Emekli İkramiyesi ve Kur Korumalı Mevduat!
Şule Ersoy

Şule Ersoy

Sözün Özü

Emekli İkramiyesi ve Kur Korumalı Mevduat!

11 Mayıs 2022 - 21:26

Zorlu bir Ramazan ayından sonra nihayet Ramazan Bayramı’na kavuştuk. Ülkenin emektar yaşlıları ve emekliler dört gözle bayramda alacakları ‘Bayram ikramiyesi’ haberlerini izlediler ve ne alacaklarını merakla beklediler. Ne yazık ki 2022 yılı bayram ikramiyesine zam yapılmayarak geçen seneki 1100,00 TL üzerinden ikramiyeleri dağıtıldı. Nisan ayında TÜİK :69,97 – Enag:156,86 açıklarken enflasyonu, aslında hiç de adil olmadı bu emekli ikramiyesi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1.100 TL olan ikramiyenin toplam maliyetinin iki bayramda yaklaşık 25 milyar TL,  “Yani çok büyük bir rakam” olduğunu söyledi. 13,5 milyon emeklinin Ramazan Bayramı ikramiyesi öyleyse 12,5 milyar.  Peki biz Kur Korumalı mevduat sahiplerine ne kadar ödedik? 3 ayda 11 milyar 700 milyon.
 
Yani sermayeyi vergilendirmek yerine ödüllendiriyoruz. Dünyanın en büyük şirketleri Pandemi döneminde bizi vergilendirin derken, Kur korumalı mevduat sisteminde 8 Nisan itibarıyla toplam hesap büyüklüğünün 750.5 milyar TL’ye ulaştığını ve sisteme dahil olan hesap sahiplerinin yüzde 97'sinin gerçek kişilerden oluştuğunu görüyoruz.
 
Faiz oranlarını ve döviz kurundaki yükselişi durdurmak için Kur Korumalı enflasyon halkın hangi kesimini korurken hangi kesimini eziyor? Sosyal devlet anlayışı nerede kalıyor? Emekliye verilecek ikramiye artışı emeklinin yine mutfağına, faturalarına gidecekti ama onlar da bayrama kavuşmanın mutluluğunu buruk yaşamamalıydı.
 
Elbet bu günler de geçecek ve mutlu günler göreceğiz, hep beraber ama çalışarak ve inanarak, henüz umudunu kaybetmek üzere olan Türk gençleri ile beraber. O gençler unutmamalıdır ki Ata’mız onlara çok güveniyordu ve 19 Mayıs’ı da onlara armağan etmişti.
 
Bizler de gençlerimizin yanında bilgi ve tecrübelerimiz ile onlara yol göstererek, asla yalnız bırakmayacağız. Bir anne şefkati ile bir baba şefkati ile. Sözümüzdür onlara biz buradayız ve İYİ ailesi olarak daima yanlarında olacağız.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum