TükoDer’den Ticaret Bakanlığı’nın kararına tepki…

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği’nden Ticaret Bakanlığı’nın “800 Tüketici Hakem Heyeti’nin Kapatılması” ile ilgili kararı üzerine açıklama yapıldı, bakanlığa çağrıda bulunuldu.

TükoDer’den Ticaret Bakanlığı’nın kararına tepki…

Genel Başkanlığını Aziz Koçal’ın yaptığı Tüketiciyi Koruma Derneği’nden Ticaret Bakanlığı’nın “800 Tüketici Hakem Heyeti’nin Kapatılması” ile ilgili kararı üzerine açıklama yapıldı, bakanlığa çağrıda bulunuldu.

TükoDer’den Ticaret Bakanlığı’nın kararına tepki…
20 Temmuz 2018 - 18:44
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), Ticaret Bakanlığı’nın “800 Tüketici Hakem Heyeti’nin Kapatılması” ile ilgili kararı üzerine, yazılı bir açıklama yaptı, tepki gösterdi.

TükoDer Genel Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu’nun imzasıyla yayınlanan basın açıklamasında; Bakanlığın hakem heyeti sayısını azaltması tüketicinin hak arama özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Zira hakem heyeti kapatılmış bir ilçede oturan tüketici büroya dilekçe verecek, o dilekçe ildeki hakem heyetine gönderilecek, orada sıraya girecek ve hem il hakem heyetlerinin iş yükü artacak, hem de karar verme süresi uzayacaktır. Bunun yerine başvuru sayısı az ve birbirine yakın olarak ilçeler birleştirilerek sorun halledilebilir. Bakanlığın acilen kararını yeniden gözden geçirmesini ve Anayasanın 172. Maddesi doğrultusunda hareket ederek tüketicilerin hak arama yollarını kısıtlamamasını bekliyoruz” ifadeleri yer aldı. >365/Haber Merkezi 

Tüketiciyi Koruma Derneği’nden yapılan yazılı açıklamasının tamamı şöyle:
Değerli basın ve değerli tüketiciler,
Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerinin sayılarının düşürüldüğünü, birçok yerde başvuru yapılacak büroların bulunacağını ve tüketicinin buraya dilekçesini vereceğini açıklayarak gerekçe olarak bazı ilçe ve illerde başvuru sayısının çok az olduğunu gösterdi. Tüketici Hakem heyetleri Tüketici mahkemelerinin iş yükünü azaltmak, tüketicinin adalete hızlı erişimini sağlamak ve bir nevi arabuluculuk da yapmak amacıyla kurulmuş heyetlerdir. Bugüne kadar yapılan başvuruların % 95’ine yakın bir kısmı tüketici lehine sonuçlanmış ve tüketiciler uzayan mahkeme süreçlerine sokulmaksızın şikâyetleri halledilmiştir.

Sadece uyuşmazlıkların halliyle kalmayan Tüketici Hakem Heyetleri aynı zamanda bulundukları il ya da ilçede satıcı, sağlayıcı ve diğer tarafları da eğitmiş, tüketici hakları konusunda bilgilendirmiş ve şikâyetlerin oralarda çözümlenmesine de yardımcı olmuştur. Birçok kurumsal firma kendi tüketici şikâyet birimlerini kurmuş ve tüketicilerin şikâyetlerini doğrudan çözmeye başlamışlardır. Bunun içindir ki Tüketici Hakem heyetlerine sadece şikâyetlerin yapıldığı ve halledildiği yerler olarak bakılması hatalıdır.

Anayasamızın 172. Maddesi Devlet’e “ Tüketicileri koruyacak ve aydınlatacak tedbirleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini de teşvik etmek “ görevini yüklemiştir. Tüketici Hakem heyetleri tam da bu anlamda Devlet’in tüketiciyi koruyan ve aydınlatan kuruluşlarından birisidir. Nitekim heyete başvuru yapmak isteyen tüketiciye danışmanlık da yapılmakta, dilekçesi hazırlanmakta ve tüketiciler hangi haklarının olduğunu da öğrenmektedirler. 

Bakanlığın hakem heyeti sayısını azaltması tüketicinin HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KISITLANMASIDIR. Zira hakem heyeti kapatılmış bir ilçede oturan tüketici büroya dilekçe verecek, o dilekçe ildeki hakem heyetine gönderilecek, orada sıraya girecek ve hem il hakem heyetlerinin iş yükü artacak, hem de karar verme süresi uzayacaktır. Bunun yerine başvuru sayısı az ve birbirine yakın olarak ilçeler birleştirilerek sorun halledilebilir. 

Bakanlığın acilen kararını yeniden gözden geçirmesini ve Anayasanın 172. Maddesi doğrultusunda hareket ederek tüketicilerin hak arama yollarını kısıtlamamasını bekliyoruz.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Genel Başkan Yardımcısı
Av. Şükran Eroğlu        

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum