Meydanın ortasına kurulması planlanan Beltur Aş’ye ait çay bahçesinin yapımına karşı çıkan Bakırköy ve Yeşilköylüler, Afet ve Çevre Yönetim Sistemleri Araştırma Derneği (AÇEYSAD) öncülüğünde başlatılan imza kampanyasında kısa sürede 10 bin imza topladı.
Meydana büfe yapılmasına karşı çıkarak imza kampanyası başlatan STK’ların başında gelen AÇEYSAD Başkanı Dilek Baki ve Yönetim Kurulu Üyeleri, meydana kurulması planlanan çay bahçesinin gereksiz olduğu kadar Yeşilköylülerin haklarına da saldırı niteliği taşıdığını söylüyor. Baki, “2006 yılında alınan bir karara atıf yapılarak Yeşilköylülerin en önemli toplanma merkezlerinden biri yok edilmeye çalışılıyor. Bakırköy ilçesi, meydan yoksunu bir ilçedir. Yeşilköy’deki bu meydan, yoğun yaya trafiği nedeniyle kullanılamayan Özgürlük Meydanı dışında sosyal, kültürel ve spor aktivitelerin yapılabileceği tek meydanlardan birisidir. Kent kültürünün önemli bir öğesi olan bu meydanın, rant kapısı yapılmasını istemiyoruz” dedi.
İstanbul’un birinci derecede risk taşıyan önemli bir deprem bölgesi olduğunu da vurgulayan Dilek Baki, “Yeşilköy’deki bu meydan, çevre halkının toplanabileceği tek meydandır. Toplanma ve hizmet alanı olan bu meydandaki yapılaşma, deprem sırasında önemli bir fonksiyonun yitirilmesine sebep olacak.” diyerek bir endişesini daha dile getirdi.
İhtiyaç da yok, ucuzluk da yok
BELTUR AŞ Şirketinin vatandaşa ucuz çay, tost ve benzeri gıdalar satma amacıyla bu meydanda faaliyet göstereceğine inanmadığını ve bunun kocaman bir palavradan ibaret olduğunu da sözlerine ekleyen AÇEYSAD Başkanı Baki, “Beltur şirketi, özelleştirilmiş veya özelleştirme kapsamındadır. İDO işletmelerinde bulunan bu şirkete ait büfelerdeki fiyatlar, özelleştirildikten sonra yakın bir zamanda 3-5 kat artmıştır. Ayrıca söz konusu meydanın 300 metre ilerisinde her türlü gıda ve ihtiyacını karşılayan lokantalar, büfeler ve seyyar araçlı satış noktaları bulunmaktadır. Kaldı ki, meydanın hemen arkasında Bakırköy Belediyesi’ne ait Kent Müzesi’nin bahçesindeki cafede, bedelsiz çay ve kuru pasta ikram edilmektedir. Meydanın etrafında da, kamuya yararlı dernek ve şahısların işletmekte olduğu çay bahçelerinde uygun fiyatla çay-kahve satışı yapılmaktadır. Dolayısıyla Yeşilköy halkının yeni bir işletmeye ihtiyacı yoktur” açıklamalarını yaptı.
İmzalar toplanacak, davalar açılacak
Yoğun yaya trafiğinin yaşandığı meydanlara rant getirici büfe ve kafeterya yapmanın ya da her gördüğümüz yeşil alanda mangal yakmanın kent kültürünün sosyal anlayışında olmadığını da vurgulayan Dilek Baki, “Meydanda semt sakinleri tarafından kısa bir dönemde 10 bine yakın imza toplandı. Bu imza toplama işlemi AÇEYSAD merkezinde devam edecek. AÇEYSAD olarak öncelikle afet yönünden itiraz ettiğimiz meydan yağmalanmasına, dernek merkezimizin burada olması ve Yeşilköy de ikamet ediyor olmamız sebebiyle bu konuya duyarsız kalamadık. Toplanan bu imzalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, İstanbul Valiliği’ne, Çevre Bakanlığı’na, Başbakanlık’a ve Cumhurbaşkanlığı’na ve ilgili her yere iletilecektir. Bununla da kalmayıp, İstanbul İdare Mahkemesi’nde, idari tasarrufun ve faaliyetin iptali için dava açacağız” dedi.