Erdoğan Toprak’ın, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu soru önergeleri şöyle:
OTOPARKLAR YETERSİZ
İstanbul’da “otopark” yetersizliği sebebiyle yol kenarlarına parkeden araçlar, trafiğin aksamasına yol açıyor. Otomobil sayısının her geçen gün arttığı günümüzde İstanbul’da otopark açığı da katlanarak büyümeye devam ediyor. Kaldırımlarda otopark olarak işletilmeye başlanmış durumda. Böylelikle Yayaların kaldırımlarda yürüyebilme hakları da ellerinden alınmış oluyor. İstanbul bu sorunun altında ezilen bir şehirdir.
Bu sebeple,
1) İstanbul’da şehir içi trafik açısını göz önünde bulundurursak mevcut park yerleri yeterli midir?
2) İstanbul Trafik Vakfı’nın elde ettiği gelirleriyle otopark yapma zorunlulukları var mıdır? Bu güne kadar bu uygulama ile kaç tane otopark yapılmıştır?
3) Trafiği rahatlatacak çözümlerin başında gelen katlı otopark sayılarının artırılması için girişimleriniz var mıdır?
4) Her türlü şaibenin önüne geçilebilmesi için trafikten men edilecek araçlar, trafik zabıtasına ait araçlar ile makul ücretler karşılığında çekilebilmesi ve trafik polisinin bilgisi dışında kanunsuz ve keyfi araç çekilmesine son verilmesine dair ne tür çalışmalarınız vardır?
5) Araçlar çekilirken uğradıkları zararların aracı çeken vakıf veya dernek tarafından karşılanması söz konusu mudur?
6) Aracın çekilmesi durumunda, yurttaşların aracın nereye çekildiği hususunda bilgi sahibi olabileceği şekilde uyarılarınız bulunmakta mıdır?
7) Otopark ücretlerinin fiyatlarının daha uygun rakamlara çekilmesi, yurttaşların araçlarını otoparklara bırakmaları konusunda teşvik edici bir etkisi olabilir mi?
8) “OTOPARK” sorununun çözülmesiile her gün yaklaşık 600 aracın trafiğe katıldığı İstanbul trafiğinde ne kadarlık rahatlama olacaktır?
İSTANBUL’DA ARAÇ SAYISI HIZLA ARTIYOR
İstanbul da iki yaka arasında açık olan köprüler trafik yüzünden tıkanmış durumda. Bir yerden bir yere gitmek bir çile. Bunun üzerine uygunsuz hava şartları da eklendi mi İstanbul da trafik işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Bu sebeple,
1) Trafiği rahatlatmak için yaratılan yeni yol kapasiteleri hızla artan araç sayısıyla artan trafiğe karşı ne kadar yeterlidir?
2) Özel otomobillere ayrılanyolları artırmak yerine insanları toplu taşıma yönlendirmek amacıyla yaptığınız çalışmalarınız nelerdir? Yeterli midir?
3) Trafiğin en yoğun yaşandığı, büyük keşmekeşlere sebep olan kavşak veyolları Çift katlı hale getirme konuşunda girişimleriniz var mıdır?
4) Köprü geçişlerinde olduğu gibi İstanbul il sınırları içesinde de kullanılan bazı yolların ücretli hale getirilmesi sözkonusu mudur?
5) Genel olarak güvenilir, konforlu, insanları zamanında istedikleri yerlere ulaştırabilecek ulaşım ağına İstanbul ne zaman kavuşacaktır?
kavuşacaktır?