Berke Merter gürültü kirliliğini İBB meclisine taşıdı, dünyadan örnekler verdi

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi M. Berke Merter, bu kez de İstanbul’daki gürültü kirliliğine meclise taşıdı, dünyada gürültü kirliliğiyle mücadeleden ‘Ses duvarı’ gibi örnekler verdi.

Berke Merter gürültü kirliliğini İBB meclisine taşıdı, dünyadan örnekler verdi

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi M. Berke Merter, bu kez de İstanbul’daki gürültü kirliliğine meclise taşıdı, dünyada gürültü kirliliğiyle mücadeleden ‘Ses duvarı’ gibi örnekler verdi.

Berke Merter gürültü kirliliğini İBB meclisine taşıdı, dünyadan örnekler verdi
21 Mart 2017 - 12:45 - Güncelleme: 21 Mart 2017 - 12:51
Reklam

Araba, metro, tren, uçak motorları, acil durum sirenleri, çeşitli beyaz eşyalar ile ev âletlerinin gürültüleri, fabrika-makine sesleri, yapım ve onarım çalışmaları, hoparlörler, maç, eğlence, dini-sosyal faaliyetler…
İnsan ve hayvan yaşamını olumsuz etkileyen, dengesini bozan gürültü veya ses kirliliği, özellikle metropollerde büyük sorun haline gelmeye başladı. Ülkemizde de İstanbul’da giderek insan sağlığını etkileyen bir sorun haline gelen gürültü kirliliğinin kulağımıza ciddi derecede zararı olduğu ortaya çıktı. Sözcü Gazetesi’nde yer alan haberde; Dünya İşitme Endeksi verilerine göre, gürültü kirliliği ile kulak sağlığına zarar verme konusunda İstanbul’un dünya 3’ncüsü olduğu ortaya çıktı.

2017/03/2925942.jpg

İBB BU KONUDA DA SINIFTA KALMIŞTIR
Bu acı gerçeğin ortaya çıkması üzerine hemen harekete geçen Cumhuriyet Halk Partili Bahçelievler Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Üyesi Mehmet Berke Merter, konuyu verdiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.
İBB Başkanı Kadir Topbaş’a tepki gösteren İBB Meclis Üyesi M. Berke Merter, “Maalesef İstanbul nasıl ki hava kirliliği, trafik, yaşam kalitesi ve yeşil alanı miktarları konularında dünya metropolleri arasında en gerilerde yer alıyorsa, gürültü kirliliği konusunda da sınıfta kalmıştır” ifadelerini kullandı.

2017/03/4212867.jpg

İSTANBUL SAĞIR EDİYOR
Ortaya çıkan verilerle ilgili detayları paylaşan Berke Merter, “Yayınlanan bir haberden öğrendik ki, Dünya İşitme Endeksi verilerine göre; gürültü kirliliği ile kulak sağlığına zarar verme konusunda, İstanbul dünyada üçüncü en kötü durumundaymış. Kentimizde 30 yaşındaki bir gencin işitme duyusu 48 yaşında bir kişininki kadar yıpranmış oluyormuş. Belli ki bu konuda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevini ihmal etmiştir” sözlerini kullandı.

2017/03/8696822.jpg
 
BERKE MERTER’DEN İBB’YE 3 SORU…
Gazete365’e yaptığı açıklamada da; gürültü kirliliğinin insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkilediğini belirten Berke Merter, “İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir. Bu sonuçlar ciddi ruhsal bunalımlara ve kimi zaman panik ataklara neden olabilir” dedi.

2017/03/3406168.jpg

Verdiği soru önergesindeki ekte yer alan fotoğraflarla dünyanın gürültü kirliliğine getirdiği çözümleri örnekleriyle sunan Berke Merter, İBB’ye şu soruları sordu:
1- Halkımızın sağlığını korumanın, belediyelerin görevleri arasında olduğunu size hatırlatmak isteriz. Bu konuda İBB olarak ne gibi önlemler aldınız veya nasıl önlemler almayı düşünüyorsunuz? 
2- Dünyadaki birçok şehirde önlem olarak yoğun yolların ve otoyolların kenarlarında ses duvarları oluyor, İstanbul'da neden böyle bir önlem şimdiye kadar almadınız? Bundan sonra, İstanbulluları korumak için, ses duvar sistemleri kurup uygulamayı düşünüyor musunuz?
3-Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Dünya Kültür Başkentliği yapmıştı. İstanbul’un dünya başkenti olduğunu söyleyen AKP'li Sayın Başkan Kadir Topbaş, Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığı da yaptı. Gürültü kirliliği ile kulak sağlığına zarar verme konusunda Dünya İşitme Endeksi verilerine göre İstanbul Dünya'da üçüncü ve en kötü durumda olmasıyla ilgili AKP’li belediye başkanının düşüncelerini ve çözüm önerilerini öğrenmek istiyoruz. Çözümünüz nedir?
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum