Sünnet sezonu açıldı

Yaz aylarının gelmesiyle beraber sünnet sezonu da açıldı.

Sünnet sezonu açıldı

Yaz aylarının gelmesiyle beraber sünnet sezonu da açıldı.

Sünnet sezonu açıldı
20 Haziran 2011 - 18:03
Reklam

İkinci kuşağı da sünnet eden Yaşam Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Beyzade Özkahraman ile sünnet üzerine A’dan Z’ye sizler için görüştük. Sorularımızı yanıtlayan Beyzade Özkahraman, çocuklarını sünnet ettirecek ailelere önemli bilgiler verdi.

Sünnet nedir?

Cerrahi amaçlı sünnet Müslümanlarda ve Musevilerde çocuğun pipisinin (penisinin) ucundaki derinin ( prepisyum) kurallarına uygun şekilde kesilmesidir.

Nerede yapılmalıdır?

Eskiden evlerde, düğün salonlarında hatta sokaklarda bile sünnetçi diye tabir edilen kişiler tarafından yapılabilen sünnet işlemi artık çağdaş ortamlarda yapılmaktadır. Bu ortamlar başta hastaneler olmak üzere tıp merkezleri veya polikliniklerdir.

Kimler yapmalıdır?

Sünnet işlemi çocuğun en önemli (hayati) organı üzerinde yapılan bir cerrahi işlemdir. Çok doğaldır ki böyle bir işlem ehil kişiler tarafından ve bilimsel yöntemlerle yapılmalıdır. Bu işlemi herhangi bir pratisyen hekim de yapabilir. Ancak olanaklar elveriyorsa operatör doktorlar tarafından yapılması tercih edilmelidir. Bu doğrultuda Üroloji, Genel Cerrahi veya Çocuk Cerrahisi uzmanları tercih edilmelidir.

Sünnetin yaşı var mıdır?

Sünnet doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir. Burada ailenin bakış açısı, gelenek ve görenekler önemlidir.

Sünnetin mevsimi var mıdır?

Sünnetin mevsimi yoktur. Her mevsimde yapılabilir. Ancak bazı nedenlerle yaz mevsimi tercih edilmektedir. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

Okul çağındaki çocuklar için tatil dönemidir, dolayısıyla okuldan geri kalmayacaktır. Yine bu mevsim nedeniyle çocuk rahat bir giysiyle gezip dolaşabilecek ve üstü açık bir şekilde bile yatabilecektir. Ayrıca kırsal bölgelerde düğünler daha çok yaz aylarında yapılmaktadır.

Sünnet kilotu nedir?

Sünnet kilotu bu amaçla özel olarak imal edilmiş olan bir kilottur. Sünnetten sonra çocuğa giydirildiğinde çocuğun operasyonlu bölgesini (yani pipisini) darbelere karşı koruyacağından dolayı yararlıdır ve kullanılabilir.

Sünnet derisinin yapışık olması sorun yaratır mı?

Operasyon sırasında bu deri; glans penisten (yani çocuğun pipisinin başından) usulüne göre yavaşça sıyrılarak açılır. Dolayısıyla yapışıklık sünnet için önemli bir sorun yaratmaz.

Smegma nedir?

Çocuğun sünnet derisi ile pipisinin baş kısmının altındaki bölgede biriken peynirimsi görüntüde ve genellikle sarı renkli görünümleri olan birikintidir. Bu birikintiler bazen enfekte ve kokulu olabilirler. Bunlar sünnet sırasında temizlenir.

Hipospadias nedir?

Hipospadias doğumsal olarak çocuğun penisindeki anomalidir. Buna halk arasında “Peygamber Sünneti” de denilmektedir. İşeme deliği normal yerinde olmayıp, çocuğun pipisinin alt kısımlarında herhangi bir yerde olabilir. Esasen çocuk için bir talihsizlik olup önemli bir hastalıktır. Hipospadiaslı çocuklar doğuştan yarı sünnetli gibidirler. Bu şekilde doğmuş olan çocuklar, normal olarak sünnet ettirilmemelidir. Ancak belirli bir yaşa geldiğinde ilgili uzmanlar (Üroloji Uzmanı, Çocuk Cerrahisi Uzmanı, Plastik Cerrahi Uzmanı) tarafından Hipospadias ameliyatı gerçekleştirilmelidir.

Fimozis nedir?

Çocuğun penisinin ucundaki derinin (prepisyum) önünde bulunan işeme deliğinin iyice kapalı olmasıdır. Bazen bu durum işemesine (miksiyon) engel olacak kadar dar olabilir. Böyle bir durumda çocuk ya acil olarak sünnet ettirilmeli ya da uzman hekim tarafından gerekli müdehale yapılıp (açılarak) çocuğun işemesi kolaylaştırılmalıdır.

Kirvelik nedir?

Kirvelik, ülkemizde bazı bölgelerde uygulanan sosyal bir anlayış ve uygulamadır. Kirve sünnet olan çocuğun bir nevi hamisidir. Onu yaşam boyu sahiplenen, maddi ve manevi sorunlarına yardımcı olan bir nevi aile büyüğüdür. Kirve olarak belirlenen aileler birbirlerinden kız alıp vermezler. Günümüzde kirvelik kurumu giderek zayıflamakta ve hatta yavaş yavaş terk edilmektedir.