Bahçelievler Belediyesi risk oluşturan ağaçlarla ilgili çalışma başlattı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile Bahçelievler Belediyesi’nin ortak çalışması ile tespit edilen yüksek riskli ağaçların akustik tomografi ile röntgeni çekiliyor. 

Bahçelievler Belediyesi risk oluşturan ağaçlarla ilgili çalışma başlattı

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile Bahçelievler Belediyesi’nin ortak çalışması ile tespit edilen yüksek riskli ağaçların akustik tomografi ile röntgeni çekiliyor. 

Bahçelievler Belediyesi risk oluşturan ağaçlarla ilgili çalışma başlattı
11 Ekim 2019 - 21:07 - Güncelleme: 12 Ekim 2019 - 21:34
Reklam

Bahçelievler Belediyesi'nce, ilçe genelinde yağmur ve fırtınayla birlikte caddelerde ve kamusal alanlarda ağaç devrilmesi ile oluşan kazaların önüne geçebilmek amacıyla 1 ay önce başlatılan projede, devrilme riski yüksek ve çok yüksek ağaçların tespit çalışmalarında sona gelindi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi ile Bahçelievler Belediyesi’nin ortak çalışması sonucu tespit edilen yüksek riskli ağaçların akustik tomografi ile röntgeni çekildi. Yapılan çalışma ile ağaçlarda dışarıdan görünmeyen çürük ve mekanik direnci zayıflamış bölümler ses dalgalarıyla tespit edildi.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi bilim insanları tarafından sürdürülen çalışmanın amacı, ağaçların devrilme riskine karşı önlem alınabilmesi, bilimsel veriler ışığında direnci zayıf ağaçlara müdahalenin önceden belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasıdır.

EN RİSKLİ 175 AĞACIN TOMOGRAFİSİ ÇEKİLDİ
Çalışmada önceliğin ağaçların yaşatılması olduğunu vurgulayan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır; “İklim değişiklikleri nedeniyle maalesef artık mevsimler dünya ve ülkemiz ölçeğinde alışılagelmişin dışında seyrediyor. Oluşan fırtınalar, ağaçları kökünden söküp devirebiliyor. Bunun örneklerini İstanbul’umuzun diğer ilçelerinde gördüğümüz gibi, Bahçelievler’imizde de yaşıyoruz. Arkadaşlarımız ilk etapta riskli ve en riskli durumdaki 175 ağacı tespit ettiler ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden gelen saygıdeğer hocalarımızın yardımı ve bilimsel veriler ışığında ağaçlarımızın dışarıdan bakıldığında göremediğimiz, tabiri caizse iç organlarının tomografisini çektik. Bu çalışmamıza Eylül ayının ilk günlerinde başlamıştık ve bugün burada son ağaçlarımızın tetkikleri yapılıyor, daha sonra hocalarımızın her ağaç için ayrı hazırlayacakları raporlar doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.  

ÇIKACAK RAPORLARA GÖRE HAREKET EDİLECEK
Tomografisi çekilen ağaçlardan elde edilecek bilimsel verilere göre; ağaç bakım, restorasyon ve destekleme yöntemleri ile kurtarılabilecek durumda ise budama işlemi ile tepe tacını küçültme, mekanik olarak destekleme çalışmaları ve hasarlı kısımlarda mantar dokularının temizlenerek macun ile doldurma çalışmaları gibi tedavi yöntemleri ile ağaçların yaşam ömürlerinin uzatılması sağlanacak. 
Ağaç kurtarılamayacak durumda ise, can ve mal kaybına zarar vermemesi için kesim çalışmalarına başlanacak. Eylül ayının ilk günlerinde başlayıp, ilçe genelinde tamamlanan çalışmaların ardından, Milli Egemenlik Parkı içerisindeki asırlık Sakız, Halep Çamı ve Kavak ağacının incelemesi, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yeşil ve Öğretim Üyesi Dr. Necmettin Şentürk tarafından yapıldı. Çalışmanın finalinde, bilim insanı hocaların inceledikleri her ağaç için daha sonra ayrı hazırlayacakları raporlar doğrultusunda hareket edilecek.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum