Bağcılarlı kadınlara 'İlk Yardım' eğitimi...

Bağcılar Belediyesi Kadın Meclisi ile İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü’nün iş birliğinde Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda kadınlara ‘İlk Yardım’ın önemi anlatıldı.  

Bağcılarlı kadınlara 'İlk Yardım' eğitimi...

Bağcılar Belediyesi Kadın Meclisi ile İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürlüğü’nün iş birliğinde Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda kadınlara ‘İlk Yardım’ın önemi anlatıldı.  

Bağcılarlı kadınlara 'İlk Yardım' eğitimi...
02 Mart 2017 - 10:53 - Güncelleme: 02 Mart 2017 - 11:03
Reklam

Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “İlk Yardımın Önemi” konulu programda konuşan 112 Sağlık Eğitmeni Filiz Balcı, şekeri düşen hastanın yutkunabilmesinin önemli olduğunu belirtti. Hastanın kesinlikle tokatlanmaması gerektiği uyarısında bulunan Balcı, “Çünkü yüz felcine sebep olabilir” dedi. Kesici aletle yaralanmalarda da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Balcı, yaralının dışarı çıkan organlarının içeri konulmaya çalışılmasının da uygun olmayacağını belirtti. 

İlkyardım Eğitmeni Azize Yıldız yaptığı konuşmada eğitim almış herkesin olay yerinde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahalelere ilkyardım denildiğini söyledi. Yıldız, ilkyardımın uygula aşamalarının koruma, bildirme ve kurtarma olduğunu ifade etti. İlk olarak hastanın nabzına ve nefes alıp almadığına bakılması gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Bunlar mevcut ise ikinci değerlendirme yapılmalıdır. Başından ayakucuna kadar görsel ve elimizle dokunarak kanama olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Karga tulumba kaldırılan yaralı ömür boyu felçli kalabilir” dedi. Kan şekeri düşmesinin tehlikeli olduğunu da anlatan Yıldız, enerjisiz kalan beyin hücrelerinde hasar oluşabileceğini kaydetti. Kan şekeri rahatsızlığının şeker hastalığı tedavisi sırasında ve uzun egzersizler sonrası uzun süre aç kalma durumunda ortaya çıktığını anlatan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Hasta yalnız bırakılmamalıdır. Epilepsi (Sara) nöbeti sırasında bilinç kaybı ve kasılma oluşur. Ardından kafa travmaları ve beyin kanamaları ortaya çıkabilir. Hastanın kasılmasına müdahale edilmemeli. Soğan, sarımsak veya kolonya gibi maddeler koklatmak fayda sağlamaz. Tehlikeli yerdeyse güvenli yere taşınmalı. Başını destekleyecek yastık ve battaniye konulmalı. Çenesini açmaya ve onu uyandırmaya uğraşılmamalıdır. Nöbet süresi 10 dakikayı aşarsa veya tekrarlayan nöbetler oluşursa hastaneye nakledilmelidir.” 

BAYILAN KİŞİYİ TOKATLAMAYALIM
112 Sağlık Eğitmeni Filiz Balcı ise yerde uzanmış vaziyette bir kişi görüldüğünde şeker düşüklüğünün akla getirilmesi gerektiğini söyledi. Şeker düşüklüğü halinde hastanın yutkunabilmesinin önemli olduğunu belirten Balcı, “Kesinlikle hastayı tokatlamayalım. Omuzlarına dokunalım. Çünkü yüz felcine sebep olabilir” dedi. Kesici aletle yaralanmalarda da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Balcı, yaralının dışarı çıkan organlarının içeri konulmaya çalışılmasının da uygun olmayacağını belirtti. Balcı, organların üzerinin ıslak bir bezle örtülmesi gerektiğini söyledi. Bir kişinin gözüne kaçan cismin çıkarılmaması gerektiği uyarısında da bulunan Balcı, “Her iki göz de kapalı halde kişi, hastaneye götürülmelidir. Hastaya yiyecek içecek verilmemeli. Çünkü acil ameliyata alınacaktır.” diye konuştu.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum