Meslek Lisesi Şimdi Memleket Meselesi
Yasin Gülşen

Yasin Gülşen

Eğitimde Güncel Eğilimler

Meslek Lisesi Şimdi Memleket Meselesi

04 Mayıs 2020 - 23:29

Yıllardır duymuş olduğumuz bir eğitim sloganı haline gelmişti; ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ sözü. Sloganın gerekçesi neydi? Ülkede mühendis yetişiyordu, nispeten vasıfsız elaman bulunuyordu ancak ara elaman bulmak neredeyse imkânsız hale gelmişti. Ara elemanın yetişme yeri olan meslek liselerine artık talep yok denecek kadar azalmıştı ve büyük sanayi firmaları ara elaman konusunda büyük sıkıntı yaşıyorlardı. Derken televizyonlarda bu slogan ortaya çıktı; ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’. Ancak meslek liselerinin vizyonu, meslek liselerine bakış açısı her ne kadar ‘Memleket Meselesi’ denilse de velilerin ve öğrencilerin tercih ettiği, insanların ‘önemli’ diye baktığı eğitim kurumları haline gelemedi. 

Ta ki Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk ve ekibinin vizyonunun ışığı bu liselerimizin üzerine düşene kadar. Peki ne olmuştu da düne kadar tercihte son sıralarda yer alan meslek liselerine yüzde 1’lik dilimden öğrenciler girmeye, meslek liselerimiz sadece memleketin değil tüm dünyanın en önemli meselesi haline gelmişti. Nasıl oldu da bu konuda hiçbir tecrübesi olmadığı halde içinde yaşadığımız Pandemi döneminde Kocasinan Şehit Samet Kırbaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi birçok meslek lisesi bir anda tüm yurdun ve hatta İngiltere’nin hatta Amerika’nın dezenfektan ihtiyacını giderecek dezenfektan üretimine, Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi birçok meslek lisesi maske üretimine, bir başka meslek lisemiz tıbbi önlük üretimine geçmişti. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bir tıp profesörü olan Prof.Dr. Kemal Varın Numanoğlu’nun getirilmesine, yani bir tıp profesörünün mesleki eğitim genel müdürü oluşuna bağıra bağıra itiraz edilen günlerden bugün böylesi bir Pandemi döneminde tıp dünyasının tüm ihtiyaçlarını başında bir tıp profesörü bulunan genel müdürlüğe bağlı meslek liselerinin karşıladığı bir döneme gelinmesi tesadüf müdür? 

İTÜ içerisinde meslek lisesi açılması ve yüzde 1’lik dilimdeki öğrencilerin buraları seçmesi, İSO ile İTO ile protokol yapılarak meslek liselerimizin sanayinin içine tam da arandığı yere yerleştirilmesi ve meslek liselerimizin önemli bir bölümünün proje okullar haline gelmesi Milli Eğitim Bakanlığı’mızın bu dönemine denk gelen tesadüfler midir? Bunların tamamı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nin hedefleridir ve hedefler gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak; MİLLİ Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk ve ekibinin vizyonu meslek liselerine yansımış ve meslek liselerimiz bu dönemde eğitim sistemimizin Legoları haline getirilmiştir. Elimizdeki parçalar ile bugün maske, eldiven, önlük imal edebilen meslek liseleri oluşturulurken yarın ihtiyaç ne olursa onu üretebilecek meslek liseleri bu Legolar ile oluşturulacak hale gelmiştir. Dün kimsenin yüzüne bakmadığı meslek liselerimiz bugün BBC’nin İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ile yaptığı röportajın konusu haline gelmiştir. Meslek liselerimiz gün itibariyle artık tercih edilecek ve tercihi tavsiye edilecek okullar haline gelmeye başlamıştır ve artık Meslek Lisesi; Memleket Meselesidir. Ziya Hoca’nın liderliğinde dün EBA demiştik bugün meslek liseleri ve eminiz yarın daha güzel şeyler söyleyeceğiz Lider, arkasındaki rüzgârın sürüklediği adam değil, yürüdüğü zaman önünde rüzgâr estiren adamdır.

Bu dönemde eğitimden yazıp, evinde veya çevresinde bu dönemin zorluklarını yaşarken öğrencisi eğitim sisteminin içinde kalsın diye bin bir zorluk içerisinde ve çeşitli çözümler üreterek öğrencileriyle iletişimde kalmaya çalışan, onlarla ders işlemeye çalışan, çeşitli vefa gruplarında görev alan memleketimizin fedakâr öğretmenlerini de buradan saygıyla selamlamadan geçmek olmazdı, o koca yüreklerinize sağlık. Son olarak, çoğu öğrenci velisinin son yıllarda öğretmenlere karşı azalan saygısının da uzaktan eğitim sürecinde evde çocukları ile eğitim anlamında çalışmaları yaparken artacağı kanaatiyle…

Kalın sağlıcakla.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum