Yurt dışına giden doktorlar kervanına hemşireler ve ebeler de...
Şule Ersoy

Şule Ersoy

Sözün Özü

Yurt dışına giden doktorlar kervanına hemşireler ve ebeler de eklendi

22 Temmuz 2022 - 13:06 - Güncelleme: 22 Temmuz 2022 - 13:08

Doktorların istifa etmesinin nedeninin düşük maaşlar ve çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi olduğunu belirten Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, pandemideki istifa yasağının sonlanmasının ardından yaklaşık 10 bin doktorun iş bıraktığını söyledi.
 
İş yükü, nöbet saatleri, düşük maaş yanında sağlıkta görülen şiddet doktorların kamudan istifa etmesine, bu durumun bazı hastanelerin doktorsuz kalan bölümlerinin kapanmasına ve hastalarında randevu alamamasına yol açmaktadır. Bu nedenle de Sağlık Bakanlığı 65-72 yaş emekli doktorlara görev için ilan açmıştır.
 
Doktorlar gibi daha iyi çalışma koşullarında çalışmak isteyen hemşire ve ebelerde kamudan istifa ederek yurtdışına gitmek istiyor. Tüm Aile Sağlığı, Sağlık Memuru-Acil Tıp Teknisyeni-Hemşire ve Ebe Derneği (İSAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Vildan Aydın, pandemideki istifa yasağının kalkmasının ardından Almanya, İngiltere ve ABD’ye göç eden birçok hemşire olduğunu, geride kalanların da dil kurslarına giderek yurtdışı hazırlığı yaptığını söyledi.  Vildan Aydın, “Türkiye sağlık alanında büyük bir kaynak olarak görülüyor ve yurtdışında sağlık çalışanlarımıza büyük bir talep var. Bu talep giderek de artıyor. Hemşirelerin sorunlarının hem bürokraside bakanlık dilinde hem de sahada yok sayıldığı bir ortam var. Hemşireler bu yüzden gidiyor. Mesleki olarak ciddi mağduriyetler yaşıyorlar” dedi. 
 
Hemşireler, refah içinde yaşayabilecekleri bir ücret ile kamu da kadroya alınarak, özlük haklarına sahip olarak 3600 ek göstergeden faydalanarak ve önemlisi de Sağlıkta Şiddet Yasasının çıkarılarak, uygulanarak daha iyi koşullarda çalışmak istemektedirler.
 
6 Temmuz’da Konya Şehir Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın, bir hasta yakını tarafından poliklinikte silahla vurularak öldürülmesi ardından 7-8 Temmuz’da sağlık çalışanları yasal haklarını kullanarak greve gitmiş, sağlık sektöründeki büyük probleme dikkat çekmişlerdir. 5 dakikada bir muayene dayatılarak hizmet verilmesi doktorlar kadar hastalar için de son derece rahatsız edici bir durumdur. Son bir yılda Beyaz Kod verilerinde günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığı da gözükmektedir. Sağlık çalışanlarının grevinin ardından Konya Kayalar Camii imamı Ahmet Gür hutbesinde; “Öldürmez misin, dövmez misin, sövmez misin" sözlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, bir müfettiş göndererek imamı görevden uzaklaştırmıştır. Bu imam hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu ile işlem yapılmalıdır.
 
Sn.Cumhurbaşkanımız; "Doktorlar az para aldıkları için ayrılıyorlarmış, varsın gidiyorlarsa gitsinler. Buralar boş kalmayacak. Doktorluk gibi bir mesleği sadece paraya dayamak insani değildir." demişti. Şimdi de Devlete bağlı üniversitelerimizin tıp ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacağını söyledi. Daha önce (İntern Doktor) asgari ücretin 3′ de 1’i tutarında bir ödeme yapılmaktaydı.
 
Kamucu sağlık politikası temel bir insan hakkıdır. Hekimlerin ve sağlık sektöründe çalışanların yaşadığı sıkıntıların farkındayız ve kamucu sağlık anlayışının desteklenmesi gerekliliğine inanıyoruz.  Toplum önünde bulunan insanların örnek alınması nedeniyle söz ve söylemlerine dikkat etmesi gerekir. Şiddet dilinin bu kadar çok kullanılması toplumun her kesiminde farkında olarak veya olmayarak subliminal kayıtlarına sirayet etmekte ve kadına, çocuğa da dahil olmak üzere sağlık çalışanlarımıza, doktorlarımıza kötü davranılmasına neden olmaktadır. Ülkenin yetiştirdiği beyin ve insan gücünün bu kadar hırpalanmadığı, saldırılmadığı, değer verildiği ve toplumsal huzurumuzun geri geleceği günleri özlemekteyiz…
 
Biz İYİ parti olarak, sağlıkta kronikleşmiş sorunları çözüp yurt dışına gitmek zorunda bırakılmış tüm sağlık personelini yeniden ülkemize geriye davet edip, sağlık alanında dünya lideri olarak hizmet vereceğiz.
 
Bugünlerde Pandemiden dolayı vakalar 40 kat ve hastane yükü 3 kat artmış iken Covitten ölüm hala meslek hastalığı sayılmamışken dünyada gıpta ile bakılan doktor ve sağlık çalışanlarımızın değerini bilmemiz gerektiğini söylüyor ve sağlıklı günler diliyorum.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum