Trük…Bu kelimeyi kaç kişi bilir?
Elmas Giragos

Elmas Giragos

İyi Olacak Türkiye'm

Trük…Bu kelimeyi kaç kişi bilir?

23 Ağustos 2020 - 18:36

Sinema veya tiyatroda teknik ustalıkla yapılan gösteriye; ‘Trük’ denir. Bu dört harfli kelimeleri anlamakta oldum olası güçlük çekmişimdir. Tiyatro ile alakanız olmasa trük nedir nerden bileceksiniz.  Ahmet Kaya’nın dediği gibi; 'Siz benim neler çektiğimi nerden bileceksiniz?" Çekiyoruz, artık bir çile gibi olmaya başladı. Hukuk kavramının bir tarafa çalıştığı bir sistemde gün geçmiyor yeni bir saçmalığa şahit olup sineye çekmeyelim. 4 harflilerin yani ‘Trük'ün benzeri; RTÜK var bir de mesela.   Trük'ün aksine sinema, tiyatro, televizyon ve internette teknik ustalık gerektirmeden yapılan gösterinin adı; RTÜK...        
                                                                  
Ustalığa falan gerek yok... Çıkarak ol benden ol yeter mantığı ile gidiyor. RTÜK de 4 harfli... Bir de açılımı var; üst kurumu falan gibi. Oysa ben hep merak etmişimdir; Radyo-televizyon alt kurumu var mı ki, üst kurumu olsun. Alt kurum yoksa neden alt kurum diye belirtilir? Neden bizler üstlere bu kadar meraklıyız? Acaba üst kelimesi bir ihtişam ayrı bir karizma mı katıyor kurumlara? Ama haksızlık da yapmayalım, ülkede her dairenin üstü yok!       
                                               
Mesela üst vergi dairesi yok... Ya da üst tapu müdürlüğü, üst merkez bankası, üst rekabet kurumu da yok. Amma...  Radyo- televizyon üst kurumu var işte.  RTÜK... Trük'ün tersine teknik ustalığa hiç ihtiyaç duymayan kurum.   Aslında ustalık var da farklı bir ustalık gerektiriyor.  Nasıl anlatsam hokkabazlık gibi... El çabukluğu, şip şak.. Kes cezayı kapat kanalı... 

Hımm. Bir başka TV.... Onlardan değil, kes cezayı kapat kanalı. Hımm... Bak bak neler demiş...  Kes cezayı... Kapat kanalı... Bazı TV’leri anında gören üst kurul insanlara 4 ayaklı hayvan diye hitap eden sunucuyu, ailesinin 50 kişiyi rahat rahat götürebileceğinden bahseden konuğu... Anında gördü mü onları da? Toplumu düşmanlığa yönlendiriyorsun, toplumda nefret duyguları oluşturuyorsun, topluma dört ayaklı hayvan diyerek hakaret ediyorsun deyip, yayın kapatma cezası verecek mi ya da verir mi  diye düşünürken öncesinde üst kurul cezalandıracak pozisyonda değiliz deyip olayın içinden çıkmak istedi. Yine ne varsa halkta var, aklı selim insanlar sosyal medyadan tepkilerini ortaya dökünce RTÜK yayın kabul edilemez diye kararını açıklayıp, 3 program kapatma cezası vermiş oldu. Kendilerinden olmayan TV’lere yayın kapattıran RTÜK, kendilerinden olana program kapattırdı. Buna da şükür diyelim. 

Ehh durum böyle. Trük demiştik teknik ustalıkla yapılan gösteriye... T ile R’yi yer değiştir, RTÜK. Teknik ustalık gerektirmeyen gösteri. Bizden ol, yandaş ol, tarafsız olma, biraz da haramdan helalden, Allah korkusundan bahset. Al sana ustalık gerektirmeyen gösteri.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum