Berke Merter’den Başkan Develioğlu’na ‘Bisiklet yolu’ çağrısı

CHP Bahçelievler Belediye ve Büyükşehir Belediye Meclisleri Üyesi Berke Merter, Bahçelievler ve İstanbul genelinde ‘Bisiklet yolu’ eksikliğine dikkat çekti, çözüm önerilerini sıraladı. 

Berke Merter’den Başkan Develioğlu’na ‘Bisiklet yolu’ çağrısı

CHP Bahçelievler Belediye ve Büyükşehir Belediye Meclisleri Üyesi Berke Merter, Bahçelievler ve İstanbul genelinde ‘Bisiklet yolu’ eksikliğine dikkat çekti, çözüm önerilerini sıraladı. 

Berke Merter’den Başkan Develioğlu’na ‘Bisiklet yolu’ çağrısı
08 Kasım 2016 - 17:28 - Güncelleme: 10 Kasım 2016 - 10:38
Reklam

Cumhuriyet Halk Partisi Bahçelievler Belediye ve Büyükşehir Belediye Meclisleri Üyesi M. Berke Merter, başarılı çalışmaları ve üst üste verdiği önergelerle dikkat çekiyor. Son olarak yine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne bisiklet yolları hakkında önerge veren Berke Merter, Gazete365’e de özel açıklamalarda bulundu. Bisiklet ulaşımının, çekilmez hale gelen İstanbul trafiği başta olmak üzere birçok sorunu da beraberinde çözeceğini söyleyen Berke Merter, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’na da çağrı yaptı. 

İstanbul’daki bisiklet yollarının iyileştirilmesi ve arttırılması ile ilgili önergesi hakkında konuşan Berke Merter, “Bütün dünyada bisiklet önemli bir alternatif ulaşım aracı. Bisiklet kullanımı yoğun bir şekilde şehirlerde gerçekleştiği zaman, çevresel faktörler çok öne çıkıyor. Hava kirliliği azalıyor. Bahçelievler de, hava kirliği çok yüksek olan bir ilçemiz olduğu için bu konu, Bahçelievler için de çok önemli. Aynı zamanda insanların sağlığına da birebir katkıda bulunabilecek bir ulaşım aracadır bisiklet. Dolayısıyla bisikleti halkımız için teşvik etmemiz gerekiyor. Bu şekilde hem trafiği azaltmış hem hava kirliliğini azaltmış olur, hem de insanların sağlığına katkıda bulunmuş oluruz” diye konuştu.

ÖNERİLERİMİZ BAHÇELİEVLER’DE DE UYGULANABİLİR
“Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin az da olsa bir çalışmaları var ama maalesef Bahçelievler Belediyesi’nin hiçbir çalışması görülmemiştir” diyerek Başkan Develioğlu’na seslenen Berke Merter, “Bahçelievler 600-700 Bin nüfuslu bir ilçe olmasına rağmen bisiklet ulaşımı Bahçelievler’de imkansız. Verdiğimiz önergede İstanbul için verdiğimiz öneriler Bahçelievler’de de gerçekleştirilebilir. Bisiklet yolları için uygun olan yerlerde çalışmalar yapılabilir. Bununla ilgili halkımızın bilinçlendirilmesi için kampanyalar yürütülebilir. Büyükşehir belediyesinin de yaptığı gibi bisiklet kiralama noktaları kurulabilir. Bu konuda Bahçelievler’in büyükşehir ile işbirliği de söz konusu olabilir. Belediyemizin bu konuda halkımızı eğitici, bilgilendirici ve teşvik edici rol oynaması gerekiyor” dedi. 365/Eşref Eker

İşte Berke Merter’in İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunduğu yazılı önerge:

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNERİYOR, İBB NE BEKLİYOR?
Sağlık Bakanlığı bisiklet kullanımı için web sitesinde ki yazısında, ‘Toplumda fiziksel aktivitenin teşviki için en iyi yönetmelerden bir kuşkusuz bisiklet kullanımıdır. Bisikletin yaygınlaştığı ülkelerde bulaşıcı olmayan hastalıklar azalıyor ve beklenen yaşam süresi artıyor. Ayrıca bisiklet, iyi bir fiziksel aktivite aracı olmanın yanı sıra çevrenin korunması, daha sağlıklı yaşam alanlarının oluşturulması yolunda da önemli avantajlar sağlıyor’ demektedir. Peki, İBB bu durumda ne yapıyor?

PEKİ, NELER YAPILABİLİR?
İstanbul’un bisiklet şehri olabilmesi için İBB öncelikle vizyonlu bir bisikletli ulaşım strateji planına sahip olması gerekir. Çevre, ulaşım, sağlık ve turizm için bisiklet kullanımının faydalarını düşünürsek İBB’nin bu konuda neden yeterli girişimlerde bulunmadığını anlayamıyoruz. Öncelikle yapılması gereken mevcut olan bisiklet yollarının bakımı ve bu yolların kullanımını arabalarını park ederek engelleyen araç sürücülerine arabalarını park etmemesi için bir yol ayrımı düzenekleri kurulması ya da cezai yaptırımların daha çok uygulanması gerekmektedir. Ayrıca mevcut olan bisiklet park alanlarının da sık aralıklarla bakımdan geçmesi gerekmektedir. 


Maalesef birçok başka konuda olduğu gibi bisiklet kullanımını yaygınlaştırma konusunda da İstanbul, dünyada ki benzer metropollere göre çok kötü bir karneye sahip. Toplumumuzu bisiklet kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve bisiklet kullanımı için motivasyon arttırıcı görseller, reklamlar hazırlanıp, yarışmalar ve turlar düzenlenebilir. Bisiklet sporuna okul çağımızdaki gençlerin ilgisini çekip gelecekteki toplumun bisiklet konusunda daha bilinçli olmasını sağlayabiliriz.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER NASIL?
Belediyemizin, İstanbul’un bisiklet şehri olabilmesi için bisikletlilere kucak açması gerekir. Bunu güvenli bisiklet yolları ağı kurarak, güvenli park yerleri oluşturarak ve toplu taşıma araçlarının bisikletle entegrasyonunu sağlayarak yapabilir. Tarihi yarımada da bir bisiklet yolu ağı kurulması hem turizm açısından olumlu katkıları olabilir, hem de Tarihi yarımadanın trafik ve egzoz yükünü azaltmaya yardımcı olabilir. San Fransisco’nun ünlü Golden Gate Köprüsü bisiklet ulaşımına açıktır. İstanbul’un 3 boğaz köprüsü için güzel bir örnek olabilir. İstanbul’da sahillerdeki devlet mülkiyetinde olan alanların denize bakan tarafı yaya ve bisiklet ulaşımına açılması da seçenekler arasında olabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bisiklet ulaşımını geliştirmek için neler yapmakta ve gelecek için bir planı var mı? İstanbul kaç kilometre bisiklet yoluna sahip ve gelecek hedefiniz bu konuda nedir?  
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum