Tekstil ve hazır giyim sektörunun önemli merkezlerinden biri olan Merter’in tanıtımı ve değişiminde önemli bir misyonunu ustlenen Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Halit Tuna Gazete365’e yazılı bir açıklamada bulundu.
Yaklaşık 20 yıldır Merter’de tekstil sektörunde yer aldığını ifade eden MESİAD Başkanı Halit Tuna, 1993 yılından 2003 yılına kadar İnci Şirketler Grubu’nda faaliyet yuruttuğunu 2009 yılından itibaren de kendi şirketi olan Tuna Tekstil’de kumaş ticareti yaptığını belirtiyor. Bu 20 yıllık sureçte de Merter tekstil sektörunde yaşanan değişimi yakından takip etme fırsatı bulduğunu ifade eden Tuna, Merter’in ilk fason uretim yapan firmalardan, kendi markasıyla butun dunyaya ihracat yapan firmaların yer aldığı bir tekstil ve hazır giyim merkezine dönuştuğune dikkat çekiyor. MESİAD’da daha önce 2 sene Başkan Yardımcısı olarak görev aldığını belirten Tuna, son 2 senedir de derneğin yönetiminde yer aldığını belirtiyor. Merter’de tekstil ve hazır giyim sektörunun butunluk içerisinde bir arada bulunduğunu belirten Tuna, “Bu anlamda Merter, yan sanayi ile ana sanayinin bir arada bulunduğu geniş bir çevreyi kapsıyor. Tum sektörde yaşanan değişime paralel olarak Merter’de de bir değişim söz konusu. Merter’deki firmaların bu dönuşumu daha iyi yakalaması için MESİAD’ın daha aktif davranması gerektiğini duşunuyoruz. Merter’de 5 bine yakın KOBİ duzeyinde firmaya yönelik olarak yapılabilecek çalışmalar uzerinde duruyoruz. Bu çerçevede Merter’in tamamına yönelik olarak bir envanter çalışması yapıyoruz. Burası en ucuzundan en pahalısına kadar her turlu tekstil urununu bulabileceğiniz bir çeşitliliğe sahip. Erkek giyim, çocuk giyim, bayan giyim de çok çeşitli urunlere ulaşılabiliyor. Bu Merter’in diğer tekstil bölgelerine göre de daha avantajlı bir konumda olmasını sağlıyor. Bu avantajlarımızı da kullanarak buranın bir cazibe merkezi olması için çalışıyoruz" diyor.
ANA SANAYİ VE YAN SANAYİ BİR ARADA
MESİAD’ın Merter için çok önemli bir kurum olduğunu belirten Tuna, “MESİAD’ın tekstil sektörunu oluşturan butun bileşenleri bunyesinde bulunduruyor olması gibi bir avantajı bulunuyor. Sektördeki en buyuk sorunlardan birinin de yan sanayi ve ana sanayinin ortak bir paydada buluşamaması. Bu beraberliği yakalamak oldukça önemli. Sektörun daha verimli ve başarılı olması için butun bileşenlerin zincirin halkaları gibi ortak hareket etmesi gerekiyor. MESİAD’ın bu ortaklıkta önemli bir yere oturduğuna inandığımız için derneğin faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Bu sektörlerin ortak paydalarını avantaja çevirmesi gerekiyor. Öncelikle durum tespiti yaparak burada yaşanan sorunların uzerine gideceğiz. Trafik sorunun şu anda ivedi olarak çözulmesi gerekiyor. Merter’de iki tane otopark var; bunların etkin olarak kullanılması için çalışacağız. Kamu kurumları ile birlikte hareket ederek bu tarz sorunları daha hızlı aşmayı planlıyoruz" diyor.
MERTER KATMA DEĞERLE BÜYÜYOR
Turkiye’de sivil toplum kurumlarındaki algının değişmeye başladığını belirten Tuna, bunların temsil makamlarından icra makamlarına dönuştuklerini belirtiyor. MESİAD’ın da önemli bir değişim yakaladığını belirten Tuna, asıl değişimin Merter’deki firmaların fasoncu kimliğinden daha katma değerli urunler ureten firmalar duzeyine dönuşmeleri ile gerçekleştirdiklerine dikkat çekiyor. KOBİ’lerden oluşan bu firmalara MESİAD’ın oluşturacağı ortak pazarlama projeleri ile destek olmak için çalışma yuruttuğunu belirten Tuna, “Bu çalışmalar ile firmaların toplu olarak hareket etmelerinden doğacak avantajları sağlamaya çalışacağız. İnsanlara MESİAD aidiyetini kazandırmayı planlıyoruz. Şu anda MESİAD’ın 278 uyesi var. Biz bunu 1000 uyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu, “Gelin uye olun" çağrısı yaparak değil, hayata geçireceğimiz icraatlar sayesinde sağlayacağız. Şu anda 42 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Merter’i temsil edecek bir yapı oluşturduk. Bu yapı içerisinde hazır giyimcilerimiz, kumaşçılarımız ve yan sanayicilerimiz yer alıyor. Genç ve dinamik bir ekip oluşturduk" diyor.
“ORTAK HAREKET MODELİNE İHTİYAÇ VAR"
Merter’de faaliyette bulunan firmaların ihracatta yönelik olarak kaliteli urun uretimine yönelik, geçmişe dayalı guçlu bir know how sahibi olduğunu belirten Tuna, bu tecrube ile yola çıkan Merter firmalarının ihtiyaç duydukları tek şeyin bir ortak hareket modeli olduğunu söyluyor. Bu konuda da geçmiş tecrubelerden hareket ile MESİAD olarak bir ortak hareket modelini firmalara sunmak için çalıştıklarını belirten Tuna, bireysel hareket etmenin yuksek maliyetini, ortak hareket ederek maksimum kara dönuşturmeyi planladıklarını belirtiyor.
İHRACAT FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERİLECEK
MESİAD olarak Merter firmalarının bilinirliğini arttırmaya yönelik faaliyetlerine ağırlık vereceklerini belirten Tuna, “Dernek olarak yurtdışında bizzat konumlanarak, firmalarımıza ihracat fırsatları açmayı planlıyoruz. Afrika pazarına yönelik projelerimiz bulunuyor. Yakın zamanda Afrika’ya bir ticaret heyeti ile ziyaret gerçekleştireceğiz. Daha sonra Merter’deki firmalarımızı oraya götureceğiz. MESİAD firmalarının ihracata yönelik olarak ciddi faaliyetleri bulunuyor. Biz firmalarımızın pazarlama faaliyetlerini hızlandırmayı temel amaç ediniyoruz" diyor.
MERTER, 24 SAAT YAŞAYAN BİR MERKEZ OLACAK
Merter’de Avrupa’ya, Afrika’ya, Doğu Bloğu ulkelerine ve Arap ulkelerine yönelik ihracat faaliyetinde bulunan birçok firmanın bulunduğunu belirten Tuna, bu durumdan kaynaklı olarak yurtdışından da Merter’e yoğun ilgi olduğuna değiniyor. Bu anlamda lokasyon olarak havalimanına çok yakın olmalarının da önemli bir avantaj olduğunu belirten Tuna, “Merter’de konaklama sorunun aşılması için de, yeni otel konumlarının planlaması için de çalışıyoruz. Şu anda birkaç otel yapılma aşamasında. Burayı 24 saat kullanabilecek, bir çekim merkezi haline getireceğiz. Bunu da belediye ve kamu kurumları ile işbirliği içerisinde yapacağız.
EN KALİTELİ MAL EN UCUZA MERTER’DE
Merter’in bir tekstil ve hazır giyim adası konumunda bulunduğunu belirten Tuna, bölgenin Laleli ve Osmanbey gibi bölgelere göre buyume konusunda karşılaştırılamayacak duzeyde avantaja sahip olduğunun altını çiziyor. Tecrube açısından o bölgelerde çok buyuk markaların bulunduğunu belirten Tuna, o bölgelerin fiziki olarak buyumeye uygun yerlerinin olmamasının yanı sıra çeşitlilik noktasında da kısıtlı imkanlara sahip olduklarını belirtiyor. MESİAD olarak Merter’deki firmalar ile ortak hareket etme kabiliyetini ortaya koymaya çalışacaklarını belirten Tuna, bunun dışında firmaların bilgi ve becerilerini ortak platformda nasıl toplayacakları uzerinde de durduklarını belirtiyor. MESİAD olarak firmaların birçok noktada ortak hareket etmesine önderlik yapacaklarını belirten Tuna, “Merter’deki firmaların da bu noktada biraz farklı bakarak bizim yapmak istediğimiz çalışmaya destek vererek ortak hareket etmeyi sağlamaları gerekiyor. Merter için “ Ucuz malı Merter’de bulabilirim" diye genel bir algı söz konusu. Bunu aslında “En kaliteli malı en ucuza alacağınız yer" olarak söylersek daha yerinde olur. Biz de Bu algıdan doğan avantajımızı daha etkin olarak kullanmak istiyoruz. Buradaki firmaların çoğunluğu KOBİ duzeyinde olduğu için söz konusu firmaların devlet desteğinden de daha fazla yararlanmasını sağlamamız gerekiyor" diyor.