Yaşam koçunun hayatımızdaki yeri ve önemi

Gazete365'in yazarlarından Eşref Eker, köşesinde bu sefer de Yaşam Koçu Şafak Gürayman’ı konuk etti. İşte yaşam koçluğuna dair merak ettikleriniz...

Yaşam koçunun hayatımızdaki yeri ve önemi

Gazete365'in yazarlarından Eşref Eker, köşesinde bu sefer de Yaşam Koçu Şafak Gürayman’ı konuk etti. İşte yaşam koçluğuna dair merak ettikleriniz...

Yaşam koçunun hayatımızdaki yeri ve önemi
17 Ekim 2016 - 10:58 - Güncelleme: 18 Ekim 2016 - 17:01
Reklam

Sevgili okurlar merhaba. Bu sayımızda Yaşam Koçu Şafak Gürayman’ın konuğu olduk.Şafak Hanım ile yaptığımız kısa ama verimli röportajımızda, siz okurlarımızın merak ettiği soruların cevabını aldık. Şafak Güreyman bizlere, yaşam koçluğunun ne olduğu, ne gibi sonuçlar doğurduğu ve kimlerin yaşam koçluğu için başvurduğu gibi birçok konuda bilgi verdi.

İşte Şafak Gürayman ile sohbet havasında geçen keyifli röportajımız:
-Şafak hanım öncelikle okuyucularımızı bilgilerinizle aydınlatacağınız için Gazete365 olarak şimdiden teşekkür ediyoruz. Yaşam koçluğu nedir, kimler başvurur?
Şafak Gürayman: Yaşam koçluğu; danışana akıl vermek, kararları üzerinde etkili olmaya çalışmak değildir. Bize danışan olarak gelen kişi zaten bir sorunuyla gelir. Yani geldiğinde bir sebebi vardır. Ya işiyle ya eşiyle, ya parayla ya hayatla sorun yaşıyordur. Hayatında bir noktada tıkanmıştır. Ne yapacağını bilemediği bir yerdedir ve bir çıkış arıyordur. Bizim işimiz, onu bize  getiren sebebin nereden kaynaklandığını bulmaktır. Yani sorunun kökenine inmek. İşte asıl işimiz bu noktadan sonra başlar. Bizim bu durumu anlamamız, sohbet ederken sorduğumuz sorular ve kullandığımız tekniklerle kısa sürede ortaya çıkabilir. Tabi bu  kişiye ve  duruma göre değişiklik gösterebilir.  Bundan sonrasındaki en önemli gelişme kişinin bunu fark etmesini sağlamaktır. Yani biz onun bunu kendisinin görmesini ve de kabul etmesini sağlarız. Koçluğun en önemli amaçlarından biri budur.  Ayrıca bu arada konuşulan konular esnasında kişi kendisini rahatsız eden olayları hatırladıkça, anlattıkça tekrar aynı duyguları hissedebilir. Aynı travmaları tekrar yaşayabilir. Onu bu duygudan çıkarmak ve şifalamak için de diğer tekniklere ve öğretilere başvurmanız gerekebilir. İşte bu yüzden de bir koçun gerekli donanıma ve bilgilere sahip olması gerekir. Bu da ayrı bir konudur.  Şimdi diyelim ki danışanı tanıdık, anladık ve arada çıkan sorunları bertaraf ettik. Bu işin bir kısmı ve önemli bir noktası. Fakat bundan sonra izleyeceği yol ve yapması gerekenler konusunda ona yardımcı olmak gerekiyor. Burada da kararları kendi istek ve arzuları doğrultusunda  ve tabi ki kendisinin en iyi hayrına göre  onun alması gerekiyor. Biz bunu sağlar ve yardımcı oluruz. Belki burada ona öneriler getirebilir  fikir verebiliriz. Fakat onun yerine karar vermeyiz.


- Peki, bireysel yaşam koçluğu ne sağlar?
Şafak Gürayman:Maddelerle sıralayacak olursak bireysel yaşam koçluğu;
*Kendi yaşam dengenizi kurmanızı sağlar,
*Kişisel farkındalıklarınızı arttırır,
*Kendi potansiyelinizi fark etmenizi ve geliştirmenizi,
*Kendi önünüzdeki engelleri görmenizi ve aşmanızı,
*Başarınıza engel olan inançlarınızı değiştirmenizi,
*Çevrenizdekilerle sağlıklı iletişim kurarak daha huzurlu olmanızı,
*İstediğiniz yaşama ulaşmak için net hedefler belirlemenizi,
*Hedefinize giden yolda adımlar atmaya başlamanızı,
*Hayatınızda istediğiniz değişimi yaratmanızı ve
*Bu değişim yolculuğunda kendinize inanmanızı ve motive olmanızı sağlar.

-Verdiğiniz bilgiler için bir kez daha teşekkür ederiz Şafak Hanım.
Şafak Güreyman: Rica ederim. Asıl ben size beni Gazete365 okurlarıyla buluşturduğunuz için teşekkür ederim.
 


YORUMLAR

  • 0 Yorum