Bahçelievler Belediyesi ve Özel Medicana Bahçelievler Hastanesi, Organ Bağış Haftası etkinlikleri kapsamında nakil olan ve nakil bekleyen hastaları Turk Sanat Muziği konserinde bir araya getirdi.
Nurettin Topçu Kultur Merkezinde duzenlenen etkinliğe, Turkiye’nin Organ Nakli konusunda öncu hekimleri katıldı. Prof. Dr. Hasan Taşçı tarafından verilen 'Organ Bağışı’ semineri ve sanatçı Aylin Şengun Taşçı’nın solist olarak katıldığı Turk Sanat Muziği konseri, yoğun ilgi gördu.
Programa Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Medicana Bahçelievler Hastanesi yöneticileri, doktorları ve ilgili dernek temsilcileri katıldı. Program, protokol konuşmalarının ardından Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahı Prof. Dr. Hasan Taşçı’nın sunumu ve Kultur Bakanlığı Sanatçısı solist Aylin Şengun Taşçı’nın konseriyle devam etti.
Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Osman Develioğlu organ bağışı başta olmak uzere farkındalık yaratmak adına geliştirilen projelerinin önemine dikkat çekerek, “Birbirinden başarılı doktorlarımız sayesinde organ nakli konusunda hatırı sayılır bir une sahip olan ulkemizde organ bağışçısı sayısında da özellikle son yıllarda gözle görulur bir artış var" şeklinde konuştu.
Etkinlikte, “Organ Bağışı" semineri veren Prof. Dr. Hasan Taşçı, haftanın önemini şu sözlerle ifade etti. “Ülkemiz insanı yardımseverdir. Dinimiz de insanların birbirlerine yardımlaşmasını, dayanışmasını salık verir. Bizler “bir insanı yaşatmak butun insanlığı yaşatmaktır " anlayışına sahip insanlarız. Din adamlarımız organ bağışı konusunda hep pozitif mesaj veriyorlar. Medyanın da 'organ bağışı duyarlılığı’ konusunda tıp dunyasına yardımcı olması gerekiyor. Bunu bir rakam ile anlatacak olursak, biz halen organ bağışını %80 oranında canlılardan (yani 4.dereceye kadar akrabalardan) %20’sini ise kadavradan (yani beyin ölumu gerçekleşmiş bağışlanmış organlardan) elde ediyoruz. Hep birlikte amacımız bu oranı tam tersine çevirmek olmalı. Turkiye’de 60-70 bin civarında böbrek yetmezliği olan, nakil bekleyen hasta var. Onlar sıraya girmiş durumda. Aslında o liste yaşam değil ölum bekleme listesi durumuna dönuşmuş vaziyette. Her yıl ortalama 6 bin civarı kaybımız oluyor. Yapılabilen böbrek nakli sayısı 3 bin 500. Canlı bir insandan sağlıklı bir insana böbrek nakli bizi uzuyor. Bu tip nakilleri arttırmak için yuce dinimiz İslamiyet’in, hiçbir kısıt koymadığı organ bağışını arttırmalıyız. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızın yapması gereken tek şey her sağlık kurumunda kolayca bulabilecekleri organ bağış formlarını doldurmak." şeklinde konuştu.
Dr. Taşçı’nın sunum sonrası sahneye davet ettiği ve böbrek nakliyle hayatı değişen Simla Yerlikaya konuşmasıyla nakil bekleyen hastalara umut oldu. Diyaliz suresince çektiği zorluklara değinen Simla Yerlikaya, organ bağışının önemini ve tedavi sırasında ve sonrasında nakil hastalarının morallerini muhakkak yuksek tutmaları gerektiğini ifade etti.
Program sonunda sahnede yerini alan İstanbul Devlet Turk Muziği Topluluğu Sanat Yönetmeni Aylin Şengun Taşçı, Turk Sanat Muziği konseriyle herkesi buyuledi. Şarkılarıyla tum misafirlere muzik ziyafeti yaşatan sanatçı, verdiği konserle tum davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.