Ramazan ayının en uzun gunlere denk gelmesinin yanı sıra sıcak hava da oruç tutanları etkileyecek gibi görunuyor. Dini vecibenizi yerine getirirken olumsuz etkilere maruz kalmamanız için Turkiye Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Doktorlarından Cafer Abbasoğlu’nun önerilerini dikkate almanızda fayda var.
Bu yıl yaklaşık 16 saat oruçlu kalınacağına dikkat çeken Abbasoğlu, sağlık sorunlarıyla karşılaşılmaması için özellikle sahura kalkılması gerektiğini vurguladı.
Sahura kalkılmadan oruç tutulduğu takdirde oruç suresinin daha da uzayacağını vurgulayan Abbasoğlu, “Böylesine önemli bir öğunu atlayarak aç kalma saatini uzatmak sıcak yaz ayları için oldukça buyuk bir tehlike. Artan sıcaklıklarla birlikte kan şekerinde duşme, konsantrasyon guçluğu, baş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun yerine sahuru kahvaltı gibi duşunerek hafif kahvaltı yapmak ya da az tuzlu zeytinyağlıları tercih edebilirsiniz." dedi.
Sahur için önerilerini sıralayan Abbasoğlu, yuksek protein içeriği ve tok tutucu özelliği ile yumurta ve sutun de masada yer alması gerektiğini belirtti. Kan şekerini yukseltip daha çabuk açlık hissine yol açacağı için beyaz ekmeği tavsiye etmeyen Abbasoğlu, çavdar ya da kepekli ekmeğin tercih edilebileceğini ifade etti.
DİREK GÜNEŞ İLE TEMASTAN UZAK DURUN
Sıcak ve nemli hava nedeniyle sıvı kaybının ust duzeyde olacağını belirten Abbasoğlu, oruçluyken sıvı kaybı nedeniyle halsizlik, kas krampları, çarpıntı, ateş çıkması gibi bulgularla karşılaşılabileceğini söyledi. Su dengesinin iftar ile sahur arasında mutlaka karşılanması gerektiğini vurgulayan Abbasoğlu, “Harcanan su karşılanmazsa tansiyon duşmesi ve bayılma gözlenebilir. Sıvı kaybı ile birlikte guneş ışığına maruz kalınırsa sıcak çarpması tablosu gelişebilir." dedi.
SUSUZLUĞA DİKKAT
“Ramazan ayında az sıvı alımı birçok sağlık probleminin yanı sıra özellikle sindirim ve boşaltım sisteminde sorunlara neden oluyor." diyen Abbasoğlu, insan vucudunun %70’inin sudan ibaret olduğunu hatırlatarak suyun insan için hayatı bir önem taşıdığını söyledi.
Kalp, dolaşım ve sindirim sisteminin su olmadan normal çalışmasının mumkun olmadığını belirten Abbasoğlu, ''İçinde bulunduğumuz ramazan ayında, oruç nedeniyle su dengesinin bozulması kaçınılmazdır. Özellikle sıcak havalarda ağır işlerde çalışarak ter kaybeden kişiler susuz kalmamaya çok dikkat etmelidir. Gunluk olarak idrarla 1500, bağırsaklarla 200–250, akciğerlerle de 300 mililitre kadar su kaybederiz. Normalde içmemiz gereken 2 litre suyu, ramazanda daha da artırmak ve iftardan sahura kadar 10–12 bardağa çıkarmak gerekir.'' dedi.
Sulu yiyeceklerin önemine dikkat çeken Abbasoğlu, özellikle kahve, çay ve koladan uzak durulmasını önererek, iftardan sonra sık aralıklarla ayran ve komposto gibi sulu yiyeceklerin tuketilmesinin gerekli olduğunu ifade etti.
ORUÇ “ASLA" DİYET DEĞİLDİR
Ramazan ayı öncesinde diyet yapanların diyetlerine oruç tutarak devam etmelerinin kendilerine hızlı kilo kaybettireceğine inanmalarının yanlış bir duşunce olduğunu söyleyen Abbasoğlu, ramazan ayında beklentinin hiçbir zaman kilo vermek ve zayıflamak olmaması gerektiğini vurguladı.
Abbasoğlu son olarak Ramazan ayının asla diyet olarak algılanmaması gerektiğini ifade ederek, “Özellikle aç kalarak kilo vermeyi denemek, yetersiz enerji almak metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Uzun sureli açlıkta, eğer yeterli besin de tuketilmiyorsa vucut enerji ihtiyacını kastaki depolarından karşılar ve sıvı ile kas kaybı yaşanır, bu da istenmeyen sağlık sorunlarına yol açar dedi.