Muhtarlar Bakan Şahin ile görüştü

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Türkiye Muhtarlar Derneği'nin Şube Başkanlarıyla bir araya geldi.

Muhtarlar Bakan Şahin ile görüştü

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Türkiye Muhtarlar Derneği'nin Şube Başkanlarıyla bir araya geldi.

Muhtarlar Bakan Şahin ile görüştü
27 Eylül 2011 - 17:52
Reklam

Ak Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen, 81 ilden, 105 Muhtar Dernek Başkanı ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda Muhtarlar Bakan İdris Naim Şahin’e 5490 sayılı kanundan kaynaklanan sorunları dile getirdiler.

Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz’in organize ettiği ve 4 saat süren toplantıya İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Mahalli İdareler Genel müdürü Yavuz Selim Köşger, Vatandaşlık ve Nüfus Müdürü Mustafa Döner ve İstanbul Muhtarlar Derneği Başkanı seçilen, Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahalle Muhtarı Selami Aykut ve başkan yardımcıları katıldı.

EKSİKLER TAMAMLANACAK

Muhtarların sorunlarını dinleyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin “1924 yılında çıkan köy kanunu ve 1944 yasanın o günkü Türkiye Koşullarında çıkarılmış ve artık günümüzün değişen Türkiye’sine uymadığını görmekteyim. Bakanlığımızın sizlerinde katkısı alınarak hazırladığı yeni yasanın çıkarılması hususunda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Taslağın hazır olduğunu ve yasanın eksiksiz çıkarılması için burada sizlerinde katkılarını almak ve görüşlerinizi dinlemek katkılarınızı almak isterim. Hükümetimizin bu konuda yaptığı çalışmaları sizlerde zaten yakından takip etmektesiniz. Tabi burada sizlerin örgütlenmeniz adına bazı sorunlarınızın olduğunu biliyorum. Çok başlı bir yapıda dağınık olan teşkilatlanma yapınız bizleri de muhatap bulma anlamında zora sokmaktadır. Bu çok başlı derneklerin tek yapı içinde toplanması gerekmektedir. Bu bağlamda özlük haklarınızla ilgili bağ kur kapsamında olan muhtarlarımızın ödediği primlerin devlet tarafından karşılanacağını yeni yasa taslağı içine koymuş bulunmaktayız. Yine 5490 Sayılı kanunda eksik kalan kısımların tamamlanması yapılacaktır. Bu konuda sizlerin görüşleri alınacaktır.” dedi.

YETKİLERİMİZ GİDEREK AZALIYOR

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz “Yetki ve sorumluluğu gittikçe azalan muhtarlık kurumumuz eski gücünü yeniden kazanacak duruma getirilmelidir. Türk toplumunun geleneği içinde önem arz eden bu müessese her zaman bir aracı kurum olma özelliği içinde olmuştur. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanunu Adrese dayalı kayıt sistemi çerçevesinde gelecekte daha da büyüyeceğini düşündüğümüz sorun yumağı ile karşı karşıyayız. Adres beyanlarını Nüfus müdürlüklerine bildiren kişilerin bir süre sonra bulundukları adreslerden taşınmaları ve yeni adres bilgilerini bildirmedikleri için özelikle asayiş, adliye olaylarında aranan kişilere ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Polisimizin veya jandarmamızın aradığı şahıslar tarafımızdan tespit edilememekte ve bulunamamaktadırlar. Özellikle büyük yerleşim yerlerinde, nüfusu fazla olan mahallelerimizde yapılan adres tespit çalışmaları oldukça zaman almakta hatta tespiti yapılamamaktadır. İcra dairelerinin göndermiş olduğu tebligatlar muhtarlıklarımızda yığılmış durumdadır. Vatandaşa ulaşılamadığı için posta tebligat yasası çerçevesinde muhtarlıklarımız icra tebligatları tarafından işgal edilmiş durumdadır.”

YETKİLERİMİZ GERİ VERİLSİN

Hüseyin Akdeniz, “5490 sayılı kanunumuzda yapılacak yasal düzenleme ile adres değişikliği yapan kişilerin önce muhtarlıklara müracaat ederek düzenlenecek evrak ile birlikte nüfus müdürlüklerine yapacakları başvurular daha başarılı sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca Nüfus Müdürlüklerimizin düzenlediği ikametgah belgesi verme hususu iptal edilerek bu belgeyi düzenleme yetkisinin tekrardan muhtarlarımıza verilmesini istemekteyiz. 442 sayılı köy kanunu ile 4541 sayılı mahalle mevzuat kanunlarının değiştirilmesini, muhtarlarımızın özlük haklarının düzenlenmesini ve muhtarlarımızı tek çatı altında toplayacak birlik veya konfederasyon tüzüğünün yeni bir kanunla düzenlenmesini istemekteyiz.” dedi.

MUHTARLAR ZOR DURUMDA

İstanbul Muhtarları Dayanışma Dernek Başkanı Selami Aykut söz alarak, muhtarların yaşadığı sorunları dile getirdi. 657 tabi Devlet Memuruyuz ama hiçbir şekilde 657 tabi olan devlet memurların haklarından faydalanamıyoruz, diyen Selami Aykut, “SSK ve BAGKUR’lu olan muhtarlarımız primlerini yatıramıyorlar. Hepsi zor durumda; Pirim borcu olan muhtarlarımızın borçları devlet tarafından af edilmelidir. İstanbul muhtarları olarak 5490 adrese dayalı sisteme karşı değiliz. Yalnız yerleşim belgesi sadece nüfustan değil, muhtarlıklardan da verilmelidir. Böylelikle sıkıntı kalmayacaktır.” dedi.

İstanbul Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcıları Seyit Keleş, Hakan Delice, Mehmet Ragıp Polat ve Murat Hakverdi de söz alarak, sorunlarını dile getirdi.