Genel Başkan Koçal'dan fatura ödeme merkezi tepkisi…

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal,  fatura ödeme merkezlerini işaret etti, yetkilileri göreve çağırdı.

Genel Başkan Koçal'dan fatura ödeme merkezi tepkisi…

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal,  fatura ödeme merkezlerini işaret etti, yetkilileri göreve çağırdı.

Genel Başkan Koçal'dan fatura ödeme merkezi tepkisi…
12 Ağustos 2017 - 18:06 - Güncelleme: 19 Ağustos 2017 - 15:00
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal, yine vatandaşların bir şikâyetini gündeme getirdi. Vatandaşların fatura ödeme merkezlerinden yakındığını belirten TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal, bir yazılı açıklama yaparak, tepkisini dile getirdi.

Çok sayıda kaçak ödeme merkezi olduğunu,  yılda 50 milyon lira kayıt dışı kazancın söz konusunu olduğunu vurgulayan ve vatandaşların kendilerinden alınan bedele tepkili olduklarını söyleyen Başkan Koçal, yetkilileri göreve çağırdı. Koçal açıklamasında; “Ödeme merkezlerinde alınan işlem bedelleri tüketiciyi mağdur etmektedir. Elektrik, su, doğalgaz ve haberleşme faturaları ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesi için her mahallede ortak ödeme merkezleri oluşturulmalıdır. Fatura ödeme merkezleri denetlenmelidir” ifadelerini kullandı. >365/Haber Merkezi

İşte TükoDer Genel Başkanı Aziz Koçal’ın basın açıklamasının tamamı:   
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE
Bazı ödeme merkezlerinde Elektrik, Su, Doğalgaz ve İletişim faturalarından nakit yapılan ödemelerden 1,5-2,00 Tl arasında işlem ücreti alınmakta olup merkez ve şubelerimize yoğun şikayetler gelmektedir. 

C/K Boğaziçi elektrik kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre 700 bin abonenin 950 civarında korsan tabir edilen ödeme merkezlerinden ödeme yaptığı tespit edildiği açıklanmıştır. Bu ödeme merkezlerinin bazıları Lisanslı olmakla birlikte kurumlar ile anlaşmaları olmadığından bu sayının içerisinde yer almaktadır. Bu ödeme merkezlerinde 1,5 ila 2,00 tl arası komisyon alınmaktadır. Sadece Elektrik faturası olarak düşünsek bile aylık 1.400.000,00 TL yıllık ise 16.800.000,00 (on altı milyon sekiz yüz bin) TL tüketicinin cebinden haksız kazanç olarak hortumlanmaktadır.  Elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları birlikte değerlendirildiğinde bu rakam yıllık 50 milyon TL’ye çıkmaktadır. Alınan bu işlem ücretleri için ayrıca V.U.K hükümlerine uygun bir belge verilmediğinden, tamamen kayıt dışı olarak korsan tabir edilen yetkisiz ödeme merkezi işletenlerin cebine girmektedir. 

Ödeme merkezlerinin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurulu (BDDK)’dan lisanslı olması gerekmektedir. Ancak bazı lisanslı ödeme merkezleri de; elektrik, iski, doğalgaz faturaları için ilgili kurumlar ile anlaşmaları olmadığından bu ödeme merkezlerinde de  tüketici mağdur edilmektedir. Ayrıca anlaşmalı olmayan ödeme merkezlerinden Kredi kartı ile  yapılan ödemelerden %3  komisyon alınmaktadır. Aslında bu komisyonu bazı bankalar yüzde 1 ila 3 arasında değişen oranlarda almakta ancak bu ödeme merkezleri standart hale getirerek buradan da haksız kazanç sağlamaktadırlar. 
Boğaz içi elektrik C/K nın anlaşmalı olduğu 238 ödeme merkezinde sadece elektrik  faturası ödemelerinde işlem bedeli ödenmiyor, kredi kartı ile ödeme yapanlar ise kartın ait olduğu banka ne komisyon alıyor ise o kredi kartına yansımaktadır.      

Bazı bankaların fatura ödemelerinde işlem bedeli almadığı ancak banka müşterisi olmayanlara sıranın çok geç gelmesi de tüketicilerin bankalara yönelmesinin önünde engel olmaktadır.

Kurumların kendi vezneleri ise tüketicinin ulaşım vasıtaları ile gidebileceği yerlerde olması nedeniyle, gidiş geliş yol ücreti ödeme yerine mahallelerinde bulunan yetkisiz korsan tabir edilen, bir masa bir bilgisayardan oluşan küçük ödeme merkezlerine mecbur edilmektedir. 

Kredi kartıyla bu tür merkezlerde yapılan ödemelerin riskli olduğu bilinmektedir. Tahsil edilen ödemelerin zamanında ilgili kuruma yatırılmadığı, geç yatırılması nedeniyle tüketicilere yansıyan gecikme bedellerinin olduğu gelen bilgiler arasındadır. 

Tüketicilerin mağdur olmamaları fazladan işlem bedeli ödememeleri için yetkili ödeme merkezlerine ödeme yapmaları, ödeme merkezlerinin yetkili olup olmadığını anlamak için ise, BDDK dan lisanlı olduğuna dair belgenin ve elektrik, iski, doğalgaz gibi kurumlar ile anlaşmalı olduğunu gösterir belgenin duvarlarında asılı olduğuna dikkat etmeleri gerekir. 
  
Fatura ödemeleri Tüketiciye sağlanan elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin bir parçasıdır. Bu nedenle bu kurum ve kuruluşlar Tüketicinin kolay yoldan ve komisyon ödemeden sadece fatura bedelini ödemeleri gerekir. 

Tüketicileri, fatura ödemelerinde işlem ücretleri ile karşı karşıya bırakmamanın Çözümü; İstanbul’un her mahallesinde Elektrik, Su, Doğalgaz ve haberleşme, faturalarının komisyonsuz ödendiği, bu kurumların ortak oluşturacağı ödeme ve hizmet merkezlerinin tüketicinin hizmetine açılmasından geçmektedir.  

Yetkililer tarafından ödeme merkezlerinin denetiminin yapılarak BDDK lisansı olmayan ödeme merkezleri ile ilgili gerekli işlemlerin yapılarak kapatılması bazı istismarların önüne geçecektir. 

Basına ve Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Genel Başkan
 Aziz Koçal      
        


YORUMLAR

  • 0 Yorum