Berke Merter, yaz aylarında sahillerde yaşanan sorunları meclise taşıdı

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi M. Berke Merter, yaz aylarında sahillerde ve parklarda halka rahatsızlık veren durumlar ve çözüm önerileri noktasında meclise önerge verdi, “Halkımızın parklarda yaşadığı bu sorunlara bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.  

Berke Merter, yaz aylarında sahillerde yaşanan sorunları meclise taşıdı

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi M. Berke Merter, yaz aylarında sahillerde ve parklarda halka rahatsızlık veren durumlar ve çözüm önerileri noktasında meclise önerge verdi, “Halkımızın parklarda yaşadığı bu sorunlara bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.  

Berke Merter, yaz aylarında sahillerde yaşanan sorunları meclise taşıdı
06 Nisan 2017 - 14:25 - Güncelleme: 06 Nisan 2017 - 17:27
Reklam

Bahçelievler Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Üyesi CHP’li Mehmet Berke Merter, yaz aylarında sahillerde yaşanan sorunları, verdiği soru önergesiyle İBB meclisine taşıdı. Yaz aylarında insanların akın ettiği sahillerde, seyyar satıcıların ve mangalsever vatandaşların arttığını, bunun da hava ve çevre kirliliğine neden olduğunu belirten CHP’li meclis üyesi Berke Merter, yaz öncesi önlem alınmasını istedi.

2017/04/5042797.jpg

Önergesinde; daha önce de benzer önergeler verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını vurgulayan Berke Merter, bisiklet sürücülerinin yaşadığı sorunlara da değinerek, “İBB daha önce soru önergesi ile uyarılmış olmasına karşın parklarda ve sahillerde yayalar ve bisikletler için ayrılmış bölgelere hala motosikletler yoğun bir şekilde girmektedir. Bu durumdan vatandaşlarımız rahatsızlık yaşamaktadır. Ayrıca bu durumun vatandaşlarımız için tehlike saçtığını da hatırlatmak isteriz. Önceki soru önergesine verilen cevapta da problemle ilgilenildiği söylenmesine rağmen, maalesef henüz bir adım atıldığı görülmedi” şeklinde tepkisini dile getirdi.

2017/04/7519028.jpg

MANGAL YASAKLANMAMALI AMA…
Verdiği soru önergesinde sunduğu ekteki fotoğraflarla Avustralya ve Yeni Zelanda’dan örnekler veren Berke Merter, “Tabi halkımızın kültürünün bir parçası olan mangalı yasaklamak asla doğru olmaz. Ama bu duruma da bir çözüm üretmek gerekir. Başka ülkelerdeki uygulamalara bir göz atarsak Avustralya ve Yeni Zelanda akla geliyor, çünkü orada da bizdeki gibi ızgara yapmak, halk tarafından çok seviliyor ama Okyanusya'da bizdeki durumun aksine belediyeler güzel bir çözüm bulmuş, parklarda ve sahillere belediyeler tarafından bedava olarak büyük sabit elektrikli ızgaralar konulmuş ve bu şekilde duman emisyonu minimum düzeye indirilmiştir. Bu elektrikli ızgaraların yanına bir de kolay temizlik için çeşmeler bulunmaktadır. Izgaralar ayrıca her sabah belediyeler tarafından temizlenip tekrar halkın kullanımına sunulmaktadır” ifadelerine yer verdi. >365/Haber Merkezi

2017/04/8703685.jpg

2017/04/8235173.jpg

CHP İBB Meclis Üyesi Berke Merter’in soru önergesinin tamamı şöyle;
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA;

Konu: İstanbul sahilinde ve parklarında halka rahatsızlık veren durumlar ve çözüm önerileri hakkında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) daha önce soru önergesi ile uyarılmış olmasına karşın parklarda ve sahillerde yayalar ve bisikletler için ayrılmış bölgelere hala motosikletler yoğun bir şekilde girmektedir. Bu durumdan vatandaşlarımız rahatsızlık yaşamaktadır. Ayrıca bu durumun vatandaşlarımız için tehlike saçtığını da hatırlatmak isteriz. Önceki soru önergesine verilen cevapta da problemle ilgilenildiği söylenmesine rağmen, maalesef henüz bir adım atıldığı görülmedi.

Yine havaların ısınmasıyla beraber İstanbul sahillerinde ve parklarında dinlenmek isteyen vatandaşlarımız olduğu gibi seyyar esnaflarımız çoğalmaktadır. Seyyar esnafın çoğunun da küçük tezgahlarında kömürlü ızgaralarında et, tavuk, sucuk gibi etler pişmekte ya da çay demlenmektedir. Yine aynı esnaflar, örnek vermek gerekirse, örneğin Yeşilyurt sahilinde yer yer müşterileri için etrafında oturabilecekleri ateşler yakıyorlar. Bu da yürüyüş yapan ve bisiklet süren vatandaşlarımızı yoğun dumandan dolayı rahatsız etmektedir. 

Ayrıca yaz aylarında da, yeşil alanların da İstanbul'da çok az olması sebebiyle, sahilde ve parklarda çok sayıda ızgaralardan kümeleme şeklinde duman tütmektedir. Bundan dolayı bazı yerlerde ciddi bir hava kirliliği yaşanmaktadır. Sahile temiz hava solumaya gelen ve dinlenmek isteyen vatandaşlarımızın dumanın çokluğu rahatsız edebilecek boyuta gelebiliyor. Dünyanın gözde şehirlerinden olan İstanbul'da; maalesef İBB bu konuda da henüz bir çözüm üretememiştir ve yıllardan beri hep aynı manzarayla karşılaşılmaktadır. 

Tabi halkımızın kültürünün bir parçası olan mangalı yasaklamak asla doğru olmaz. Ama bu duruma da bir çözüm üretmek gerekir. Başka ülkelerdeki uygulamalara bir göz atarsak Avustralya ve Yeni Zelanda akla geliyor, çünkü orada da bizdeki gibi ızgara yapmak, halk tarafından çok seviliyor ama Okyanusya'da bizdeki durumun aksine belediyeler güzel bir çözüm bulmuş, parklarda ve sahillere belediyeler tarafından bedava olarak büyük sabit elektrikli ızgaralar konulmuş ve bu şekilde duman emisyonu minimum düzeye indirilmiştir. Bu elektrikli ızgaraların yanına bir de kolay temizlik için çeşmeler bulunmaktadır. Izgaralar ayrıca her sabah belediyeler tarafından temizlenip tekrar halkın kullanımına sunulmaktadır.

Okyanusya'daki uygulamalardan bahsetmişken, oradaki parklardaki bir başka güzel çevreci örnek daha görülebiliyor. Tek kullanımlık pet şişelerin çevreye verdikleri zararı azaltmak için ve halka güzel bir hizmet olarak pet şişelerini bedava olarak tekrar doldurabilmeleri için içme suyu çeşmeleri de yer yer parklarda ve yürüme yollarında yer almaktadır. Ekte fotoğraflarını sunduğumuz gibi Avustralya ve Yeni Zelanda da uygulanan bu güzel ve anlamlı hizmetin İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından da uygulanması önerimiz ve tavsiyemizdir. Halkımızın parklarda yaşadığı bu sorunlara bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?

Önergemizin Başkanlık Makamına Cevaplanması İsteği İle Havalesini Arz ederiz.

Mehmet Berke Merter
İBB Meclis Üyesi

YORUMLAR

  • 0 Yorum