Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı: Normalleşme başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınıyla başlayan tedbirlerle ilgili alınan esneme kararlarını kamuoyu ile paylaştı, halkı kurallara uymaya devam etme noktasında da uyardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı: Normalleşme başlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgınıyla başlayan tedbirlerle ilgili alınan esneme kararlarını kamuoyu ile paylaştı, halkı kurallara uymaya devam etme noktasında da uyardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı: Normalleşme başlıyor!
04 Mayıs 2020 - 21:19 - Güncelleme: 05 Mayıs 2020 - 02:23
Reklam

Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normalleşme planını kamuoyu ile paylaştı. Mayıs Ayı Normalleşme Planı’nı açıklayan Erdoğan, hayatın tedbirlere uyarak, normale dönebileceği ve salgının tekrarlaması halinde daha sıkı tedbirlerin geri dönebileceği konusunda da uyardı. 

İlk müjdeyi 20 yaş altı ve 65 üstü vatandaşlara veren Erdoğan, “Gelişmelere ve ihtiyaca göre, bazı tarihlerin öne alınması, bazılarının geriye bırakılması mümkündür. Ülkemizin, bu plan doğrultusunda ne zaman arzu ettiğimiz düzeyde normalleşeceğinin kararını 83 milyon hep birlikte vereceğiz. Şayet, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehberlerdeki kurallara riayeti en üst düzeyde tutarsak, bu süreç daha hızlı olacaktır. Ancak, kurallara uyulmaması ve Allah göstermesin, salgının yeniden yayılması halinde, çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda kalabiliriz. Dünyada salgını önce kontrol altına alıp, sonra kurallara yeteri kadar uymadıkları için yeniden meşum hastalığın pençesine düşen ülke örnekleri vardır. İnşallah biz böyle bir duruma düşmeyeceğiz” dedi. 

İŞTE MAYIS AYI NORMALLEŞME PLANI…
-65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilecek. İlk uygulama;10 Mayıs Pazar günü saat 11:00- 15:00 saatleri arasında gerçekleşecek. 20 yaş altı için de bu esneme iki grup halinde uygulanacak. 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü, yine 11- 15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek. 15- 20 yaş ise, 15 Mayıs Cuma günü yine aynı şartlar ve saatlerde dışarı çıkabilecek. Sonraki haftalarda da aynı uygulama devam edecek.

-31 ilde uygulanan şehirler arası giriş-çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibaren 7 il için sona erecek. Bu iller; Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla. Her hafta illerle ilgili değerlendirme yapacak, gelişmelere göre karar verilecek. Diğer 24 ildeki giriş-çıkış sınırlaması da 15 gün süreyle uzatıldı.

- İstanbul, Ankara, İzmir'deki ticari taksiler için tek çift plaka uygulaması 5 Mayıs itibariyle sona erecek. 

- Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler belirlenen kurallara uymak ve sıkı denetim şartlarıyla 11 Mayıs'ta faaliyete geçecek.

-  Alışveriş merkezleri de belirlenen kurallara uymak ve sıkı denetim şartlarıyla 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.

- Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak.

- Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran'dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacak.

- Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27- 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacak. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecekler.

- Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.
- Cerrahi maske ve bez maske satışına, halkın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin verilmesi planlanıyor. Maske türlerine göre bir üst fiyat belirlenerek, halkın mağdur edebileceği girişimlerin de önünün kesilecek.

>365/Haber Merkezi
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum