Bahçelievler Belediyesi 1 yılda 240 ton bayat ekmek topladı

Bahçelievler Belediyesi 1 yılda 240 ton bayat ekmek topladı

Bahçelievler Belediyesi 1 yılda 240 ton bayat ekmek topladı
24 Nisan 2022 - 18:35
Reklam

Bahçelievler Belediyesinin hayata geçirdiği bayat ekmek kumbarası uygulamasıyla bir yıl içinde toplanan ve değeri 4 milyon 200 bin lirayı bulan 240 ton ekmek, geri dönüşümle hayvan yemi olarak çiftçilere satılırken, elde edilen gelirle sokak hayvanlarına mama alındı. 

Bahçelievler Belediyesi geçen yıl ilçede 200 farklı noktaya bayat ekmek kumbaraları koyarak, çöpe giden ekmekleri geri dönüşüme kazandırdı. İlçe genelinde cadde ve sokaklara vatandaşın rahat ulaşabileceği 200 farklı noktaya ekmek kumbaraları yerleştirildi. Dolan kumbaralar boşaltıp birinci sınıf atık depolama merkezinde ara depolama yapıldı. Burada günlük yeterli seviyeye ulaşınca anlaşmalı firma ile beraber buradan hayvan çiftliklerine sevkiyat sağlanıyor. Orada da ayrıştırılan ekmekler hayvansal yem haline getiriliyor. 

Aylık ortalama 20 ton civarı bayat ekmek toplanan projeye geçen yılın nisan ayında başladı ve bu güne kadar 240 ton ekmek toplandı. Bu rakamın, yaklaşık 1 milyon 200 bin ekmeğe (1 ekmek 200 gram olarak ele alındı) tekabül ediyor ve bugünkü piyasa şartlarıyla beraber ekmek fiyatıyla çarptığınızda 4 milyon 200 bin lira gibi bir rakam yapıyor. Anlaşmalı firma Silivri, Arnavutköy mevkisinde çeşitli çiftliklere bunu servis ediyor. Burada ekmek tamamen bir yem olarak verilmiyor, kullanılan yemin içine belli bir oranda karıştırılarak veriliyor. Bununla israf engellenmiş oluyor, çöpe gitmesini önleniyor. Aynı zamanda hayvanlara yem haline getirilirken, çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. 

SOKAK HAYVANLARI UNUTULMADI 
Proje ile elde edilen toplanan bayat ekmeklerden elde edilen gelirle sokak hayvanları için mama alındığını kaydeden Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır; “Kurulan sistem karşılığında elde edilen gelirle kedilere, köpeklere, sevimli dostlarımıza mama alarak geri dönüşümünü sağlıyoruz. Firma mamaları veterinerlik birimimize teslim ediyor. Bu proje ile sokak hayvanlarımıza yaklaşık 3 ton mama sağlandı. Bu projedeki esas hedefimiz kıymetli komşularımızın tüketebileceği kadar ekmek almalarını sağlamak ki bizim bu projelerimize gerek kalmasın. Ama bir vesile ile komşularımızın elinde kalan bayatlayan, tüketilemeyen ekmeklerin de çöpe gitmesini engelliyoruz. Ekmek bizim ülke olarak kutsalımız ve bunu önemli bir proje olarak görüyoruz. 240 ton ekmeğin 2 milyon liraya yakın üretim maliyeti var. Bu üretim için harcanan 2 milyon lirayı da geri kazandırmış oluyoruz."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum