Bahçelievler'de "Gurbetten Sılaya Tersine Göç" konferansı verildi

Sarıçiçek Tabiatını Koruma Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce tertiplenen; “Gurbetten Sılaya Tersine Göç” konferansında konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Bekletmeyin daha fazla baba yurdunuzu. Dönün” şeklinde İstanbul'da yaşayanlara çağrı yaptı.

Bahçelievler'de "Gurbetten Sılaya Tersine Göç" konferansı verildi

Sarıçiçek Tabiatını Koruma Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nce tertiplenen; “Gurbetten Sılaya Tersine Göç” konferansında konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Bekletmeyin daha fazla baba yurdunuzu. Dönün” şeklinde İstanbul'da yaşayanlara çağrı yaptı.

Bahçelievler'de
07 Mart 2019 - 00:30 - Güncelleme: 07 Mart 2019 - 00:41
Reklam

Sarıçiçek Tabiatını Koruma Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen “Gurbetten Sılaya Tersine Göç” konferansı Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek kültür merkezinde gerçekleşti. Malatya Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ve ‘Mikrofon Delisi’ lakaplı Şenol Korkmaz’ın sunumunu yaptığı konferansa bölgenin tanınan iş adamları ve STK Başkanlarıda katılırken, aynı zamanda bölgeye hizmet eden isimlere, Sarıçiçek Derneği tarafından plaket takdim edildi.

Programa özel sinevizyon gösteriminin ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Sarıçiçek Derneği ve 34 GÜNDEM Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Hallaç, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’deki en yaşlı nüfusun bulunduğu ilçeler arasında bölgemiz ilçelerinden; Ağın, Kemaliye, Arapgir ve Divriği’ninde olduğu açıklandı. Bunun nedeni yöremizin göç vermesi ve gençlerin yörede kalmayıp gurbete gitmeleri. Bundan yıllar önce terör korkusundan dolayı artık yaşlılarımızda köylerde durmuyorlardı. Terör bitti, fakat bu bir alışkanlık haline geldi. İhtiyar nüfusumuzun bir kısmı kışın gurbette çocuklarının yanında, yazın ise köylerine gidiyor. Bizlerde yıllarca düşündük; bu terk edilmişliği nasıl sona erdiririz diye? 25 senedir bu konuda çalışıyoruz. Bugüne kadar 100.000 civarında insan, festivalimiz ve diğer çalışmalarımızdan dolayı bölgeye geldi. Bunun Türkiye’de ikinci bir örneği yoktur herhalde. Tüm bunları yaparken arkamızda duvar gibi duran bir isim vardı, oda Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu” şeklinde konuştu.

FAZLI KARAMAN’IN ŞİİRLERİ PROGRAMA RENK KATTI
Bahçelievler Belediyesi Beyaz Masa Müdürü, Şair ve Sunucu Fazlı Karaman tarafından okunan; Şahin Yıldırım’ın ‘Gelemem’ ile Kayseri Yahyalılı Şair Mehmet Postallı’nın ‘Köyüne Dön’ isimli şiirleri ilgiyle dinlendi.

Fazlı Karaman’ın ardından kürsüye davet edilen Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Mevlid Uyan da bir konuşma yaparak, STK ve yöresel derneklerin önemine değindi. Kendisinin de uzun yıllardır dernek işleri ile ilgilendiğini söyledi.

HALUK CÖMERTOĞLU: SILA-İ RAHİM’İ İHMAL ETMEYİN
Konuşmaların ardından konferans için sahneye çıkan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu; “İnsan hayatı mevsimler gibidir, İlkbahar mevsimini yaşayanlar şu an okullarında, yaz aylarını yaşayanlar ise çalışıyor. Ben ise güz denilen mevsimdeyim. Yaşım 50’nin küsuratlarında. Sarıçiçek Derneğinin düzenlediği ‘Gurbetten Sılaya Tersine Göç’ konusunu kendi dilimin döndüğünce sizlere anlatmak için burada bulunuyorum. Her insanın Sıla’sı kendi geninde yaratılış kodunda saklıdır. Baba yurduna gelecek olursak orası bir gün muhakkak gideceğimiz yerdir. Aman kardeşlerim siz vaktinde gelin. Sıla-i Rahim dediğimiz, kelime anlamında bile Allah’ın isminin olduğu baba yurdunuzu ihmal etmeyin. Yaşamak için markalı ürünlere ihtiyacınız yok. Bu marka merakına dayalı yaşam tarzının sizi şehir bataklığına daha da çok sapladığını unutmayın. Maddi gücünüz ne olursa olsun bu kentleşme adı altında ki köleleşme tuzağına düşmeyin. Bakın memleketinizde bağınız, bahçeniz, bostanlarınız yahut hiçbir şeyiniz olmasa bile babadan dededen miras evinizi sahiplenin, ekecek biçecek yerler çok oralarda, onu dert etmeyin. İşsiz olanlar gelsinler baba yurtlarına her yer toprak ve orada her yer ekilmeye müsait tarla. Bakın biz yaptık. Mor Reyhan çayı dedik. Bir sürü insan çalıştı ve biz bu işten kâr elde ettik. Güzel Anadolu’muza sahip çıkalım. Oralarda bir kuru ekmeği paylaşmak var, dostluk var, kardeşlik var. Burada ne var? Dar sıkışık hayatlar içinde uyuşturucu bataklığı ve çeşitli sıkıntılar var. Derdiniz internet ise merak etmeyin köylerimizde de artık internet var. Bekletmeyin daha fazla baba yurdunuzu” ifadelerini kullandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum