TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan ‘vize dolandırıcıları’ uyarısı geldi

Yurtdışı seyahatleri öncesi vize işlemleri yapacak vatandaşlara TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan uyarı geldi. Başkan Koçal, “Vize başvurusu alma yetkisi olmayan, resmi vize işlemlerini yapmakla yetkili olan şirketlerin ismini kullanıyor, dikkatli olun” açıklamalarında bulundu.

TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan ‘vize dolandırıcıları’ uyarısı geldi

Yurtdışı seyahatleri öncesi vize işlemleri yapacak vatandaşlara TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan uyarı geldi. Başkan Koçal, “Vize başvurusu alma yetkisi olmayan, resmi vize işlemlerini yapmakla yetkili olan şirketlerin ismini kullanıyor, dikkatli olun” açıklamalarında bulundu.

TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’dan ‘vize dolandırıcıları’ uyarısı geldi
08 Şubat 2018 - 17:06
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal, vize dolandırıcıları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Vatandaşları seyahat öncesi vize işlemleri hakkında uyaran TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal, yetkililere gerekli denetimlerin yapılması için de çağrıda bulundu.

Vatandaşların kendilerine ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikayetlerini bildirebileceklerini söyleyen Başkan Koçal açıklamasında; “Vize dolandırıcıları iş başında;  tüketicileri istismar ederek haksız kazanç sağlayanlara caydırıcı cezalar uygulanmalı. Vatandaşlarımız, vize için yetkili kurumu, gidecekleri ülkenin konsolosluklarının web sayfasından öğrenebilir. Danışmanlık hizmeti verdiklerini iddia eden ve hiç bir işlem yapmayan firmalara ödeme yapan vatandaşlarımız, tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler” ifadelerini kullandı. >365/Haber Merkezi

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal’ın açıklamasının tamamı şöyle:
Yurt dışı seyahate çıkacak olan vatandaşlarımız, vize için internet üzerinden, vize aldıklarını söyleyen danışmanlık şirketlerinin tuzağına düşmektedir. Vize başvurusu alma yetkisi olmayan, resmi vize işlemlerini yapmakla yetkili olan şirketlerin ismini  kullanarak, vize başvurusu için  300 ila 500 tl arası ücreti kendi şirket hesaplarına yatırılmasını talep ederek ücretin yatırılmadan işlem yapılmayacağı söylenmektedir.  Şüpheye düşen vatandaşlar firmayı telefonla arayarak vize için yetkili şirket  ile mi çalışıyorsunuz sorusuna ise, evet cevabı veren,  e-mail adresinin neden yetkili şirketin  olmadığı sorulduğunda ise o e-mailde sorun olduğu söylenerek, güven oluşturulmaya çalışmaktadır.  Bu yolla danışmanlık şirketine para yatıran vatandaşlar vize başvurusu için karşı taraftan bir cevap gelmeyince, vize için yetkili olan şirkete gittiklerinde ise herhangi bir başvurunun olmadığını öğrendiklerinde ise dolandırıldıklarının farkına varıyorlar.

Bazı vatandaşlarımızın bu tür firmaların bir dolandırıcı olduklarını kısa sürede anlamaları üzerine aynı gün işlem yaptırmaktan vaz geçtiklerini paranın iadesini talep edince, firma danışmanlık hizmeti verdiklerini bu parayı bu hizmet için aldıklarını ifade ederek, parayı iade etmeyerek, profesyonel bir dolandırıcılık yaptıklarını kanıtlamaktadırlar. 

Bu şirketler hakkında şikayetler gün geçtikçe çoğalmakta olup vatandaşlarımız mağdur durumdadır. Vize için danışmanlık hizmeti verdiklerini iddia eden şirketlerin mağduru olan vatandaşlarımız, ödeme yaptıkları belgeler ile birlikte şirket hakkında bilgileri de yazarak yerleşim yeri Kaymakamlıklarında bulunan Tüketici Hakem Heyetine müracaat ederek hakların arayabilirler, unutulmamalı ki verilmeyen bir hizmetin, ücreti olamaz. Ayrıca şirket hakkında gerekli incelemelerin yapılması için, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına şikayetlerini bildirebilirler. 

Vize alacak vatandaşlarımız bilmeli ki, gidecekleri ülkelerin konsolosluklarının web sayfalarında vize için yetkili kurum/şirket  belirtilmektedir. Ayrıca vize ücreti tüm evraklar hazır olunca vize görüşmesine gidince yatırılmaktadır, yetkili kurum ile vize görüşmesine gitmeden evrak incelemek için herhangi bir ücret yatırılmamaktadır. Bu yönde bir ücret ödenmemeli ve Danışmanlık şirketlerine itibar edilmemelidir.

Vatandaşlarımızı dolandıran bu tür danışmanlık şirketleri, Google’a ödedikleri küçük miktarlarda paralar vererek ilk sıralarda isimlerinin çıkmasını sağlıyorlar, vize alacaklar ilk önce Google arama motorundan arama yaparlar ise bu tür tüketiciyi istismar eden firmalar öne çıkmakta olup,  Bu da vize başvurusu yapacak kişilerin yanılmasına yol açmaktadır.  

Bu tür tüketicileri istismar eden, onların sırtından haksız kazanç elde eden, dolandırıcıların engellenmesi için, vatandaşlarımız tarafından yapılan şikayetler dikkate alınarak, etkin ve etkili denetimlerin yapılarak, caydırıcı cezalar uygulanmalıdır. 
Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur. 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer)
Genel Başkanı
Aziz Koçal

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum