borçlarımıza karşılık, 5393 sayılı kanunun 15.-18. ve 75. Maddeleri ile 5018 sayılı yasa hükümleri gereğince vergi borçlarımıza karşılık bedelli olarak mülkiyetlerinin Maliye Hazinesine devredilmesi teklifi komisyonlarımızca aynen uygun görülmüştür."
Güngören Belediye Meclisinin 5. Seçim dönemi 3. Toplantı yılı 2011 senesi Mart Ayı meclis toplantılarının 2. Birleşimine ait rapora göre muhalefet üyelerinin şerh koymasına rağmen karar, oy çokluğuyla kabul edilmiş durumda.
“Camileri sattıran meclis olmak istiyoruz”
Tutanağa hayır şerhi koyduklarını ifade eden CHP’li meclis üyelerinden Neşe Kıyık ise Göngören Belediye Meclisinin camileri sattıran meclis örneği olmasını istemediklerini ifade ederek belediyenin 11 trilyon civarındaki vergi ve SSK borcu olduğunu ve bu borçları ödemek için altı caminin Maliye hazinesine satılmasına karşı çıkarak camileri sattıran meclis olmayalım diyor.
“Türkiye’de bir örneği yok”
Göngeren Belediyesinin söz konusu altı (6) caminin mülkiyetlerinin Maliye Hazinesine devri konusuna MHP Güngören İlçe Başkanı Gülahmet Soylu da tepki göstererek "Meclis kararıyla cami satmak değil İstanbul’da, Türkiye’de hiçbir örneği olmayan bir uygulamadır. Böyle bir karara asla izin verilemez. Halkın ibadethanesinin maliyeye devredilmesi hangi izana sığmaktadır! Bu mudur vatandaşın ibadetine getirilen özgürlük? Bu mudur dindarlık. " dedi.
Tutanakta öne çıkan bazı konuşmalar ise şöyle:
Güngören Belediyesi Meclis üyelerinden Fatih Özçiçek yaptığı konuşmasında belediyenin herhangi bir kuruma borcu olmadığını belirttikten sonra şu açıklamalara yer veriyor: … 6111 sayılı torba yasa çerçevesinde yapılandırma öncesinde maddi avantaj sağlayabilme adına böyle bir kozumuzu oynamak istedik amiyane tabirle."
Meclis üyelerinden Lütfi Arı da yaptığı konuşmada Güngören’e bir kaynak lazım olduğunu CHP’lilerin kaynak gelmesini istemediklerini söyledikten sonra bunun aslında merkezi hükümetin yapması gereken bir iş olduğunu bu satışın Güngören’in hakkı olduğunu, para gelmesi gerektiğini çok fazla tartışmaya gerek kalmadığını" ifade ediyor.