Bir önceki sayımızda yazarlarımızdan Yusuf Ali Gündoğar'ın "Eğitim arazisine ne yapılıyor?" başlıklı yazısında bahsi geçen yer ile ilgili araştırmasında ortaya ilginç bir sonuç çıktı.
Ayıkla pirincin taşını
Eğitim arazisine ne yapılıyor? Başlıklı haber yazımda bahsi geçen yerle ilgili olarak okuyucularımdan gelen bilgiler doğrultusunda yaptığım araştırmalar neticesinde bu arazinin Bahçelievler Tapu Müdürlüğü kayıtlarında HAREMEYN ŞERİFEYN VAKFI adına kayıtlı olduğu bilgisine ulaştım.
Haremeyn Şerifeyn Vakfı; Osmanlı döneminde Mekke deki Kâbe ve Medine’deki Ravza-i Mutahhara için kurulmuş bir vakıftır. Bu vakıf mallarından toplanan vergiler Mekke ve Medine’deki fakirlere dağıtılırdı.
Günümüzde Vakıflar Genel müdürlüğü temsil ve yönetiminde bulunan mazbut bir vakıf durumundadır.
Bu gelişmeler doğrultusunda cevaplanmayan sorularıma yenilerini ekliyorum.
Haremeyn Şerifeyn Vakfına ait bu arazide yapılan inşaattan vakıflar genel müdürlüğünün bilgisi varmı? İnşaat Çalışmaları başlarken konulması zorunlu olan inşaatla ilgili bilgileri içeren tabelalar neden hala konulmuyor?
Vakfetmek; Bir malı veya bir şeyi bir işe bağlayıp o yolda devamlı kılmak. Bir şeyi karşılıksız olarak Allah yoluna vermektir.
“İnsanları vakfa iten sebeplerin başında Allah’ın rızasını kazanmak gelir.”
“Vakıf; diriye şefkat, ölüye rahmet vesilesidir.”
Vakıf malları özel amaçlı hizmet ve ticaret yapılacak yerler asla değildir.
Eğitim tesis alanı iken mahkeme kararı ile Yeşil alana dönüşmüş olan bu yerin, yarısının yeşil alandan bozarak ticari+hizmet olarak imara açılması ve son bilgiler doğrultusunda vakıf arazisi olarak tapu kayıtlarında kayıtlı bir yer olması vicdanları daha çok rahatsız edecektir.
Yusuf Ali Gündoğar