CHP'li Berke Merter bir kez daha 'Hava kirliliği' önergesi verdi

CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi M. Berke Merter, belediye meclisinde söz alarak Bahçelievler’in havasının kirli olduğunu bir kez daha gündeme getirdi, ilçe belediye başkanını göreve çağırdı.

CHP'li Berke Merter bir kez daha 'Hava kirliliği' önergesi verdi

CHP Bahçelievler Belediye Meclis Üyesi M. Berke Merter, belediye meclisinde söz alarak Bahçelievler’in havasının kirli olduğunu bir kez daha gündeme getirdi, ilçe belediye başkanını göreve çağırdı.

CHP'li Berke Merter bir kez daha 'Hava kirliliği' önergesi verdi
17 Şubat 2017 - 16:13 - Güncelleme: 17 Şubat 2017 - 16:22
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir ve Bahçelievler Belediye Meclisleri Üyesi M.Berke Merter, Bahçelievler belediye meclisinde gündem dışı yaptığı konuşmayla hava kirliği ile ilgili sözlü önerge verdi. Tarihi ve kültürel değerler konusundaki hassasiyeti ile yeşil alan başta olmak üzere yaşam kalitesinin arttırılması noktasındaki çabasıyla bilinen, verdiği önergelerle de dikkatleri üzerine çeken Berke Merter, son verdiği sözlü önergenin detaylarını Gazete365’e anlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verileriyle Bahçelievler’in havasının kirliği olduğunu bir kez daha gündeme getiren ve belediyeyi göreve çağıran Berker Merter, “Yıllar boyunca, buna geçen dönem de dahil, Bahçelievler’deki hava kirliliğiyle ilgili soru önergeleri verdik ve defalarca gündem dışı konuşmalarla bu konuya değindik. Bize genellikle cevap olarak; bunu geçici bir durum olduğu, sadece son zamanlarda durumun böyle olduğu gibi geçiştirici ve önemsenmeyen yanıtlar verildi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi maalesef bu yıl da Bahçelievler’de özellikle kışın ciddi bir hava kirliliği sorunu var” şeklinde konuştu.

2017/02/9080737.jpg

TAM 181 GÜN KİRLİ HAVA SOLUDUK
Özellikle Yenibosna ve çevresine vurgu yapan Berke Merter, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan bilgiye göre; İstanbul’da 3 ilçede hava kirliliği yoğun şekilde görülüyor. Bunlar sırasıyla; Esenyurt, Bahçelievler ve Kadıköy. Bahçelievler’de de özellikle Yenibosna bölgesi en çok hava kirliliği yaşayan bölgemiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göre bu bölge tam 181 gün hava kirliliği sınırlarını aşmış görünüyor. Avrupa Birliği’ne göre; metreküpte 50 mikrokilogram partiküler sayısı aşıldığı zaman tehlike başlıyor. Türkiye kriterine göre ise bu değer; 90 mikrokilogram. Ama maalesef  Yenibosna’da neredeyse yılın yarısı bu değer aşılmış. Avrupa Birliği’ni esas alırsak tabi muhtemelen senenin tamamı bu değeri aşmışızdır. Bu konuda Bahçelievler Belediyesi’ni gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz. Halkımızın bu sağlık tehdidinden koruma görevine sahip olan belediyemizin ne yapacağını soruyorum” açıklamalarında bulundu.

2017/02/6362455.jpg

AK PARTİLİ MECLİS ÜYESİNE ‘ÇÖZÜM’ CEVABI…
Konuşması sırasında AK Parti bir meclis üyesinin bağırarak, ‘Çözüm ne, çözüm ne? Çözüm önerin var mı?’ sorusuna da yanıt verdiğini anlatan Berke Merter, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yıllardan beri hava kirliliğini azaltmanın ve yaşam kalitesini yükseltmenin Bahçelievler’de yeşil alanların, parkların artırılmasıyla olacağını defalarca söyledik. Ama maalesef Şehir Planlamacıları Odası’na göre; İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 1m2’nin üstünde sadece. Bu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne göre ise; 7m2’nin üzerinde. Çünkü buna pasif alan olan; yol kenarları ve otoban kenarlarındaki yeşillikleri de sayıyorlar. Bahçelievler ise İstanbul’un ortalamasının dahi altında bu konuda. Standartlara göre kişi başına en az 10m2 olması gerekir bu değerlerin. Avrupa ülkelerinde diğer birçok metropollerde bu değerler kişi başına 30-40-50 hatta Stockholm gibi şehirlerde 80m2’yi buluyor. Ama biz maalesef Bahçelievler’de beton çölü içerisinde yaşamaktayız” diye konuştu.

2017/02/5442595.jpg

BELEDİYE HİÇ Mİ BİR ŞEY YAPMADI?
‘Belediye hiç mi bir şey yapmadı?’ sorularına da cevap verecek açıklamalarda bulunan Berke Merter, “Belediyemiz bu konuda bir şey yaptı mı? Evet, yaptı. Geçmiş belediyelere göre yeşil alanlarımızı çoğalttılar mı, çoğalttılar doğruya doğru. Ama bu çok yetersiz. Geçmişe nazaran sonuçta nüfus artışı da var. Bu hesaba katıldığında sonuçta yapılanlar çok yetersiz kaldı. Belediyemiz bununla ilgili önlemleri almakla sorumludur” ifadelerini kullandı.

DAĞITILAN VE SATILAN KÖMÜRLER DE DENETLENMELİ
Seçim zamanlarına da dikkat çeken Berke Merter, “İlçemizde halen ciddi oranda kömür kullanımı söz konusu. Bu nedenle düşük kalitede satılan ve yardım amaçlı dağıtılan kömürlere de bir çözüm bulmak gerekiyor. Sanırım özellikle bu durum seçim zamanları daha bir artıyor. Dar gelirli vatandaşlarımıza daha kaliteli kömür dağıtmalı veya onların doğalgaz kullanabilmesini sağlamak gerekir. Böylelikle de yine hava kirliliğinin önüne geçmiş oluruz” dedi. 365/Haber Merkezi

2017/02/4928484.jpg

Tarihi ve kültürel değerler konusundaki hassasiyeti ile yeşil alan başta olmak üzere yaşam kalitesinin arttırılması noktasındaki çabasıyla bilinen, verdiği önergelerle de halkın taktirini kazanan Berke Merter Bahçelievler ilçesinde meydana gelen hava kirliği ile ilgili bir önerge daha verdi...


YORUMLAR

  • 0 Yorum