Verem hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?

Bahçelievler Verem Savaş Dispanseri tarafından yapılan yazılı açıklamayla verem hastalığının belirtileri anlatıldı, şüphe duyan vatandaşların acilen kendilerine başvurmaları istendi.

Verem hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?

Bahçelievler Verem Savaş Dispanseri tarafından yapılan yazılı açıklamayla verem hastalığının belirtileri anlatıldı, şüphe duyan vatandaşların acilen kendilerine başvurmaları istendi.

Verem hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?
31 Aralık 2016 - 14:08
Reklam

1-7 Ocak 2017 tarihleri arasında 70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası olması sebebi ile Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde çeşitli etkinlikler yapılamaya ve bilgilendirici mesajlar yayınlanmaya başladı. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Tüberküloz Şubesi de il genelinde bildiriler yayınladı.

Bahçelievler Verem Savaş Dispanseri de, verem hastalığına dikkat çekmek ve verem hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla yazılı bir açıklama yaptı. Sayısal verilerin paylaşıldığı açıklamada; verem hastalığının belirtileri anlatıldı, şüphe duyan vatandaşların acilen kendilerine başvurmaları istendi. 

İşte, Bahçelievler Verem Savaş Dispanseri’nden yapılan yazılı açıklamanın tamamı:
Verem hastalığı nedir ve nasıl bulaşır?
Verem hastalığı, 15.000 ile 20.000 yıldır yeryüzünde olduğu bilinen, zaman zaman salgınlar yaparak şimdiye kadar milyonlarca insanın ölümüne yol açmış, Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterinin yol açtığı bir hastalıktır. Verem; tüberküloz ve ince hastalık isimleriyle de bilinir. Günümüzde güçlü antibiyotik ilaçlarla tedavisi mümkün olan bu hastalık, tutulan kişilerde 2-3 haftadan uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Bu şikâyetlere sahip bireylerin Verem Savaş Dispanseri’ne veya diğer sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Tedavisi en az 6 ay süren verem hastalığı, birden fazla antibiyotik cinsi ilacın kullanılmasını gerektirir. 

Ülkemizde verem hastalığının teşhisi için kullanılan akciğer grafisi, balgam tetkiki hizmetleri ve tedavide kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserleri’nde ücretsiz olarak verilmektedir. Tedavi almakta olan verem hastalarının ilaçlarını gözetim altında düzenli olarak “Doğrudan Gözetimli Tedavi” denilen yöntemle alması tedavi başarısı için esastır. İlaç tedavisi almayan verem hastaları her yıl 15 kişiyi daha enfekte ederler. Bu nedenle verem hastasının temasta bulunduğu aile bireyleri, arkadaşları, iş arkadaşları, öğrenci ise okul arkadaşları mutlaka Verem Savaş Dispanseri'ne başvurarak gerekli taramalarını yaptırmalıdırlar. Yapılan testler sonucunda gerekli görülen temaslılara da koruma tedavisi verilebilmektedir. 

Verem hastalığı, hasta kişinin hapşırma, öksürük ve konuşma sırasında havaya saçtığı damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar özellikle toplu olarak kapalı ortamlarda yaşanılan, yeterince havalandırılmayan ve güneş ışığı almayan ortamlarda hastalığın yayılmasına neden olur. Verem hastalığı en sık akciğerleri tutar, bunun yanı sıra boyundaki ve koltuk altındaki lenf bezleri, kemikler, böbrekler başta olmak üzere vücuttaki tüm organları tutabilir.

İnatçı karakterde öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, 38 derecenin üzerinde sürekli olan ateş, kişinin üzerini değiştirmesini gerektirecek miktarda gece terlemesi, son altı ayda mevcut kilosunun yüzde onundan fazlasını kaybetme, sürekli yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, sırt ve yan ağrısı şikayetleri olan hastalar kendilerine en yakın Verem Savaş Dispanseri’ne başvurmalıdırlar.

Bahçelievler Verem Savaş Dispanseri
Adres: Eski Londra Asfaltı Adnan Kahveci Bulvarı No:141
(Bahçelievler Kamu Sağlığı Binası, Bahçelievler Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin Yanı) 
Telefon: 0 212 441 69 91

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum