Bağcılar ilçesi Kentsel Dönuşum Projesi kapsamında otoparklı ve yeşilin hakim olduğu yeni yaşam alanlarına kavuşuyor.
Riskli alan ilanını takiben hazırlanan plan çerçevesinde yeni yapılaşmanın adımları atılıyor. Buna göre ilk olarak Bağcılar Belediyesi ekiplerince mevcut durum analizi yapılıyor. Ardından imar planına esas olarak jeolojik-jeoteknik etut raporu hazırlanıyor. Alan kullanımına ilişkin stratejilerin ve dönuşum modellerinin belirlenmesinin ardından da hak sahipliği tespiti ve taşınmaz değerlendirmesi gerçekleştiriliyor. Bir sonraki adımlarda da imar planları ile kentsel tasarım projeleri hazırlanıyor. Proje alanında hak sahipliliğinin tespiti ve kıymet takdir raporlarının oluşturulmasının ardından da “Uzlaşma Paylaşım Modeli" oluşturuluyor. En son safhada ise tum veriler ve sureç coğrafi bilgi ortamına aktarılıyor.
SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Bağcılar’daki Kentsel Dönuşum sureci iki aşamalı olarak devam ediyor. İlk aşamada birincisi riskli alanlar, ikinci aşamada ise riskli yapılar belirleniyor. Riskli alanlarda Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen alanlarda çalışma başlatılıyor. Belirlenen alanlarla (15 dönumden buyuk alanlar) ilgili planlama yapılıyor. Bağcılar Belediyesi tarafından İlan edilen alanlarda gerekli olan analizler yapılıyor. Bu analizlerde nufus, yolların aksları ve çevre duzenlemesi gibi planlar hazırlanıyor. Hazırlanan bu planlar, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına gönderiliyor. Onayın çıkması halinde planın uygulanması safhası başlıyor. İmara açılan alanda inşaat safhasına geçiliyor.
RİSKLİ YAPI SAHİBİ BİLGİLENDİRİLİYOR
Riskli yapı sahibi başvurduğunda ilk olarak Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Mudurluğu’nce bilgilendiriliyor. Riskli yapılar surecini başlatan ilk adımda vatandaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca lisanslandırılmış laboratuvarlardan yapı ve zemin testi yaptırıyor. Bu test sonuçları Bağcılar Belediyesi Kentsel Tasarım Mudurluğu’nce inceleniyor. Bağcılar Belediyesi’nin onay vermesi halinde binanın yıkımı gerçekleştiriliyor. Kentsel Dönuşum Projesi’ne giren binaların sahiplerine vergi ve harç muafiyeti tanınıyor, kira yardımında bulunuluyor ve kredi desteği sağlanıyor. En son safhada bina sahipleri daha sonra muteahhitlik belgesi olan kişi ya da firmalarla göruşerek depreme dayanıklı, otoparklı, bahçeli binasını yapmak uzere anlaşıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İYİ ANLATTIK
“Bağcılar’ın cefasını çekenler bundan sonra sefasını surecek" diyerek Proje’nin adımını attıklarını ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Çunku biz kentsel dönuşumu yerinde dönuşum olarak gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Yaklaşık 8 bin bina 24 bin de bağımsız birimin (bir binadaki daire sayısı) yenileneceğini ifade eden Çağırıcı, şu ana kadar 410 binanın yenilendiğini ifade etti. Kentsel dönuşumden ilçe sakinleriyle muteahhitler ve teknik buroların yararlandığını kaydeden Çağırıcı, şöyle konuştu:
“Bağcılar’da kentsel dönuşumu iyi anlattık. Yıkımını yaptığımız binaları yuzde yuz mutabakatla gerçekleştiriyoruz. İlçemizde yeni binalar otoparklı ve asansörlu yapılıyor. Bağcılar’da toplam 43 bin 340 parsel bulunuyor. Bunun yaklaşık 40 bini 500 metrekarenin altında. Ama komşu parseller birbirleriyle anlaşarak binalarını site şeklinde yaparak hem yeşil alanı hesaplıyorlar, hem de binaları otoparklı ve asansörlu oluyor. Biz Belediye olarak her turlu kolaylığı sağlıyoruz. Bizim önceliğimiz otoparklı ve asansörlu bina inşa edilmesidir."