Siyasi partilerin belediye başkan adaylarının halka anlattığı kentsel dönuşum projelerini uygulamalarının imkânsız olduğunu iddia eden Mimar Davut Yazıcı, “Kentsel dönuşum demek, şehri tamamen yıkıp yeniden yapmaktır. Ama bugunku şartlarda ancak kentsel yenileme yapılabilir" dedi.
Bahçelievler’de ada bazında kentsel dönuşumun imkânsız denecek kadar zor olduğunu ileri suren Bahçelievler’in köklu firmalarından Yazıcıoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Davut Yazıcı, parsel bazında dönuşumu önerdi.2003 yılındaki imar planlarına göre hareket edildiğini söyleyen Yazıcı, Bahçelievler’deki emsal değerlerinin, yani inşa edilecek yapı için izin verilen toplam inşaat alanının, ada bazında dönuşume uygun olmadığını belirtti.
Mevcut emsal değerlerine göre ada bazında dönuşum yapıldığı takdirde ortaya binlerce konut açığı çıkacağını kaydeden Yazıcı, “Adayların kentsel dönuşumle ilgili söyledikleri bir mimarın, bir şehir plancısının, işi bilen birisinin ağzından çıkmayacak cumleler. Bu şekilde dönuşume onların da inandığını zannetmiyorum. Tamamen vatandaşın gözunu boyamak için projeler hazırlanmışlar. Bu projeleri halka anlatan arkadaşların, o zatların imar yönetmeliğini bilmesi gerekiyor. Muhtemelen biliyorlardır ama siyaset gereği vaatte bulunuyorlardır" dedi.
VATANDAŞI YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORLAR
Kentsel dönuşum için çıkan kanun hakkında bilgi veren Yazıcı, “Riskli bölgelerle ilgili 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönuşturulmesi Kanunu çıktı ve bu kanunda her şey açıkça belirtiliyor. Eğer binanız risk altındaysa muracaat ediyorsunuz, Bayındırlık Bakanlığı’ndan yetki almış firmalar geliyor, binanızı inceliyor, riskli ise rapor hazırlıyor ve 3 ay içinde boşaltmak ve yıkmak zorunda kalıyorsunuz. Yeniden yap, yapma devlet ona karışmıyor. Yasaya göre; devlet binasını yenilemek isteyenlere harç parası ödememe imkânı sağlıyor. Muteahhitle kat karşılığı anlaşma yaptığınızda, noterde hizmet bedeli haricinde para alınmıyor. Ayrıca yasa10 yıl kredi imkânı ve faizin yarısını karşılama imkânı sunuyor. Devlet, kaç dairen varsa karşılığında kira bedeli ödeyeceğim, yeter ki binanı yenile diyor. Devlet hiçbir zaman binayı yıkıp, vatandaşa yeni bina yapayım demez. Ama vatandaşımız bunu bekliyor. Çunku vatandaşı eksik ve yanlış bilgilendiriyorlar" diye konuştu.
ADA BAZINDA DÖNÜŞÜME ENGEL YOK AMA…
Belediye başkan adaylarının ada bazında projelerine neden karşı çıktığını açıklayan ve doğru olanın parsel bazında dönuşum olduğunu ifade eden Yazıcı, “Dönuşumle ilgili kanun çıkarken ada bazlı çıkacaktı. Belediye Başkanımız Osman Develioğlu buna özellikle Bahçelievler için mudahale etti. Çunku bizim Bahçelievler’de ada bazında kentsel dönuşum olmaz. Biz bir apartmanı bile yıkıp, yeniden yapmaya kalktığımızda, apartmandaki kişilerin kendi arasında ve bizimle anlaşması çok zor oluyor. O yuzden ada bazında duşunduğunuzde bu mumkun değil. İmar komisyonunda olan biri olarak biliyorum ki, şimdiye kadar Bahçelievler’de en az 2 Bin 500 bina yıkılıp, yenilenmiştir. Ben buna zaten kentsel dönuşum demiyorum, kentsel yenileme diyorum. Kentsel dönuşum; komple tum ilçeyi yıkıp yeniden yapmaktır. Ada bazında veya parsel bazlı yapın, bir ada anlaşıp, bir ada anlaşmayınca, bir tarafta yeni, bir tarafta eski binalar olacak. Biz Bahçelievler’i dönuştureceksek yıkıp, yeniden inşa etmemiz lazım" şeklinde konuştu.
HİÇ EMSAL HESABI BİLMEYEN MİMAR OLUR MU?
Bahçelievler’de şimdiye kadar inşa edilen yapıların 29 Temmuz 2003 revizyon uygulama imar planlarına göre yapıldığını ve ilçedeki emsal değerlerinin ortada olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Bahçelievler’deki binaların emsali en az 6-7 değerindedir. Örneğin; Siyavuşpaşa, Soğanlı, Şirinevler ve Zafer Mahalleleri emsali en az 6-7 ile yapılaşması tamamlanmış. İstanbul’da imarın anayasası İstanbul Buyukşehir Yönetmeliği’ne tabiidir. 3 emsalin uzerinde İstanbul’da hiçbir yapı izni yok. Ama şu anda mevcut yapılar 6-7 emsal ile yapılmış diyorum. Bu şekilde ada bazında dönuşum nasıl olacak? Yarı yarıya duşurduğumuz zaman, diğer yarısını kim karşılayacak? Bahçelievler’de tahminen 23 Bin bina var ve yaklaşık 200 bine yakın daire vardır. Bahçelievler’i onların dediği gibi yıkalım, yeniden yapalım, emsale göre 100 Bin daire çıkar. Diğer 100 Bin daire parasını kim verecek? Buna devletin gucu yetmez. Bahçelievler için yeter de, burayı yapsanız diğer ilçeler de isteyecek. İlçeleri bırakın, diğer iller de isteyecek. Nasıl olacak bu iş?" diye sordu.
ESENLER GİBİ İLÇELERDE DURUM ÇOK FARKLI
İstanbul’un değişik ilçelerinde yapılan kentsel dönuşum uygulamalarının örnek gösterilmesinin yanlış ve yanıltıcı olduğunun altını çizen Yazıcı, “Zeytinburnu, Esenler gibi ilçelerde yapılan dönuşum projelerinde arsaların %80’i devletin, hazinenin yerleridir. Oralar gecekondu, tek katlı ve 2 katlı yapılardan oluşan bölgelerdir. Yani emsali 0.25, 0.50 olan yerlerdir. Devlet cebinden para harcamıyor, muteahhitte kat karşılığı veriyor oraları. Bizim Bahçelievler’de hiç hazine arazimiz yok ve emsal değerlerimiz farklı. Bu nedenle Bahçelievler’de herkes binasının yerine bina yapacak. Bahçelievler’deki uygulama ancak böyle olur" ifadelerini kullandı.
ADA BAZINDA DÖNÜŞÜM İMKÂNSIZ
Şu anda ada bazında dönuşum yapılmasının önunde yasal bir engel olmadığını ancak bunun gerçekleşmesinin mumkun olmadığını belirten Yazıcı, “Vatandaş ada bazlı kabul etti de biz hayır mı dedik. Yeter ki vatandaş anlaşsın. Ama biz o adayı dönuşum alanına alırsak, hukuki sureç çözulmeden, anlaşma sağlanmadan orada bir çivi çakılamaz. Ayrıca o binaların tamamı boşaltılmak zorundadır. Dönuşumun başlaması için o adada kaç kişi yaşıyorsa 3/2’sinin oluru lazım ki, bu da çok zor bir şey. Eğer 3/2 razı olursa, devlet diğer 3/1’lik kişilerin dairesini önce binadakilere almasını teklif ediyor, olmazsa satın alıyor. Ama komple bir adayı bu şekilde ikna etmeniz çok zor. Hadi bir adadakileri ikna ettiniz, diğerleri ne olacak? Ortaya çıkan daire açığı sonucunda evsiz kalan vatandaşları nereye yerleştireceksiniz" dedi.
BEKÂRA KARI BOŞAMAK KOLAY GELİR
Başkan adaylarının projelerinin ancak Bahçelievler’i yıllarca surecek şantiye alanına çevirmekle gerçekleşebileceğini savunan Yazıcı, şöyle konuştu: “Adayların vaat ettiği projenin gerçekleşmesi için Bayındırlık Bakanlığı’nın yerel yönetimin dışında Bahçelievler’i bir rezerv alanı ilan etmesi gerekiyor. Bunu yapar ve buranın yeni planlarını yapacağız, komple yıkıp, blok imar duzeni verilecek, 400 metrekareden emsale bakmaksızın 10’ar katlı binalar yapılabilir denirse o projeler olabilir. Ama o zaman da Bahçelievler’i komple boşaltacaksınız, tum insanları başka yerde ikamet ettirip, binaları yapıp, vatandaşları getireceksiniz. Bahçelievler’i 10-15 tane buyuk firmaya verilecek, her yer şantiye alanı olacak, 5 sene burada tamamen hayat duracak, işte o zaman olur. Ama böyle bir imkân var mı? Elbette yok. Demirel mantığı gibi herkes vaat eder. Bekâra karı boşamak kolay gelir."