CHP Bahçelievler İlçe Örgütü’nden ürperten açıklama...

CHP Bahçelievler İlçe Örgütü, Bahçelievler’de ki 20 bin 424 binanın 15 bininin risk altında, yani olası bir depremde ilçenin 4’te 3’ünün yıkımla karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

CHP Bahçelievler İlçe Örgütü’nden ürperten açıklama...

CHP Bahçelievler İlçe Örgütü, Bahçelievler’de ki 20 bin 424 binanın 15 bininin risk altında, yani olası bir depremde ilçenin 4’te 3’ünün yıkımla karşı karşıya olduğunu hatırlattı.

CHP Bahçelievler İlçe Örgütü’nden ürperten açıklama...
20 Kasım 2011 - 03:58
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi Bahçelievler İlçe Örgütü Şirinevler Meydanında depreme yönelik bir basın açıklaması yaptı. Halkında büyük ilgi gösterdi basın açıklamasına, ilçe yöneticileri ve meclis üyeleri de katıldı. İstanbul’da olası bir depreme yönelik hiçbir tedbirin alınmadığını belirten CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Rıza Akpolat, hükümeti ve belediyeleri sert bir dille eleştirdi.

İKTİDARI ELEŞTİRDİ

İlçe Başkanı Rıza Akpolat, Van’da ki depremin şiddetinin önce 6,6 olduğunu söyleyip ardından 7,2 olarak düzeltilmesinden, dış ülkelerin yardımlarının reddedilmesine, depremzedelere biber gazı sıkılarak provokatör olarak suçlanmasına, denetimler yapılmadan binalara tekrar girilmesinin söylenerek 5,6’lık ikinci depremde 40 kişinin daha ölümüne sebep olunmasına, yapılan yardımların yağmalanmasının önlenememesine kadar birçok konuda hükümeti eleştirdi.

BÜTCEDE, DEPREME ÖDENEK AYRILMADI

CHP Bahçelievler Belediye Meclis Gurubunun depremle ilgili verdiği önergelere cevap alamadıklarını belirterek, Belediye başkanını da eleştiren Rıza Akpolat, “Meclisimizin 04.09.2010 tarihli olağan oturumunda Başkanlığın cevaplaması üzere depremle ilgili CHP meclis grubu olarak önerge verilmişti. Aradan bir yıl geçmesine rağmen önergemize bir cevap verilmediği gibi soru önergemizde belirttiğimiz deprem riskine karşın belediyece herhangi bir çalışmanın ve önleminde alınmadığını görmekteyiz. 2011 bütçesinde de tüm ısrarlarımıza rağmen herhangi bir ödenek ayrılmadığı gibi, 2012 yılı bütçesinde de böyle bir kalemin ayrılmadığını görmekteyiz. Bu konularla ilgili verdiğimiz genel görüşme önergemiz, kasım ayı belediye meclis oturumunda sayısal çoğunluğu elinde bulunduran AKP belediye meclis grubu tarafından reddedilmiştir. Bunun takdirini siz değerli Bahçelievler halkı, basın emekçileri ve kamuoyuna bırakıyoruz.”

BAŞBAKAN, “BİR ÇİVİ ÇAKTIRMAM” DEMİŞTİ

Ayamama deresinde yaşanan sel felaketinin ardından, Başbakan’ın “Bu havzaya bir çivi bile çaktırmayacağım” sözünü hatırlatan Akpolat, “Ayamama deresine bırakın çivi çakmayı, o havzada inşaat yapılmayan bir çivi ucu kadar yer kalmadığı gibi, ruhsatsız, iskansız bu yapıların denetimi de söz konusu değildir. Sayın Başbakan şimdi de Van depreminden sonra Ülke genelinde 13 milyon yapı stokundan yola çıkarak “Siyasi sonuçları ne olursa olsun ülke genelinde var olan 6 milyon yapı stokunun kaçak ve depreme karşı riskli tüm binaları yıkacağız” demiştir. Buradan soruyorum; Bahçelievler ilçemizde yapı stoku nedir? Bu yapı stokunun ne kadarı deprem yönetmeliğine göre yapılmıştır? Ne kadarı ise deprem yönetmeliğinden önce yapılmıştır? İlçemizde kaçak ve depreme dayanıklı olmayan yapıları yıkmayı düşünüyor musunuz?”

ÜRPERTEN İSTATİSTİKLER

Bahçelievler ilçesi ile ilgili ürpertici istatistiklerde bulunan Akpolat, “İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin Japonya uluslar arası ajansı (JİCA) ile ortaklaşa yürüttüğü deprem riski analiz çalışması kapsamında, Bahçelievler’de ki 20 bin 424 binanın 15 bini risk altında, yani olası bir depremde İlçenin 4’te 3’ü yıkımla karşı karşıyadır. Bütün bu olumsuzluklardan yola çıkarak, bu meclis bu sorumluluğu taşımalı ve gereğini yapmalı.”

BELEDİYE’YE ÖNERİLER

Bahçelievler Belediye Meclisine önerilerde sıralayan Akpolat, “1- Belediyemiz sınırları dahilinde yapı stoku belirlenmeli. 1999 Marmara depreminden sonra yapı sayısı ve depreme dayanıklılığı tespit edilmeli. 2- Deprem riski alanlarının mahalle ve sokak olarak ayrı ayrı yapı kimlikleri tespit edilmeli. 3- Yurttaşlar uyarılarak, olası bir deprem öncesi tedbir almaları konusunda bilgilendirilmeli. 4- Deprem koordinasyonu konusunda belediyemizin yapması gerekenler ve yurttaşların depremden sonra yapmaları gerekenler konusunda eğitim seminerleri düzenlenmeli. 5- İstanbul genelinde olan 480 deprem toplanma alanlarının kaçı Bahçelievler ilçemizdedir? Bunlar şu anda toplanma alanı olarak toplanılmaya uygun mudur? Ve hangi bölgelerde ve nerededir? Yoksa da mutlaka deprem toplanma merkezlerinin oluşturulmalı. 6- 17 Ağustos 1999 Marmara depremi ve Van depreminden sonra yaşanan organizasyon eksikliği görülmüştür. Bu eksiklerin giderilmesi için, gerekli kurumlar ve sivil toplum örgütleri vatandaşlara konu ile ilgili seminerler düzenlemeli.” diyerek sözlerini şöyle tamamladı; “Afetin siyaseti olmaz, meclis kararıyla fay hattı kaldırılamaz, deprem konusunda bilimden şaşmak aymazlıktır.”