Mehmet Mert yazdı: Dolar artışı yazılı basını vurdu

Usta gazeteci ve köşe yazarı Mehmet Mert, “Dolar artışı yazılı basını vurdu” başlıklı makalesiyle hükümete çağrı yaptı.

Mehmet Mert yazdı: Dolar artışı yazılı basını vurdu

Usta gazeteci ve köşe yazarı Mehmet Mert, “Dolar artışı yazılı basını vurdu” başlıklı makalesiyle hükümete çağrı yaptı.

Mehmet Mert yazdı: Dolar artışı yazılı basını vurdu
07 Eylül 2018 - 19:31
Reklam

İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert, artan döviz kuruyla birlikte yazılı basın organlarının baskı maliyetlerinde meydana gelen artışı ve bu nedenle yaşanan sıkıntıları ele alan bir yazı kaleme aldı. 

Durumun ciddiyetine dikkat çeken ve hükümet acil ifadesiyle çağrıda bulunan usta gazeteci ve köşe yazarı Mehmet Mert, çözüm için bir dizi madde sıraladı.

İşte İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Mert’in, “Dolar artışı yazılı basını vurdu” başlıklı köşe yazısı:
Dövizdeki son aylarda devam eden kontrolsüz yükseliş ve Türk lirasının değer kaybı bir çok sektörü olduğu gibi baskılarının tamamını ithal kağıt ile yapan yazılı basını da vurdu.

Bu konuda benden bir meslektaşım 'İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı' olarak görüş istediğinde ona şu açıklamayı yaptım: Hükümetimiz acilen kağıt kriz yönetimi oluşturmalı. Dövizdeki yükseliş ve Türk Lirası'nın bu yıl yaşadığı değer kaybı, baskılarını ithal kağıt ile yapan yazılı basını zor duruma soktu. Tamamına yakını ithal edilen gazete ve dergi kağıdı nedeniyle zor günler geçiren basılı medyanın bu durumunu görmezden gelmemek gerekir.

Devlet yetkililerimizin, hükümet yetkililerimizin, basın temsilcililerinin bir araya gelerek acilen çözüm önerileri ve alınacak tedbirleri karara bağlayarak bir kriz yönetimi oluşturmalı.

Mesela kâğıttaki vergiyi sıfıra indirmeli.

Daha önce özelleştirme ile kapatılan, öz kaynaklarımızla kâğıt üreten SEKA kağıt fabrikasını tekrar faaliyete geçirmek için çalışmalar başlatılmalı.

Özellikle kara borsada kâğıt ticareti yapan fırsat düşkünlerine hukuksal müdahaleler yapılmalı.

Yayın yapmakta zorlanan ciddi ve tutarlı yazılı basın organlarına kurumsal reklamlar gönderilmeli.

İstanbul Gazeteciler Derneği merkezi her gün meslektaşlarımızdan ve yazılı yayın organı sahiplerinden bu konuda şikâyetler almakta. Yayın sahipleri yayınlarını yapmakta zorlanmakta. Kimi sayfa düşürmekte, kimi baskı sayısı düşürmekte, kimi kâğıttan yaşadığı kaybı personel çıkartarak aza indirme yolunu seçmekte. Bu durum biraz daha devam ederse korkarım ki birçok yayın organı kapanma durumuna gelecek ve birçok meslektaşımız işsiz kalacak.

Bir an önce yetkililerimizi ithal kâğıt kriz masası oluşturarak devlet destekli daha sabit ve uygun fiyata kağıt bulmasını bu kağıtları yazılı basın yayın organlarımıza sağlamalarını diliyoruz...

Doların ateşi ne zaman düşecek?
Umarız tez zamanda dövizdeki dalgalanma diner.
Doların ateşi düşer.
Ekonomi canlanır.
Faizler daha fazla yükselmez.
İşsizlik azalır.
Piyasa canlanır.
Aksi halde önümüzdeki 2019, 2020 ve daha sonraki yıllar sadece yazılı basın yayın organları için değil, bir çok sektör için kabusa dönüşür ve bir çok işletme kapısına kilit vurmak zorunda kalır...
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum