Yeşil alanların olmadığı İstanbul’da hayvanların yaşam şartları her geçen gun zorlaşıyor. Bağcılar Belediyesi’nin Hayvan Barınma ve Muşahade Merkezi 5 yıldızlı hizmetiyle dikkat çekiyor. “Bir semtin sokak hayvanları sizden kaçmıyorsa orada yaşayın çunku komşularınız olacak kişiler guzel insanlardır." Sözunu hatırlatan Bağcılar Belediyesi’nin sokak hayvanlarına verdiği hizmet hayvan severler tarafından takdir topluyor.
Bağcılar’da hayvanlar için de beş yıldız kalitesinde hizmet veriliyor. 2000 yılından bu yana köpeklerin bakımının yapıldığı ilçede 2007 yılında Mahmutbey Mahallesi İSTOÇ Mevkii’nde yeni tesisler de faaliyete geçirildi. Sokaklardan toplanan veya ilçe sakinlerince getirilen sokak köpekleri, Bağcılar Belediyesi Barınma ve Muşahade Merkezi’nde koruma altına alınıyor.
Merkez, beş yıldızlı hizmetleriyle dikkat çekiyor. Hayvanların kaldığı barınağın zemininde nem ve rutubet tutmayan plastik paletler bulunuyor. İhtiyaçlara göre yenilenen Hayvan Barınağı’nda hayvanların sağlıklı ve temiz ortamda yaşayabilmesi amacıyla yeni hizmet alanları da açıldı. Bu kapsamda, Hayvan Barınağı’nın bitişiğinde duzenlenen 400 metrekarelik açık alan da hayvanların guneşlenmesi ve gezmesi amacıyla kullanılıyor. Bu alan içerisinde iki gölgelik olmak uzere 10 adet kulube de hayvanlara hizmet veriyor. Tesislerdeki köpeklerin gunluk bakımı iki veteriner, veteriner teknikeri ve altı bakıcı olmak uzere toplam dokuz personel tarafından yerine getiriliyor. Köpeklerin gunluk bakımı her sabah saat 09.30 ve 10.30 öğleden sonra da 15.30 ile 16.30 arasında yapılıyor. Duzenli olarak yapılan bakımlar sırasında köpeklerin sağlık durumu kontrol ediliyor. Muayene sonrasında hastalık olduğu belirlenen hayvan bakıma alınıyor, aşı yapılarak ilaç tedavisi gerçekleştiriliyor.
Hayvanlar duzenli olarak sağlık kontrolunden geçiriliyor. Ayrıca sokakta bulunan hasta ve yaralı kedilerin bakımı da yapılıyor. Son beş yılda bine yakın köpek sahiplendirildi. Yine geçtiğimiz yedi ay içerisinde de toplam 105 köpek sahiplendirildi. İlçe sakinleri tarafından getirilen veya görevlilerce alınan köpekler sahiplendirilmemesi halinde kısırlaştırılıp kuduz aşığı yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakılıyor.
Merkez’in ziyaretçisi özellikle yaz aylarında artıyor. Hayvanlarını tedavi ettirmek isteyenler, köpek sahiplenmek isteyenler, hayvanseverler burayı sıkça ziyaret ediyor. Kedisiyle gelen Ali Sefer, “Gözunden rahatsızdı. Bu yuzden tedavi amacıyla getirdim. Veteriner ilaç verdi. Burası beş yıldızlı hayvan barınağı" derken, tesisleri çok beğendiğini ifade etti. Hayvanlara temiz ve guvenli ortamda bakıldığını anlatan Sefer, “Böyle guzel tesislerin ulkemiz genelinde yaygınlaşması lazım." diye konuştu. Ailesiyle piknik yaparken yanlarına sokulan minik bir köpeği sahiplenen Tuğba Nur Arslan adlı öğrenci de, “Gece uyumuyor. Hastalığı bir turlu geçmedi. Bu yuzden buraya getirdik" diye konuştu. Guneşli Mahallesi’nde oturduğunu anlatan Arslan, “Çok guzel bir tesis. Hayvanlara iyi bakılıyor. Temiz ve guzel hizmet veriliyor." dedi. Engin Adır adlı genç ise köpeğine aşı yaptırdığını belirterek, “Başkanımız Lokman Çağırıcı’ya çok teşekkur ediyorum. Böyle guzel bir tesisi hizmete sunmuş. Hayvan severler olarak çok yararlanıyoruz. Hayvanlar burada bakılıyor, tedavi ediliyor ve karınları doyuruluyor." diyerek duygularını dile getirdi. Golden Retriever cinsi bir köpeği sahiplenen Mesut Tiryaki şunları söyledi: “Köpeğin bakımı ve aşısı yapılmış. Kaldıkları yer temiz ve duzenli. Bu yuzden hiç duşunmeden geldiğim barınaktan bir köpeği sahiplenerek ayrılıyorum. Çok mutluyum. Yetkililere çok teşekkur ediyorum."
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Merkez’de önemli bir hizmeti yerine getirdiklerini belirterek, ihtiyaçlara göre de yeni kullanım alanları eklediklerini belirtti. Sokak köpeklerinin insanlara zarar vermesinin önune geçtiklerini ifade eden Çağırıcı, sağlık kontrolunden geçirilen ve kuduz aşısı yapılan hayvanların sahiplendirildiğini de söyledi. Barınağın şehir içi ve şehirlerarası karayolu ulaşımına yakın olduğunu ifade eden Çağırıcı, şunları söyledi: “Ülkemizin değişik vilayetlerinden gelen vatandaşlar köpekleri sahiplenebiliyor. 2007 yılından bu yana bine yakın köpek sahiplendirildi. Hayvanları sahiplenecek kişilerle ilgili kimlik bilgilerini, adreslerini ve telefon numaralarını alıyoruz. Sahiplenecek kişilerin 18 yaşından buyuk olmasını da şart koşuyoruz."