TükoDer Şube Başkanı Baş’tan Kurban Bayramı uyarısı…

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şube Başkanı Abdurrahman Baş, Kurban Bayramı ile ilgili vatandaşlara bir dizi uyarı yaptı. 

TükoDer Şube Başkanı Baş’tan Kurban Bayramı uyarısı…

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şube Başkanı Abdurrahman Baş, Kurban Bayramı ile ilgili vatandaşlara bir dizi uyarı yaptı. 

TükoDer Şube Başkanı Baş’tan Kurban Bayramı uyarısı…
29 Ağustos 2017 - 20:26
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Bağcılar Şube Başkanı Abdurrahman Baş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Özellikle arefe günü ve bayramın ilk 2 gününe dikkat çeken Şube Başkanı Abdurrahman Baş, kurban kesimi sonrası çevre kirliliği noktasında da vatandaşlara çağrı yaptı.

Başkan Baş, yazılı açıklamasında; “Tüketicilere uyarımız, kurban alırken mutlaka hayvanın sağlık belgesi görülmeli, Veteriner kontrolünden ne zaman geçtiğine bakılmalıdır. Ödenen bedel ile ilgili makbuz veya bir belge alınmalı bu belgede özellikle satıcının imzası ve satıcı ile ilgili bilgiler (ikamet ve iletişim bilgileri) olmalıdır. Hayvanın kesiminden önce veya kesimden sonra hastalıklı olduğu anlaşılır ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre ayıplı mal hükmündedir ve bedel iadesi talep edilebilir veya yenilebilecek durumu varsa ayıp oranında bedel indirimi istenebilir” ifadelerini kullandı. >365/Haber Merkezi 

İşte TükoDer Bağcılar Şube Başkanı Abdurrahman Baş’ın yazılı basın açıklamasının tamamı:   
KURBAN ALIMI VE KESİMİNDE DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER
Bildiği üzere bayramlarda,  bazı fırsat düşkünü çıkarcılar tüketicilere tuzak kurmakta ve onları aldatmak için çeşitli kumpaslar kurmaktadırlar. Özellikle arefe günü ve bayramın ilk iki günü kurban alımları yoğunlaşacaktır. Kurbanlık hayvan satışlarında çeşitli hileler ile tüketiciler aldatılmaktadır. Hastalıklı veya kilo aldırılmış hayvanlar maalesef piyasada satılmayı beklemektedir.

Bu nedenle tüketicilere uyarımız, kurban alırken mutlaka hayvanın sağlık belgesi görülmeli, Veteriner kontrolünden ne zaman geçtiğine bakılmalıdır. Ödenen bedel ile ilgili makbuz veya bir belge alınmalı bu belgede özellikle satıcının imzası ve satıcı ile ilgili bilgiler (ikamet ve iletişim bilgileri) olmalıdır. Hayvanın kesiminden önce veya kesimden sonra hastalıklı olduğu anlaşılır ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre ayıplı mal hükmündedir ve bedel iadesi talep edilebilir veya yenilebilecek durumu varsa ayıp oranında bedel indirimi istenebilir. 

İlçelerde belediyenin belirlediği yerlerde kurbanlık hayvanlar satılmaktadır. Belediyeler; belirlenen bu satış noktalarında veteriner bulundurmalı ve satışa sunulan kurbanlık hayvanların sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlamalıdır. 

Kurban bayramı nedeniyle dolandırıcılarında faaliyette olduğu unutulmamalı. Kurban alacak tüketiciler kurbanı mutlaka belediyelerin belirlediği kurban satış merkezlerinden, kurban kesimi yapacakları gün kurbanı alarak kesime yönlendirmeleri menfaatleri icabıdır. Aksi taktirde bazı dolandırıcılar tarafından bir hayvanın bir çok tüketiciye satıldığı geçmiş yıllarda yaşanmıştır. Bu yılda yaşanması muhtemeldir. 

Kurban kesimlerinin belediyelerin belirlediği kurban kesim merkezlerinde yapılmaları çevrenin kirletilmemesi için önemlidir ve gereklidir. Dini vecibeleri yerine getirmek için bile olsa çevreyi kirletmeye hakkımız yoktur.

Abdurrahman Baş
Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer)
Bağcılar Şube Başkanı

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum