Yaşadığınız yerin kökenini biliyormusunuz

Yaşadığınız ilçenin ve bölgenin adının kökenini biliyor muydunuz? Gazete365 yayın bölgesindeki yerleşme adlarının kökenlerini okuyucuları için araştırdı.

Yaşadığınız yerin kökenini biliyormusunuz

Yaşadığınız ilçenin ve bölgenin adının kökenini biliyor muydunuz? Gazete365 yayın bölgesindeki yerleşme adlarının kökenlerini okuyucuları için araştırdı.

Yaşadığınız yerin kökenini biliyormusunuz
22 Ocak 2013 - 15:23
Reklam

1950’lere kadar Çiftlik ve köy olan, 1967 yılında belde olmaya başlayan, 1992 yılında da Bakırköy’den ayrılarak ilçe olan Bahçelievler, Bağcılar, Gungören, Esenler ve Kuçukçekmece bölgelerindeki yerleşim yerlerindeki adların kökenlerini Gazete365 ortaya çıkardı.

Bakırköy ve Bakırköy’den ayrılan bölgedeki yerleşme adların kökenleri…

1. BİZANS YA DA GREK KÖKENLİ ADLAR

a) Bizans kökenli adlar

Florya: Florya adının kökeni uzerine uç farklı varsayım öne surulmuştur. Birinci varsayım, Florya adının Bizans kökenli “Phlorion"dan, onunda Latince “Florus"tan geldiğini belirtmektedir. İkinci varsayım, Turk kaynaklarında XVII. yy’dan itibaren “Flurya" diye anılan Florya’ın bu adı Makedonya’da (Arnavutluk) “Florina" dan buraya gelen Rum göçmenlerine dayandırılmaktadır. Üçuncu varsayım ise, ikinci varsayımın bir turevi olarak belirmekte, Florya’nın adını buraya göç eden Arnavut kökenli unlu İskender Çelebi’nin Arnavutluk’un Floria kasabasından oluşuna bağlanmaktadır.

b) Grekçe kökenli Turkçeleşmiş adlar

Bakırköy: Bizans Dönemi’nde “Hebdomon", daha sonra Grekçe “Uzun Köy" anlamına gelen “Makro Hori", Osmanlı-Turk Dönemi’nde ise “Makrıköy" diye anılan Bakırköy adını “Grekçe kökenli Turkçeleşmiş bir ad" olarak tanımlamak olanaklıdır.

Sefaköy: Sefaköy’un bilinen en eski adı “Zafirköy"dur. Grekçe “Zafir" adından gelen Zafirköy, Cumhuriyet Dönemi’nde önce “Safra" ya, daha sonra da “Sefaköy"e dönuşmuştur.

2. TÜRK KİŞİ ADLARINDAN GELEN YER ADLARI

a) Osmanlı ve Turk unlulerin adlarından gele yer adları

Abdurrahman Nafiz Gurman (Merter), Ataturk, Barbaros, Cevatpaşa, Cihangir, Davutpaşa, Evren, Fatih, Fevzi Çakmak, Genç Osman, Gumuşpala, İnönu, Kazım Karabekir, Kemalpaşa, Kocasinan, Mareşal Çakmak, Mehmet Akif, Menderes, Mimar Sinan, M. Kemal Paşa, Namık Kemal, Nine Hatun, Piri Reis, Siyavuşpaşa, Sultan Murad, Turgut Reis, Yavuz, Selim, Ziya Gökalp.

b) Yerleşimle ilgili bir kişi adından gelen adlar

Davutpaşa, Firuzköy (Firuzbey), Haznedar, Mahmutbey, Malkoçoğlu (Beyazkule), Merter (A. Afiz Gurman), Siyavuşpaşa, Teyfikbey

c) Turbe ya da ermiş adından gelen yer adları

Zuhuratbaba

3. YERLEŞİMDEKİ BELİRLİ BİR SİMGEDEN YA DA ÖZELLİKTEN GELEN YER ADLARI

a) Yerleşim coğrafi özelliklerinden (yeryuzu biçimi, iklim, bitki örtusu, hayvan v.s) gelen adlar

Avcılar, Bağlar, Cevizlik, Çınar, Gultepe, Guneştepe, Kanarya, Karabayır, Kartaltepe, Kayabaşı, Kirazlı, Kuçukçekmece, Sakızağacı, Sancaktepe, Soğuksu (İnönu, Turgut Reis, Soğanlı, Tozkoparan (Sosyal Meskenler), Yayla, Yeşilbağ (Bağcılar), Yeşilköy (Ümraniye), Yeşilova, Yeşilyurt (Şevketiye), Yıldıztepe, Zeytinlik.

b)Yerleşimdeki özgun bir yapı, yapılar grubu, yol ya da simgeden gelen adlar

Bahçelievler, Beşyol, Beyazkule (Malkoçoğlu), Çiftehavuzlar, Çobançeşme, Demirkapı, Denizköşkler, İstasyo, Kemer, Söğutluçeşme, Sultançiftliği, Şirinevler, Uçanevler (Demirkapı), Sosyal Meskenler (Tozkoparan), Üniversite.

c) Yerleşimdeki bazın alanların kullanım biçiminden gelen adlar

Atışalanı (Atışalan), Havaalanı.

d) Yerleşimde belirli bir iş merkezinden ya da toplumsal kesimlerden kaynaklanan yer adları

Bağcılar (Yeşilbağ), Basınköy (Zumrutyuva), Keresteciler, Sanayi, Sosyal Meskenler (Tozkoparan)

4. ZAMANLA ÖZGÜN BİÇİMİNİ YİTİREREK YENİ BİÇİMLERE GİREN ADLAR

Florya (Flurya’dan dönuşerek)

Sefaköy (Zafirköy’den dönuşerek)

5. ÇEŞİTLİ TOPLULUK YA DA İSKÂNLARLA İLGİLİ ADLAR

Akıncılar, Florya, Habibler, Şamlar, Yenibosna.

6. ÖZEL OLARAK TAKILAN ADLAR

Altınşehir, Ataköy, Osmaniye, Şevketiye (Yeşilyurt), Ümraniye (Yeşilköy), Yenigun, (Yeni Mahalle).

7. BELİRLİ İDEALLE İLGİLİ SOYUT VE GENEL YER ADLARI

Birlik, Cennet, Cumhuriyet, Guven, Hurriyet, 100. Yıl, Zafer

8. KÖKENİ BELİRSİZ YER ADLARI

Ambarlı, Halkalı, İkitelli

9.CUMHURİYET DÖNEMİ’NDE TÜRKÇE ADLAR KONAN YA DA ADLARI DEĞİŞTİRİLEN, YERLEŞİMLERİN ESKİ ADLARI

Atışalanı (Kavas), Esenler (Litros ya da Litres), Gungören (Vidos), Guneşli (Papazçiftliği), Habibler (Çınarlıhan), Kayabaşı (Ayayorgi), Kirazlı (Aypa, Ayapa), Kocasinan (Nifos), Kuçukçekmece (Bizans’ta Rheigon Osmanlı’da Çekmece-i Kuçuk), Mahmutbey (Kalfaköy), Sefaköy (Safra, Zafirköy), Şenlikköy (Kalitarya, Galatarya),Yenibosna ( Saraybosna ve Viranbosna), Yeşilbağ (Bağcılar, Çıfıtburgaz), Yeşilköy (Ayastefanos).

………………………………………………………………..

BU GÜNE KADAR YAZILMAYAN TARİH YAZILIYOR

- Osmanlı Arşivi’nin yanı sıra bölgeye Bulgaristan, Yunanistan ve Yugoslavya’dan gelen ilk muhacirlerle göruşen Gazete 365 elde ettiği bilgi ve fotoğraflı bir eserde topluyor. Duyarlı bölge halkı, evinde ve iş yerinde buyuklerin zamanında elde ettikleri bilgi ve fotoğrafları eserde yer alması için Gazete 365 ile paylaşıyor.

- Bahçelievler, Bağcılar, Gungören ve Bakırköy ilçelerinin bugune kadar yazılmayan tarihini, buyuk bir titizlikle araştıran Gazete365, ilk eseri Bahçelievler için hazırladı. Bahçelievler halkının gösterdiği buyuk ilgiyi diğer ilçelerden de bekleyen Gazete365 çalışmaları hırlandırdı. Bağcılar, Gungören ve Bakırköy ilçelerinin tarihinin yazılmasına katkı sağlamak istiyorsanız siz de tarihi bilgi ve fotoğraflarınızı Gazete 365 ile paylaşın. Bu gune kadar yazılmayan tarihin yazılmasında sizinde bir tuğlanız bulunsun...

İrtibat için; Gazete 365’e 0 212 442 24 24 telefon numarasından ve

[email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz.