TÜKODER’den vatandaşlara yılbaşı öncesi tavsiyeler…

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yılbaşı nedeniyle vatandaşları aşırı tüketim ve algı oynamalarıyla kandırılmamaları konusunda uyardı.

TÜKODER’den vatandaşlara yılbaşı öncesi tavsiyeler…

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yılbaşı nedeniyle vatandaşları aşırı tüketim ve algı oynamalarıyla kandırılmamaları konusunda uyardı.

TÜKODER’den vatandaşlara yılbaşı öncesi tavsiyeler…
31 Aralık 2016 - 12:40 - Güncelleme: 02 Ocak 2017 - 17:14
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yaptığı yazılı açıklamayla yılbaşı öncesinde vatandaşları uyardı. Aşırı tüketime dikkat çeken ve firmalar ile bankaların indirim yalanıyla vatandaşları kandırdığını söyleyen Başkan Aziz Koçal,  6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun ile ilgili de bilgiler verdi.

Tüm vatandaşlar mutlu yıllar dileyen Başkan Koçal, “Yılbaşı nedeniyle aşırı tüketimden uzak durun. Yılbaşı nedeniyle bankaların sunduğu düşük faiz oranlı kredileri sadece yılbaşı için kullanmayın. Yapacağınız her türlü alışverişin belgesini alın. Sahte indirim etiketlerine kanmayın” dedi.

İşte TÜKODER Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal’ın basın açıklamasının tamamı:    
BASIN VE KAMUOYU DİKKATİNE
Bilindiği üzere yılbaşına sayılı günler kaldı. Yılbaşları, bayramlar ve diğer önemli günlerde aşırı tüketim toplumda körüklenmektedir. Mağazalar da indirimli ve kampanyalı satışlar furyası başlar, Bankalar da ise sanki o günlere özel bir faiz indirimi varmış gibi tüketicilere kredi vermek için reklamlar ve algılar oluşturulur.

Bankalar çeşitli faiz oranları ile 48 aya varan taksit imkânları ile kredi fırsatları sunmaya başlamıştır. Tüketicileri uyarıyoruz, bu krediler de önerilen faizler cazip değildir. Faiz oranı çok düşük gibi görünse de bileşik faizi hesaplandığında yıllık faiz oranı yüzde 30’a yaklaşmaktadır. Ve ödediğiniz her taksit ödemesinin çok büyük bir kısmı öncelikle faiz ödemesine gitmektedir. Bu yönden bakınca da kredinin maliyeti tüketicilere çok yüksek gelmektedir.  Bir taraftan şatafatlı yılbaşı geceleri, yılbaşı tatilleri, yılbaşı alışverişleri gibi toplumu ihtiyaç dışı tüketime körükleyen algılar oluşturulmakta diğer taraftan bankalar ise ucuz kredi vaadi ile tüketicileri büyük bir borç altına sokmaya çalışarak, paradan para kazanmaya çalışmaktadır. 

Tüketiciler; bilinçli davranarak borç almaktan kaçının, bankaların ucuz kredi vaadine kanmayın. Aksi halde bir gece için alacağınız keyif; aylar, yıllar boyu sizlere acı olarak yansıyabilir. Uzun vadeli kredi vaatleri ile geleceğinizi ipotek altına aldırtmayın. “Borç yiyen kesesinden yer” özdeyişinin sizlere verebileceği zararları unutmayın.

Tüketicilerde yılbaşı nedeniyle hediye alma alışkanlıklarının olduğunu fırsat bilen firmalar, yalancı indirim kampanyaları düzenlemektedirler. Ürün etiket fiyatının önce yükseltilerek, üzerinin çizilip indirimli fiyattan satılıyormuş izlenimi verilmektedir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun indirimli satışlara ait hükümlerine göre “Etiketlerde önceki fiyat ile indirim fiyatının belirtilmesi gerekir ve indirimden önceki fiyattan satış yapıldığının ispatı satıcıya aittir”
Bu nedenle tüketicilerin indirim uygulayan mağazalarda etiketlere mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir. 

Geçim sıkıntısı çeken tüketicilere hitap edebilmek için merdiven altı ürünlerinde böyle günlerde piyasaya sürüldüğünü görmekteyiz. Sokak tezgâhlarından alınan bu tür malların ayıplı olduğunda o tezgahı bir daha bulmanız mümkün olmamaktadır. Tüketicilerin buralardan alışveriş yapmaları halinde çok dikkatli olmaları gerekmektedir. 

Değerli Bağcılar halkı; yılbaşı nedeniyle yapacağınız alışverişi ihtiyacınız kadar yapmanız ihtiyaç fazlası ve aşırı tüketimden uzak durmanız menfaatinizedir. Yine; alışverişlerde, ayıplı mal veya ayıplı hizmetlerde haklarınızı kullanabilmeniz için, alış veriş yaptığınız mağazalarda ürün etiketlerini inceleyin, ürünün etiketlerde yazan özelliği taşıyıp taşımadığını kontrol edin, yaptığınız her türlü alışverişinizde belgesini alın ve bu belgeyi bir müddet saklayın, unutmayın ki aldığınız ürünlerde ayıp daha sonrada ortaya çıkabilmektedir. 
Yılbaşı nedeniyle karşılaşabileceğiniz her türlü ayıplı hizmet ve ayıplı ürün alışlarınızda Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi İstanbul üçüncü bölgede faaliyetini sürdüren Tüketiciyi koruma derneği (TÜKODER) bağcılar, Güngören, Bahçelievler, Beylikdüzü ve Çatalca şubeleri olarak sorunun çözümünde yanınızdayız. Bu vesile ile tüketicilerin yeni yılını kutlar, tüketici hak ihlallerinin az olduğu bir 2017 yılı dileriz.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Genel Başkan Yardımcısı ve 
Bağcılar Şube Başkanı
Aziz Koçal

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum