CHP'li meclis üyeleri metro projelerini İBB Meclisi'nin gündemine taşıdı

CHP’li İBB Meclis Üyeleri Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerini ilgilendiren metro projelerini sordular. CHP’li meclis üyeleri: İBB Meclisi'nde ,“Metro hatları neden bitmedi?” diye önerge verdi. 

CHP'li meclis üyeleri metro projelerini İBB Meclisi'nin gündemine taşıdı

CHP’li İBB Meclis Üyeleri Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerini ilgilendiren metro projelerini sordular. CHP’li meclis üyeleri: İBB Meclisi'nde ,“Metro hatları neden bitmedi?” diye önerge verdi. 

CHP'li meclis üyeleri metro projelerini İBB Meclisi'nin gündemine taşıdı
20 Kasım 2018 - 21:21 - Güncelleme: 20 Kasım 2018 - 21:29
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyeleri, bölgemizin çok sayıda ilçesini ilgilendiren metro projeleri konusunda önerge verdi. Aynı zamanda Bahçelievler Belediye Meclis Üyeliği görevini de yürüten; Mehmet Berke Merter, Seyit Ali Aydoğmuş ve Hasan Tapan, İBB Meclisi’nde; Gazete 365’in yayın bölgesindeki; Bahçelievler, Bağcılar ve Bakırköy ilçeleri ile Küçükçekmece ve Başakşehir’i ilgilendiren metro projelerini gündeme getirdi.

Metro hatlarının geciktiğini, özellikle yaya ve araç trafiğinde meydana gelen sıkıntılardan dolayı vatandaş ile esnafın bu konuda şikâyetçi olduğunu söyleyen meclis üyeleri, İBB’ye 6 soru yöneltti. Sözlü olarak sunulan önergede; “Durmuş ya da yavaşlamış Metro projeleri var mı? Varsa hangileri? Metro projeleri ne kadar gecikmekte? Sebepleri nelerdir? Geciken Metro projelerinden menfi etkilenen esnaflar için bir desteğiniz olacak mı? Devam eden ve ekonomik nedenlerle duran raylı sistem projelerimiz içi 2019 yılı bütçe tasarısında bir ödenek ayrılmış mıdır? Ayrılmışsa hangi hat için ne kadar bir ödenek ayrılmıştır? Gerek yüklenici firmanın ekonomik sıkıntısından dolayı gerekse İBB tarafından durdurulan metro inşaatlarında çalışanların özlük hakları ödenmiş midir? Ödenmemişse İBB’nin bunun için yüklenici firma neshinde garantörlüğü var mıdır?” soruları yer aldı. >365/Haber Merkezi

2018/11/2018-11-20-21-27-50.jpg

Verdiği önergelerle dikkat çeken CHP’li Meclis Üyesi Berke Merter ve arkadaşlarının hazırladığı önergenin tamamı şöyle:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı'na; 
4982 sayılı bilgi edinme kanunu ve 3071 sayılı dilekçe kanunu uyarınca; Aşağıdaki konunun ve sorularımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca yazılı olarak cevaplandırılması için, gereğini arz ederiz. 

Günümüzde hızlı kentleşme, yoğun nüfus artışı, hava kirliliği ve enerji sıkıntısı beraberinde, ulaşım en önemli sorunlardan biri haline getirmiştir. Bunun sonucu olarak toplu taşıma araçlarının en önde geleni olan raylı ulaşım sistemine geçiş zorunlu hale gelmiştir. İstanbul için bu çerçevede Metronun gelişimi ve artırılması hayati önem taşımaktadır. 

Hükümet “Kriz yok” dese de son aylarda yaşanan konkordato ilanları ve işten çıkarmalar krizin boyutunu ortaya koymaya başladı. Bu durum yani, ekonomik kriz Metro inşaatlarını da etkileyebilir mi sorusunu akla getiriyor. 

Bu çerçevede baktığımızda bazı gelişmeler dikkatimizi çekmiştir. Örneğin gazetelerdeki bir çok habere göre Bayburt Group, Ataköy-İkitelli metro hattı şantiyesinde çalışan 700’e yakın işçiyi hak edişini alamadığı gerekçesiyle işten çıkarmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Ataköy-İkitelli metro hattı bu durumda ne kadar gecikiyor? 2019 bitmesi planlanan Bakırköy-Bağcılar Kirazlı metrosu ne durumda? Şantiyenin civarında yaşayan vatandaşlardan aldığımız bilgilere göre hareketlilik durmuş vaziyette. Burada da bir aksama mı söz konusudur? 

İBB’nin, kentin dört bir yanında çok sayıda metro projesi yürüyor. Eğer İBB, müteahhitlere hak edişlerini ödemekte zorlanıyorsa, bu darboğazın sadece Ataköy- İkitelli projesini ilgilendirdiğini düşünmek yanılgı olur.  

Oysa daha önce, -istifa ettirilen- eski İBB Başkanı Kadir Topbaş, bu hattın inşaat alanında, görüntü de vererek yaptığı açıklamada, “Şu an çoğunluğu metro olmak üzere 257.3 kilometre raylı sistemin yapımına devam ediyoruz. Dünyanın hiçbir şehrinde bu kadar yoğun metro yatırımı yok” demiş ve bütçenin yüzde 55’ini ulaştırma yatırımlarına ayırdıklarını söylemişti.  

O hesaba göre Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Başakşehir ve Bağcılar ilçelerini birbirine bağlayacak 13.4 kilometrelik Ataköy - Basın Ekspres - İkitelli Metro Hattı bu tarihlerde açılmış olmalıydı.

Duran veya yavaşlayan metro hatları bir çok yolun ya da caddenin bu inşaatlar sebebiyle trafiğe kapatılmasından dolayı, civarda yaşayan vatandaşlar, orada iş yapan esnaflar ve o ulaşım güzergahlarını kullanamayan insanlar için ciddi sıkıntılar yaratmakta.  

Sorularımız: 
1. Durmuş ya da yavaşlamış Metro projeleri var mı? Varsa hangileri?  
2. Metro projeleri ne kadar gecikmekte? Sebepleri nelerdir? 
3. Geciken Metro projelerinden menfi etkilenen esnaflar için bir desteğiniz olacak mı? 
4. Devam eden ve ekonomik nedenlerle duran raylı sistem projelerimiz içi 2019 yılı bütçe tasarısında bir ödenek ayrılmış mıdır? 
5. Ayrılmışsa hangi hat için ne kadar bir ödenek ayrılmıştır? 
6. Gerek yüklenici firmanın ekonomik sıkıntısından dolayı gerekse İBB tarafından durdurulan metro inşaatlarında çalışanların özlük hakları ödenmiş midir? Ödenmemişse İBB’nin bunun için yüklenici firma neshinde garantörlüğü var mıdır?  

Önergemizin Başkanlık makamına havale edilmesini arz ederiz.

2018/11/2018-11-20-21-27-48.jpg

2018/11/2018-11-20-21-27-51.jpg

2018/11/2018-11-20-21-27-52.jpg


YORUMLAR

  • 0 Yorum