TükoDer'den velilere kırtasiye ürünleri alımı konusunda uyarı…

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği, kırtasiye ürünlerinin alınması konusunda velilere bir dizi uyarıda bulundu. İşte madde madde o uyarılar…

TükoDer'den velilere kırtasiye ürünleri alımı konusunda uyarı…

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği, kırtasiye ürünlerinin alınması konusunda velilere bir dizi uyarıda bulundu. İşte madde madde o uyarılar…

TükoDer'den velilere kırtasiye ürünleri alımı konusunda uyarı…
15 Eylül 2018 - 17:18 - Güncelleme: 15 Eylül 2018 - 18:10
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), çocukların sağlık ve güvenliği için okul ihtiyaçları alımlarında velilerin dikkat etmesi gerekenler ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Genel Başkan Aziz Koçal’ın imzasını taşıyan açıklamada; “Güvensiz okul ürünleri ve kırtasiyeler nedeniyle öğrenciler tehlike altında. Alınan kırtasiye ve çanta ile diğer okul ürünlerinde TSE veya CE amblemleri aranmalı. Alınan ürünlerde ürüne ait özellikleri içeren etiket mutlaka aranmalı.  Merdiven altı ürünlerden uzak durulmalı. Alınan ürünlerin belgeleri alınarak saklanmalı” ifadeleri yer aldı. >365/Haber Merkezi

2018/09/2018-09-15-17-23-00.jpg

Tüketiciyi Koruma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamasının tamamı şöyle:
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE      
DEĞERLİ VELİLİER

Öğrencilerimiz 17.09.2018 pazartesi günü ders başı yapacağından aileler okul alışverişleri için kırtasiyecilerde, tuhafiyeciler ve ayakkabıcılarda yoğunluk oluşturmaya başlamışlardır.
Öğrenci velilerinin okul alışverişi yaparken aldıkları her üründe çok dikkatli olmaları çocuklarının sağlık ve güvenliği için önem taşımaktadır. Öyle ki satın aldıkları okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle bazı ürünler öğrenciler için büyük risk taşımaktadırlar. 

Geçen eğitim öğretim döneminde gelen şikayetler üzerinden yapılan tespitler sonucu;   merdiven altında üretilen CE ve TSE amblemi ve bu amblem altında üretici veya ithalatçı firma isimleri ve iletişim bilgileri bulunmayan kırtasiye ve okul çantaları ile giyim ürünleri gibi ürünlerden çok şikayetlerin geldiği, görülmüştür.   Bu nedenle öğrenciler için alış veriş yapacak velilerimizin aşağıdaki uyarıları dikkate almaları öğrencilerin sağlık ve güvenliği açısından önemlidir.

OKUL ALIŞVERİŞİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
*Alınan kırtasiye ve diğer ürünlerde mutlaka menşei ve markasına dikkat edilmeli, Fitalatlar ve azo boyalar zehirli kimyasal maddelerdir. Kırtasiye malzemeleri ile okul araç ve gereçlerinde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır,  bu nedenle  alınacak ürünlerde çocukların sağlığı göz önünde bulundurularak uluslar arası standart işaretleri olan  TSE veya CE amblemleri olan ürünler tercih edilmelidir. CE veya TSE amblemlerinin altında üretici veya ithalatçı firmanın ismi ve iletişim bilgileri de birlikte aranmalıdır.

*  Satın alınan ürünlerde,  oyuncak sınıfına giren boya kalemi, keçeli kalem, pastel boya,    suluboya, guvaş boya, parmak boyası, oyun hamuru gibi ürünlerde standartlara uygunluğu gösterir” EN 71 standardına uygundur” ibaresi aranmalıdır.     

 *Mataralar ve beslenme çantalarının plastik olmamasına özen gösterilmeli kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalıdır.  Ürün üzerinde “Solvent içermeyen su bazlıdır” uyarıları olan ürünler alınarak, ürünün özelliklerini içeren etiket ürün üzerinde aranmalı. 

*Özellikle yapıştırıcı alımlarında uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle alınmamalıdır.

*Sırt çantaları ve giysilerde ağır boya kokuları olan, yada boyaları çıkan ürünlerden uzak durulmalıdır.

*Merdiven altı olarak tabir edilen sağlığa zararlı kalitesiz, sahte markalar taşıyan taklit ve korsan ürünlere ucuz olması nedeniyle itibar edilmemeli, ve yapılan her türlü alışverişler den fiş veya fatura ,kullanım kılavuzu gibi belgeler mutlaka alınarak saklanmalıdır. Öğrencilerde alerjik durum yada şüphe edilen rahatsızlıklar alınan ürünlerden kaynaklandığı endişesi doğarsa derhal ürünler test ettirilmeli, yada en yakın bir tüketici derneğinden destek alınmalıdır. Satın alınan ürünlerin ayıplı çıkması halinde, saklanan belgeler ile parası talep edilmeli veya değiştirilmeli, satıcı veya sağlayışı yerine getirmiyor ise Tüketici Hakem Heyetlerine gidilmelidir. 

*Özellikle defter alımlarında ürünün etiketinde yazılı olan gramaj ve sayfa sayısı kontrol edilmeli, son zamanlardaki kur yükselmesi nedeniyle fiyatlarda cüzi artışlar yaparak yaprak sayısının azaltılarak, fazla fiyat artışı yapılmadığı görüntüsü veren satıcıların olduğu şikayetleri gelmektedir. 

*Özellikle merdiven altı ürünlerin satılmaması için Ticaret bakanlığı ve belediye zabıtaları pazarlarda denetimlerini sıklaştırmalılar. Merdiven altı ürünler genelde pazarlarda satışa sunulmaktadır. 
Ticaret Bakanlığı ve diğer bakanlıkların Öğrencilerin sağlık ve güvenliği için gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tespit ettikleri ürünlere ait listeler gübis.gov.tr internet adresinde yayınlanmaktadır. Velilerimiz, güvensiz kırtasiye ürün listesine buradan ulaşabilirler. 

Saygılarımızla

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer)
Genel Başkanı 
Aziz Koçal    

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum