TÜKODER’den Ramazan ayı öncesinde vatandaşlara altın uyarılar…

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde yapılacak alışverişler noktasında vatandaşları uyardı.

TÜKODER’den Ramazan ayı öncesinde vatandaşlara altın uyarılar…

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde yapılacak alışverişler noktasında vatandaşları uyardı.

TÜKODER’den Ramazan ayı öncesinde vatandaşlara altın uyarılar…
31 Mayıs 2016 - 14:56 - Güncelleme: 07 Haziran 2016 - 17:05
Reklam

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Şube Başkanı Aziz Koçal, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde yapılacak alışverişler noktasında vatandaşları uyardı.
Yaptığı yazılı açıklamayla vatandaşları madde madde uyaran Başkan Aziz Koçal, “Ramazan ayı nedeniyle yapacağınız alışverişlerde bilinçli hareket edin, alacağınız ürün üzerinde bulunan ilk üretim tarihi ile son kullanım tarihini kontrol edin. Gıda ürünleri ile ilgili şikâyetlerinizi Alo 174’e bildirin” şeklinde uyardı.
Vatandaşları hakkını aramak için dernek merkezine de davet eden Başkan Koçal, “Bilinçli tüketici olmak ve haklarınızı bilmek için Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar şubemiz, Pazar hariç her gün 11/17 arası Bağcılar halkına hizmet vermektedir. Karşılaştığınız her türlü hak ihlallerinde hakkınızı arayın. Unutmayın ki, haklarınızı ararsanız haksızlıklar azalacaktır. Şimdiden sağlıklı bir ramazan geçirmenizi diliyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜKODER’den Ramazan ayı öncesinde vatandaşlara altın uyarılar…

Madde madde birçok uyarının yer aldığı basın açıklamasının tamamı şöyle; 
Değerli Tüketiciler;
Ramazan ayı yaklaşmakta  olup, ramazan alış verişlerinde hafta sonu yoğunluk yaşanacaktır.
Bu nedenle bilinçli bir tüketici olarak  yapacağınız alışverişlerde dikkat etmeniz gerekenleri bilgilerinize sunuyoruz;
*Aldığınız her ürünün ve gıdanın üzerinde bulunan ilk üretim ve son kullanma tarihlerinin mutlaka kontrolünü yapın, son kullanma tarihi geçen ürünleri almayın, bilmeyen başka vatandaşlarımızın almasının da önüne geçmek için son kullanma tarihi geçmiş ürünün bulunduğu marketin yetkililerini uyarın ve ürünü raftan kaldırtın, tepki alırsanız, alo 174 gıda hattını arayarak gerekli şikayette bulunun.
*Gıda alışverişinizi yapmadan önce hangi gıdadan ne kadar alacağınızı ve en uygun fiyatın nerelerde olduğunu araştırın, ne alacağınızı ne kadar alacağınızı bilerek alışverişe çıkmanız, oruç tutanların oruçlu iken gereğinden fazla alışveriş yapmasının ve bütçeye fazla yük binmesinin önüne geçmiş olur.
*haftalık alacağınız ürünlerde son kullanma tarihlerinin süresine dikkat edilmelidir. Örneğin on günde tüketilecek bir ürünün alım tarihinde son kullanma tarihinin bitimine beş gün var ise alınmamalıdır.
*Dondurulmuş ve soğuk gıda alınıyor ise alışveriş zamanı ile eve dönüş zamanı ve ürünün çözülme zamanı iyi hesaplanmalıdır. Dondurulmuş gıdanın çözülmeye başlamasından sonra yeniden dondurulması sağlığa zararlıdır.
*Plansız ve listesiz alışveriş size hem vakit kaybettirir hem para , hem de ekonamik kayıplara yol açabilir. Bu nedenle alışverişlerinizi planlı bilinçli ve bilgili olarak yapmanız bütçeniz ve sağlığınız için önem taşımaktadır. 
*Perakende olarak satılan ürünlerin ambalaj, veya kaplarının üzerlerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde vatandaşların ödeyeceği tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması mecburidir. Etiket konulmaması  hallerde ise aynı bilgileri kapsayan listelerin kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde uygun yere asılması mecburidir. 
*Tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.
*İndirimli satışlarda; indirimli satışa konu ürünün, indirimden önceki fiyatı ile indirimden sonraki fiyatı ayın boyutta etikette gösterilmesi zorunludur. 
*Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı geçemez. 
*Her üründe mutlaka etiketinin olup olmadığını bakın, etiket fiyatı ile kasada ödediğiniz fiyatı  kontrol edin, etiket fiyatı ile kasada ödediğiniz fiyat arasında fark var ise tüketici lehine olan fiyatın geçerli olduğu yasal güvenceye bağlanmıştır. Kasa ve etiket arasında fiyat farkı var ise düşük olanı ödeyin.
*Gıda ürünleri üzerinde bulunan etiketlerde, ürünün içindekiler bölümünü kontrol edin sağlığınızı etkileyecek katkı maddeleri olan ürünleri almayın
Vatandaşlarımızın alış veriş yaparken yukarıda yaptığımız uyarılara dikkat etmeleri, bütçeleri ve bilinçli tüketici olarak kendi menfaatleri gereğidir. Bu nedenle Bilinçli tüketici olmak ve haklarınızı bilmek için Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar şubemiz, Pazar hariç her gün 11/17 arası Bağcılarda bağcılar halkına hizmet vermektedir. Karşılaştığınız her türlü hak ihlallerinde hakkınızı arayın, unutmayın ki HAKLARINIZI ARARSANIZ HAKSIZLIKLAR AZALACAKTIR. Sağlıklı bir ramazan geçirmenizi diliyoruz.

Tüketiciyi Koruma Derneği Bağcılar Şubesi 
Yönetim Kurulu adına Başkan 
Aziz Koçal


YORUMLAR

  • 0 Yorum