CHP milletvekili Emecan, mevsimlik işçilerle ilgili meclise önerge verdi

CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Emine Gülizar Emecan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle, mevsimlik işçiler ile ilgili meclise önerge verdi, 6 soruya yanıt istedi.

CHP milletvekili Emecan, mevsimlik işçilerle ilgili meclise önerge verdi

CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Emine Gülizar Emecan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle, mevsimlik işçiler ile ilgili meclise önerge verdi, 6 soruya yanıt istedi.

CHP milletvekili Emecan, mevsimlik işçilerle ilgili meclise önerge verdi
18 Ağustos 2018 - 18:05
Reklam

Gazete 365’in yayın bölgesinden; Bahçelievler ve Bakırköy’ün yakından tanıdığı Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 3. Bölge Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı bir soru önergesi verdi. Mevsimlik işçilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde; bakanlığın bu konuda yeni politikalar uygulanması gerektiği vurgulandı.

CHP milletvekili Emine Gülizar Emecan verdiği önergeyle; “Her yıl çalışmak için diğer illere göç eden mevsimlik işçi sayımız tam olarak tespit edilebilmekte midir? Bu işçilerimiz ve ailelerinin, insani yaşam koşullarında çalışabilmeleri ve barınabilmeleri, yeterli sağlık koşullarına ulaşabilmeleri ve sosyal güvenliklerinin sağlanması açılarından Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Bakanlığınızın, mevsimlik işçilerin sayıca fazla istihdam edildiği illerimizdeki yerel yönetim birimleriyle herhangi bir ortak çalışmanız var mıdır? Mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitimlerinin aksamaması için Milli Eğitim Bakanlığı ile herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bakanlığınızca, mevsimlik çalışan çocuk işçi sayıları konusunda herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Böyle bir çalışmanız varsa bu sayı kaçtır? Mevsimlik işçilerimizin, genel işsizlik verileri içerisindeki istihdama dâhil edilen payları yüzde kaçtır?” sorularına cevap istedi. >365/Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili E.Gülizar Emecan’ın soru önergesinin tamamı şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 99. maddeleri gereğince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını arz ederim.

Ülkemizde yaşanan mevsimlik işçi dramları her geçen yıl artarak devam etmektedir. Bu işçilerimiz insani yaşam koşulları, çeşitli nedenlerle maruz kaldıkları saldırılar, sağlığa erişim, emek sömürüsü ve sosyal güvenceleri açısından değerlendirildiğinde, Bakanlığınızın daha kapsamlı ve ciddi çalışmalar yaparak yeni politikalar geliştirmesi gerektiği açıkça ortadadır. İşçilerimizin yaşadıkları sorunların en ağırını ise bu ailelerimizin çocukları yaşamaktadır. Yıllardan beri onlarca işçimizi ve çocuklarını ulaşım kazalarında kaybettiğimiz gibi eğitimleri aksayan, aileleri ve kendileri çalıştığı için okullarına gidemeyen çocuklarımızın sayısının oldukça fazla olduğu da hepimizin bildiği bir gerçektir. 

Bu bağlamda;
1- Her yıl çalışmak için diğer illere göç eden mevsimlik işçi sayımız tam olarak tespit edilebilmekte midir?

2- Bu işçilerimiz ve ailelerinin, insani yaşam koşullarında çalışabilmeleri ve barınabilmeleri, yeterli sağlık koşullarına ulaşabilmeleri ve sosyal güvenliklerinin sağlanması açılarından Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

3- Bakanlığınızın, mevsimlik işçilerin sayıca fazla istihdam edildiği illerimizdeki yerel yönetim birimleriyle herhangi bir ortak çalışmanız var mıdır? 

4- Mevsimlik işçilerin çocuklarının eğitimlerinin aksamaması için Milli Eğitim Bakanlığı ile herhangi bir çalışmanız var mıdır?

5- Bakanlığınızca, mevsimlik çalışan çocuk işçi sayıları konusunda herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Böyle bir çalışmanız varsa bu sayı kaçtır?

6- Mevsimlik işçilerimizin, genel işsizlik verileri içerisindeki istihdama dâhil edilen payları yüzde kaçtır?
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum