Bahçelievler'de 3 yılda18 bin 600 ton atık geri dönüştürüldü

Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle Bahçelievler Belediyesi ev sahipliğinde; “İkinci Bir Dünya Yok” mottosuyla bir sergi düzenlendi.

Bahçelievler'de 3 yılda18 bin 600 ton atık geri dönüştürüldü

Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle Bahçelievler Belediyesi ev sahipliğinde; “İkinci Bir Dünya Yok” mottosuyla bir sergi düzenlendi.

Bahçelievler'de 3 yılda18 bin 600 ton atık geri dönüştürüldü
01 Nisan 2023 - 21:06
Reklam

Jant kapağından duvar süsü, çamaşır makinasında kalan tek çoraptan yapılmış minik vazo, teknoloji atıklarından yapılmış dev balık, bilgisayarlarımızın içindeki incecik kablolarla, atık pillerle süslenmiş dikkat çekici güzellikte tablolar, varillerden yapılmış koltuklar… 

Bütün bunlar Bahçelievler Belediyesi ev sahipliğinde “İkinci Bir Dünya Yok” mottosuyla yapılan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü etkinliğinde sergilendi. Yoğun ilgi gösterilen etkinlikte konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır tüm vatandaşları geleceğimiz için sıfır atık konusunda birlikte hareket etmeye çağırdı.

Türkiye’nin öncülüğünde BM’de alınan kararla 30 Mart tüm dünyaya Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak kutlanıyor. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlamak ve gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak amacıyla bugüne kadar pek çok “sıfır atık” projesini hayata geçiren Bahçelievler Belediyesi, Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde önemli bir farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.

“İkinci Bir Dünya Yok” mottosuyla Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte geri dönüşüm malzemeleriyle yapılmış birbirinden ilgi çekici sanat eserleri ve çeşitli malzemeler sergilendi, sıfır atık konulu bir panel yapıldı. Konuşmacılar İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık yetkilisi Mustafa Lütfü İlkbahar ve İdea Üniversal Uluslararası Kalkınma ve Çevre Derneği’nden TRT Belgesel’de Su Savaşları programı yapımcısı Hakan Girginer sıfır atık konusunda dikkat çekici bilgiler verdi. 

ORTAK EVİMİZ DÜNYA 
Bahçelievler Akif Emre Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte konuşan Başkan Hakan Bahadır, Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın önderliğinde BM’de alınan kararla tüm dünyada 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak kutlandığına dikkat çekti. Böyle önemli bir günün Türkiye kökenli olarak tüm dünyada kutlanıyor olmasının çok önemli olduğunu belirten Bahadır “Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürütülen “sıfır atık” projesi kapsamında ortak evimiz Dünya sizlerin, duyarlı insanlarımızın ellerinde yükselip gelecek nesillere miras kalacaktır” dedi. 

Bahçelievler’de 18 bin 600 ton atık geri dönüştürüldü
İlkim değişikliğinin yaşanmaya başladığını ancak alacağımız önlemlerle dünyanın daha fazla ısınmasının önüne geçebileceğimizi belirten Başkan Hakan Bahçelievler’de yapılan sıfır çalışmaları hakkına bilgi verdi. Başkan Bahadır, şöyle devam etti: “İlçemizde sıfır atık çalışmalarımız kapsamında kâğıt, karton, plastik, bitkisel atık yağ, elektronik atık, atık pil, tekstil atığı, atık motor yağı, atık lastik, atık ilaç, biobozunur (biyolojik olarak parçalanabilen) atık olmak üzere toplamda 18 bin 600 ton atığı geri dönüşüme, ekonomimize kazandırdık. Bu hepimizin ortak başarısıdır, biz böyle bakıyoruz.”

Bahçelievler’de 2019 yılından bugüne kadar dönüşebilen atıkların ayrı toplanması için cadde ve sokaklarda 450 noktaya sıfır atık ikili sistem, 7 farklı atık türünün ayrı ayrı toplanması için 22 farklı noktaya Mobil Atık Getirme Merkezi kuruldu.14 farklı atık türünün ayrıştırılıp geri dönüşüme gönderildiği 3000 m2 lik Atık Getirme Merkezi hayata geçirildi. 

BM DAVET EDİLDİK 
Gençlerle gerçekleştirdikleri “İnsan Değişirse İklim Değişmez” konulu tiyatro ve panel ile BM’nin dikkatini çektiklerini ve davet aldıklarını anlatan Başkan Bahadır “Bu panel ve tiyatro özellikle 12-18 yaş arasındaki gençlerin iklim değişikliğine dikkatini çekmek amacıyla yapıldı. Panel, BM tarafından da çok önemli görüldü ve BM’de bu konuyla ilgili bir konferansa davet edildik. Sadece gençler değil kadınların da bu konuda duyarlılığının artırılması büyük öneme sahip bizim bu konuda da çok önemli çalışmalarımız olacak” şeklinde konuştu. 

İSTANBUL’DA GÜNDE 18 BİN TON ÇÖP ÇIKIYOR
İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Sıfır Atık yetkilisi Mustafa Lütfü İlkbahar ise dikkat çekici rakamların yer aldığı bir sunum yaptı. Atık kelimesin israf anlamına geldiğini belirten İlkbahar, atık yönetiminden çok atık miktarının azaltılması gerektiğine dikkat çekti. Çöplerin yüzde 90 oranında geri dönüştürülebildiğini ancak şu anda yaklaşık yüzde 28’nin dönüştürüldüğünü ifade eden İlkbahar şöyle devam etti:  “Kullandığımız her şeyi doğadan alıyoruz. Bunların hepsini alıp bu şekilde tüketirsek kalmayacak. İstanbul’da günde kişi başı 1,13 kg çöp çıkıyor. Toplamda ise yaklaşık 18 bin ton çöp. Yeni günde 1500 tane çöp kamyonu çöp toplanıyor.  2022 yılında 121 milyon kilogram atık topladık ve önemli oranda ağaç, metal hem de su tasarrufu sağladık. Atıklarımızı azaltmak çok önemli. Konuştuğumuz iklim değişikliğinin en somut örneği bu mevsimde ortalama yüzde8 0-90 doluluk oranına sahip olması gereken barajlarımızın doluluk oranı yüzde 34. Eğer yağmur, kar yağmazsa bizleri kurak bir yaz bekliyor.”

DİNOZORLARIN İÇTİĞİ SUYU İÇİYORUZ
TRT Belgesel’de Su Savaşları programı yapımcısı Hakan Girginer ise su özelinde bir sunum gerçekleştirdi. Dünyadaki suyun sadece yüzde 1-3 oranında içilebilir olduğunu belirten Girginer “Biz bu suyu hırsla, hınçla, inatla, elimden geleni ardımıza koymadan kirletiyoruz ancak doğa bunu temizlemeye artık yetişemiyor. Dünya kurulduğundan beri aynı suyu kullanıyoruz. Dünya üzeri kapalı bir sistem. Ne uzaydan su alıyoruz ne de dışarıya su satıyoruz. Milyar yıllar önce dinozorların içtiği suyu içiyoruz” dedi.

İdea Üniversal Derneği olarak Afrika’da açlık, susuzluk, aşırı yoksulluk ile savaştıklarını belirten Girginer şöyle devam etti: “Su hayattır, su her şeydir. Afrika’da temiz içme suyunu ulaşılamayan yerlerde insan hayatı zayi oluyor. Bebekler ölüyor, İnsanla umutsuzca yaşıyor. Bir şey üretemiyorlar. Biz su buluyoruz, kuyular açıyoruz, tarım alanları buluyoruz, akıllı sulama sistemleriyle hasat alıyorlar. Hayat yeniden şekilleniyor, umut ediyorlar.” 

 Etkinliğin sergi alanındaki eserlerde oldukça ilgi gördü. Sanatçı Sare Ertaş Kural’ın teknoloji atıklarıyla süslediği yağlı boya tabloları, özellikle teknoloji atıklarından yaptığı dev balık oldukça dikkat çekti. Hollandalı sanatçı Sija Zobi ise “Atıklardan Harikalara” isimli eserleri ile sergi alanında yer aldı.  Bahçelievler Belediyesi’nin “Sıfır Atık Sıfır Kayıp” sloganıyla farklı alanlarda yürüttüğü çalışmaların örnekleri ise özellikle öğrenciler tarafından büyük beğeni aldı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum