TükoDer 'Şarbon hastalığı' ile ilgili yetkilere 9 soru sordu

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği’nden son günlerde gündemde olan ‘Şarbon’ ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada yetkililere tepki gösterildi, ardı ardına sorular yöneltildi.

TükoDer 'Şarbon hastalığı' ile ilgili yetkilere 9 soru sordu

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği’nden son günlerde gündemde olan ‘Şarbon’ ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada yetkililere tepki gösterildi, ardı ardına sorular yöneltildi.

TükoDer 'Şarbon hastalığı' ile ilgili yetkilere 9 soru sordu
04 Eylül 2018 - 19:59 - Güncelleme: 04 Eylül 2018 - 20:05
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), geçtiğimiz Kurban Bayramı sonrasında gündeme gelen ve İstanbul dahil birçok şehirde karantina bölgelerinin oluşturulmasına neden olan ‘Şarbon hastalığı’ hakkında yazılı bir açıklama yayınlandı. 

TükoDer Genel Sekreteri Av. Onur Cingil’in imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında; “Dünyada kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biri iken ülkemizin geldiği nokta gerçekten içler acısı. Tarımıyla, hayvancılığıyla birçok ülkeye örnek olan ülkemiz bugün tarım ürünleri ve hayvan ithal eder konumdadır. Öyle ki Kurban Bayramında kesilen hayvanlar dahi yabancı ülkelerden getirilmektedir. Canlı hayvan ithali bir yana bugün ülkemizde et bile ithal edilmektedir. İşte böyle bir ortamda her gün skandal başka bir konu ile tüketiciler karşı karşıya kalmaktadır. Bağımlı bir ülke haline getirilen ülkemiz, bir de denetimsiz bir şekilde ithal edilen hayvanlarda çıkan şarbon hastalığı nedeniyle 2018 dünyasında bu tip ‘skandal’ konularla karşı karşıyadır” ifadeleri yer aldı. >365/Haber Merkezi 

Tüketiciyi Koruma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamasının tamamı şöyle:
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE      
İTHAL HAYVANLAR NEDENİYLE TÜKETİCİNİN SAĞLIK VE GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE SOKULMUŞTUR. 

Dünyada kendi kendine yetebilen ender ülkelerden biri iken ülkemizin geldiği nokta gerçekten içler acısı.Tarımıyla, hayvancılığıyla birçok ülkeye örnek olan ülkemiz bugün tarım ürünleri ve hayvan ithal eder konumdadır. Öyle ki Kurban Bayramında kesilen hayvanlar dahi yabancı ülkelerden getirilmektedir. Canlı hayvan ithali bir yana bugün ülkemizde et bile ithal edilmektedir.

İşte böyle bir ortamda her gün skandal başka bir konu ile tüketiciler karşı karşıya kalmaktadır. Bağımlı bir ülke haline getirilen ülkemiz, bir de denetimsiz bir şekilde ithal edilen hayvanlarda çıkan şarbon hastalığı nedeniyle 2018 dünyasında bu tip “skandal” konularla karşı karşıyadır. Konunun tartışıldığı ilk andan itibaren sorumluluğu kabul etmeyen yetkililer bir de “gelen hayvanlar hasta değil, hayvanlar burada şarbona oldu” diyerek neresinden tutulsa elde kalacak açıklamalar yapmaktadır.

Tüm bunlar bugün halkımızın karşılaştığı tehlikenin nedenlerini göstermektedir. Neden, ülkemizi her yönden dışa bağımlı hale getiren ve 2018 dünyasına aykırı işte bu zihniyettir. Dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul’da ortaya çıkan şarbon tehdidi vaziyeti net bir şekilde ortaya koymaktadır. 

Söylenecek fazla bir şey yoktur. Fakat halk adına sorularımız vardır: 
-Türkiye’de hayvancılık neden bitirilmiştir? 

-İthal edilen hayvanları kim getirmektedir? 

-Hayvanlar hasta mı gelmiştir, Türkiye’de hasta mı olmuşlardır? 

-Önlemler neden alınmamıştır? 

-“İthal hayvan seçiminde Bakanlık, 6 aydır veteriner hekim görevlendirmiyor” iddiası doğrumu dur?

-Kurban Bayramı’nda ne kadar şarbonlu hayvan halka satılmıştır? 

-Tehlikenin boyutu nedir?  

-Tüketicinin sağlık ve güvenliğinin korunması Devlet güvencesindedir. Yaşadığımız tecrübeler, göstermiştir ki, İthalat tüketicilerin sağlık ve güvenliğini tehdit etmektedir. Gıda ile ilgili ithalatlara son verilmeli, tarım politikamız gözden geçirilmeli ve yerel tarım ile hayvancılığı güçlendirmeliyiz,
Ve son olarak, halkın sağlığı daha ne kadar tehdit edilecektir? 

-Sorumlular gereğini yapacak mıdır?

Saygılarımızla.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer)
Genel Sekreteri
Onur Cingil

    
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum