Sorunda kaybolmak yerine çözümde kendini bulmak
Yasin Gülşen

Yasin Gülşen

Eğitimde Güncel Eğilimler

Sorunda kaybolmak yerine çözümde kendini bulmak

29 Eylül 2020 - 19:46

Hepimizin malumu olmak üzere; 16 Mart 2020 tarihinden itibaren tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de baş gösteren Covit-19 salgını yüzünden okullarımızda yüz yüze eğitime ara verilmişti. Yüz yüze eğitime başlamak için 21 Eylül tarihi her ne kadar belirtilmiş olsa da salgının seyrindeki olumsuz gidişat sebebiyle kısıtlamalı bir şekilde kısmı bir başlangıç söz konusu oldu. Sadece ana sınıfları ve ilkokul 1. sınıflarda haftada bir gün ile başlayıp haftanın iki gününe çıkan ve sınıfların sayı olarak seyreltilmesi ile gerçekleşen yüz yüze eğitimde ilk haftayı da geride bıraktık. Bu iki grubu kıskanarak dışarıda bekleyen ve okullarını özleyen milyonlarca öğrenci ise önümüzdeki hafta Bakan amcalarının ağzından çıkacak olan davet teklifini sabırsızlıkla bekliyorlar. Sadece öğrenciler mi? 

Öğretmenler de aynı daveti almak için artık sabırsızlıkla bekliyorlar. Bugün için davet alamayan ve okulundan uzak kalan öğrenciler ve öğretmenler ne yapıyorlar? Tüm okullarda okul idareleri tarafından yayımlanan haftalık ders programlarına göre farklı platformlar üzerinden buluşarak ve derslerini yapmaya devam ediyorlar. Toplumun tamamına yakını ilk kez karşılaştıkları bu süreç dolayısıyla henüz uzaktan eğitim sistemine hem madden hem de zihnen entegre olabilmiş değil henüz. Bunun sonucunda da sürekli bir eleştiri söz konusu. Ancak her alanda ortaya çıkan yeni dönem sorunlarında bir grup insan zarar ederken, diğer bir grup bu sorunları tez zamanda çözerek öne geçme imkânına sahip olur. Bu yeni dönemin sorunları: Erişim ve uzaktan eğitime konsantrasyon olarak görülüyor. Bu sorunları aşmak için önce bu dönemde sağlanan imkanları iyi değerlendirmek gerekir. 

Nedir bu imkanlar? 
1-Evinde internet olmayan öğrenciler için ilçelerin farklı noktalarında hayata geçen EBA NOKTALARI, 
2-İlçe belediyeleri kültür merkezlerinde öğrencilere sunulan internet imkânı,
3- Milli Eğitim Bakanlığı evinde erişim sorunu yaşayan öğrencilerin bilgilerini okullardan geçtiğimiz hafta istemesiyle birlikte görünen o ki kısa bir zamanda bu anlamda devreye girecek yeni bir destek.
4-Ayrıca internet erişimi yok ise EBA TV üzerinden müfredatı takip eden bir yayın,
5- İnternet erişim sorununu aştığımız zaman evinizde size ders anlatan öğretmenlerimiz….

O zaman erişim sorununu bu dönem sağlanan imkanlar ile birlikte ele aldığımızda; 
1-Uzaktan eğitim dönemi öncesinde internet üzerinden ders yapmak isteyen ya da ders dinlemek isteyen öğrenciler bu dönemin sağladığı ve sağlayacağı imkânlar ile bu isteklerini şuan karşılayabilecek farklı merkezlere sahip oldular,
2-Farklı hocalardan internet ortamı olmaksızın ders dinlemek için ellerinde bir EBA TV imkanına sahip oldular, 
3-İstedikleri zaman izlemek üzere EBA platformu üzerinden kayıtlı ders videolarına sahip oldular. 
4- Evinde rahat rahat otururken öğretmenin ders anlattığı bir ortama sahip oldular. Bunlar çok önemli imkanlar. İkinci sorun olarak uzaktan derse konsantre olamamaktan bahsedilirse uzaktan eğitimin sadece bugünün değil geleceğin vazgeçilmezleri arasında yer alacağının bilincine varılarak öğrenci ve velilerimiz bu konuyu yaşamlarının bir parçası haline getirmek ve yüz yüze ciddiyetinde bu sürece dahil olmak mecburiyetinde olduklarını bilmeliler. 

Öğrencilerimin tamamına söylediğim söz ile yazımı sonlandırmak isterim. ‘Bugün de yarın da farklı konularda farklı sorunlar ile karşılaşacaksınız. Sorunun içinde kaybolmadan kendi çözümünü üretenler ve üretmeyi başaranlar her zaman bir adım önde olacaklar.’

Kalın sağlıcakla.
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Serkan Gülşen
    3 yıl önce
    Adamlığınız herşeyin önünde. Harika bir yazı. Tebrikler değerli baş müdürüm
  • Elif Dide Kubat
    3 yıl önce
    Kaleminize sağlık.Çok net... " Sorunun içinde kaybolmadan kendi çözümünü üretmek!!!" Sonuç bölümünü hepimizin iyi anlaması uygulaması şart.